Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Στροφή στο Παρίσι κάνουν οι τράπεζες - Εγκαταλείπουν το City μετά το Brexit - Ώθηση στις γαλλικές εξαγωγές

Γαλλία: Στροφή στο Παρίσι κάνουν οι τράπεζες - Εγκαταλείπουν το City μετά το Brexit - Ώθηση στις γαλλικές εξαγωγές
«Οι αρχές εξακολουθούν να βολιδοσκοπούν την προσέλκυση διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων που ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν στο Παρίσι» δήλωσε ο Francois Villeroy de Galhau, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας
Η μετεγκατάσταση των τραπεζικών δραστηριοτήτων στο Παρίσι από το Λονδίνο μετά το Brexit αρχίζει να έχει μετρήσιμες ωφέλειες στο εμπόριο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Γαλλίας, ενώ η σχετική δυναμική επιταχύνεται, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας.
Ειδικότερα, οι Βρετανικές και Αμερικανικές τράπεζες που μετεγκαθιστούν τις συναλλαγές τους στη γαλλική πρωτεύουσα έχουν ενισχύσει τις εξαγωγές της Γαλλίας παρέχοντας υπηρεσίες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες από το Παρίσι, ενώ οι πωλήσεις τους στη Γαλλία δεν υπολογίζονται πλέον ως εισαγωγές.
Πιο συγκεκριμένα, το 2022 σημειώθηκαν πρόσθετα έσοδα της τάξης των 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ  οδηγώντας το συνολικό εμπορικό πλεόνασμα της Γαλλίας στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε 10,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ανέφερε η Τράπεζα της Γαλλίας στην ετήσια έκθεσή της για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.
Ο Francois Villeroy de Galhau, ο οποίος ηγείται της κεντρικής τράπεζας, απέδωσε αυτήν την επενδυτική έκρηξη του Παρισιού στο μεγάλο φάσμα των δυνατοτήτων που προσφέρει το γαλλικό σύστημα καθώς και στην απροσδόκητη ενότητα μεταξύ της κυβέρνησης και των περιφερειακών αρχών ως προς τις προσπάθειες προσέλκυσης χρηματοδότησης μετά το Brexit, παρά τις πολιτικές τους διαφορές.
Οι αρχές εξακολουθούν να βολιδοσκοπούν την προσέλκυση διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων που ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν στο Παρίσι, προσέθεσε.
«Η επιτυχία μας μετά το Brexit είναι θεαματική, επιταχύνθηκε πρόσφατα και είναι πέρα από τις προσδοκίες μας», δήλωσε ο Villeroy σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι.
«Αυτό το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει ακόμα γιατί βλέπουμε μια επιταχυνόμενη τάση — η επιτυχία γεννά επιτυχία».
Τα συνολικά στοιχεία για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γαλλίας έδειξαν ότι το πλεόνασμα σε όλες τις υπηρεσίες έφθασε το υψηλό ρεκόρ των 52 δισεκατομμυρίων ευρώ, υποστηριζόμενο βεβαίως και από τον τουρισμό αλλά και από την ναυτιλία.
Ωστόσο, το συνολικό έλλειμμα της χώρας έφτασε επίσης σε ρεκόρ 53,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς το κόστος της εισαγόμενης ενέργειας αυξήθηκε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης