Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η υποχώρηση της κινεζικής οικονομίας προκαλεί παγκόσμιο τρόμο - Έκθετη η Wall Street στην αγορά της Χώρας του Δράκου

Η υποχώρηση της κινεζικής οικονομίας προκαλεί παγκόσμιο τρόμο - Έκθετη η Wall Street στην αγορά της Χώρας του Δράκου
Τόσο οι αμερικανικές όσο και οι ευρωπαϊκές εταιρείες με έκθεση στην Κίνα θα μπορούσαν να πληγούν από την υποτονική ανάπτυξη της οικονομίας της, καθώς η δυναμική της μετά την πανδημία έχει υποχωρήσει ραγδαία
Η ασθενής ανάπτυξη της Κίνας θα μπορούσε να επιβαρύνει τις εταιρείες με έκθεση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Apple (AAPL.O), των μεγάλων κατασκευαστών τσιπ και της αυτοκινητοβιομηχανίας, σύμφωνα με τριμηνιαίες εκθέσεις εταιρειών, που επικαλείται το Reuters.
Η Wall Street προετοιμάζεται για μια απότομη πτώση των κερδών του δεύτερου τριμήνου, με τα περιθώρια κέρδους να αναμένεται να επηρεαστούν από τον πληθωρισμό των ΗΠΑ αλλά και από τις μειούμενες δαπάνες.
Τόσο οι αμερικανικές όσο και οι ευρωπαϊκές εταιρείες με έκθεση στην Κίνα θα μπορούσαν να πληγούν από την υποτονική ανάπτυξη της οικονομίας της, καθώς η δυναμική της μετά την πανδημία έχει υποχωρήσει ραγδαία.
Τα αδύναμα οικονομικά μεγέθη της Κίνας αποτυπώνονται στην χρηματιστηριακή της αγορά, εκεί όπου τα κέρδη του Shanghai Composite Index το 2023 εμφανίζονται περιορισμένα στο 2,6%, σε σύγκριση με την άνοδο 18% του S&P 500 
"Το άνοιγμα μετά τον COVID είναι απογοητευτικό  και ο δισταγμός της χώρας να δώσει κίνητρα για την τόνωση της ζήτησης επιβαρύνει το κλίμα", δήλωσε ο Ross Mayfield, αναλυτής επενδυτικής στρατηγικής στην Baird. «Αυτό θα έχει δευτερογενή επίδραση στις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές εταιρείες που έχουν επενδύσει στη χώρα».
Οι πρώτες αναφορές δείχνουν ότι οι αμησυχίες έχουν μεγάλη βάση.
Ο ελβετικός όμιλος μηχανικών ABB  δήλωσε την Πέμπτη ότι οι παραγγελίες του στην Κίνα μειώθηκαν κατά 9% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ ο ιδιοκτήτης της Cartier Richemont αυτή την εβδομάδα δημοσίευσε τριμηνιαίες πωλήσεις στην Ασία που ήταν ελαφρώς χαμηλότερες από το αναμενόμενο.
Οι προβλέψεις της Richemont για το έτος ήταν «κάπως μετριασμένες» λόγω των αβεβαιοτήτων στην κινεζική μακροοικονομία που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τόσο τους ευκατάστατους όσο και τους δυναμικούς καταναλωτές, σύμφωνα με αναλυτές της Bernstein.
Με την ανεργία των νέων στην Κίνα να αγγίζει το ρεκόρ του 21% τον Ιούνιο, οι νέοι καταναλωτές μπορεί να προτιμήσουν προϊόντα και υπηρεσίες σε μεσαίας κλίμακας τιμές και να εγκαταλείψουν τις μεγάλες αγορές.
Η Tesla κατέγραψε ρεκόρ πωλήσεων (247.217 μονάδες) στην Κίνα το δεύτερο τρίμηνο, αλλά την Τετάρτη ανέφερε χαμηλότερα μεικτά περιθώρια κέρδους λόγω του πολέμου τιμών της εταιρείας με τους ανταγωνιστές, συμπεριλαμβανομένων των Κινέζων ανταγωνιστών NIO και Xpeng.
Οι επερχόμενες αναφορές από την NXP Semiconductors NV στις 24 Ιουλίου και την Texas Instruments στις 25 Ιουλίου θα λειτουργήσουν ως βαρομετρικοί δείκτες για τη ζήτηση τσιπ.
Η Κίνα αντιπροσώπευε το 36% των εσόδων της NXP πέρυσι και το 50% των εσόδων της Texas Instruments.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η NXP ανέφερε πτώση 3,2% στα τριμηνιαία έσοδα, με τα έσοδα της Texas Instruments να πέφτουν κατά 16%, που θα ήταν η πιο απότομη πτώση της από το 2009, σύμφωνα με το Refinitiv.
Διόλου τυχαία, ο επικεφαλής στρατηγικής της Credit Suisse στις ΗΠΑ, Jonathan Golub, δήλωσε σε έκθεση αυτή την εβδομάδα ότι η αδυναμία στην Κίνα που εμποδίζει και την ανάπτυξη των ΗΠΑ μπορεί να περιορίσει τα κέρδη στο χρηματιστήριο.
Ακόμα και η Apple, ο leader της παγκόσμιας οικονομίας, είδε τις πωλήσεις της στην Κίνα να μειώνονται κατά 2,9% το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Οι αναλυτές προβλέπουν  ότι τα έσοδα του τεχνολογικού κολοσσού θα μειωθούν κατά 1,7% στα 81,6 δισεκατομμύρια δολάρια και για το 'β τρίμηνο, το οποίο θα ήταν χαμηλό διετίας, σύμφωνα με τη Refinitiv.
Οι αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα αντιμετωπίζουν επίσης αβεβαιότητα που σχετίζεται με τις εμπορικές διαφορές μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, ιδιαίτερα στους ημιαγωγούς. Οι κατασκευαστές τσιπ παλεύουν επί του παρόντος με τους περιορισμούς της Ουάσιγκτον που επιβλήθηκαν τον Οκτώβριο για να «στριμώξουν» τη βιομηχανία τσιπ της Κίνας.
"Η κατασκευαστική βάση πολλών εταιρειών βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα, επομένως οι εταιρείες σχεδιάζουν να διαφοροποιήσουν την στρατηγική τους ή ακόμα και να "υπαναχωρήσουν" πίσω στις ΗΠΑ; Αν ναι, αυτό είναι πιθανώς τακτική υψηλότερου κόστους και θα επιβάρυνε τα μεικτά περιθώρια", δήλωσε ο David Klink, υψηλόβαθμος αναλυτής της Huntington Private Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης