Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαφές μήνυμα Xi (Κίνα) στις ΗΠΑ μέσω Kissinger: Oι σχέσεις μας είναι σε σταυροδρόμι, μην προσπαθείτε να μας περιορίσετε

Σαφές μήνυμα Xi (Κίνα) στις ΗΠΑ μέσω Kissinger: Oι σχέσεις μας είναι σε σταυροδρόμι, μην προσπαθείτε να μας περιορίσετε
Ο πρόεδρος της Κίνας Xi είπε στον Henry Kissinger ότι οι δεσμοί Κίνας-ΗΠΑ βρίσκονται σε σταυροδρόμι αλλά η σταθερότητα είναι ακόμα δυνατή...
Σχετικά Άρθρα
Oι σχέσεις μεταξύ HΠΑ και Κίνας βρίσκονται σε σταυροδρόμι, συνεπώς οι δύο πλευρές πρέπει να «λάβουν νέες αποφάσεις» που θα οδηγήσουν σε σταθερότητα «κοινή επιτυχία και ευημερία» μετέφερε ο πρόεδρος της Kίνας Xi Jinping προς τον 100χρονο κορυφαίο Αμερικανό διπλωμάτη Henry Kissinger, που επισκέφθηκε το Πεκίνο σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Σημειώνεται πως ο Kissinger τιμάται στην Κίνα καθώς χάρη σε αυτό αναπτύχθηκαν οι σχέσεις μεταξύ του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος και της Ουάσιγκτον υπό τον πρώην πρόεδρο Richard Nixon κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου στις αρχές της δεκαετίας του 1970.
Ο Χi, ο οποίος είναι αρχηγός του κινεζικού κράτους, γενικός γραμματέας του κόμματος και διοικητής του μεγαλύτερου στρατού στον κόσμο, συναντήθηκε με τον Kissinger στο σχετικά ανεπίσημο περιβάλλον του κρατικού ξενώνα Diaoyutai, που μοιάζει με πάρκο, με τον Κινέζο διπλωμάτη Wang Yi επίσης παρόντα.
«Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται για άλλη μια φορά σε σταυροδρόμι για το πού να πάνε και οι δύο πλευρές πρέπει να λάβουν αποφάσεις», είπε ο Xi, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Κοιτάζοντας το μέλλον, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να επιτύχουν κοινή επιτυχία και ευημερία», προσέθεσε.
Η επίσκεψη του Kissinger συνέπεσε με αυτή του κορυφαίου απεσταλμένου του Biden για το κλίμα, John Kerry, του τρίτου τη τάξει ανώτατου αξιωματούχου της κυβέρνησης Biden, που ταξίδεψε στην Κίνα για συναντήσεις μετά τον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken και την υπουργό Οικονομικών Janet Yellen.
Η έντονη διπλωματική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χώρων στοχεύει στην αποκατάσταση του διαλόγου που ανέστειλε το Πεκίνο, κυρίως λόγω της υποστήριξης των ΗΠΑ στη δημοκρατία της Ταϊβάν, για την οποία η Κίνα ισχυρίζεται πως είναι δικό της έδαφος.
Αναφερόμενος στον ρόλο του Kissinger στην εκκίνηση του διαλόγου μεταξύ Κίνας - Η.Π.Α. όταν υπηρετούσε ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας επί κυβέρνησης Nixon, ο Wang είπε ότι είχε διαδραματίσει «αναντικατάστατο ρόλο στην ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών».
«Η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κίνας απαιτεί διπλωματική σοφία όπως αυτή του Kissinger και πολιτικό θάρρος όπως του Nixon», είπε ο Wang, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.
Ορισμένοι ειδικοί είπαν ότι η επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών στέλνει ένα θετικό μήνυμα, για να τεθούν υπό έλεγχο οι αποκλίσεις και να αποτραπεί ο εκτροχιασμός των διμερών σχέσεων.
Η πρόσφατη εκ νέου δέσμευση υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε επίσης να ανοίξει τον δρόμο για την πιθανή συνάντηση μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών το δεύτερο εξάμηνο του 2023, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των Ηγετών της G20 ή της Συνάντησης Οικονομικών Ηγετών της APEC, είπαν ορισμένοι ειδικοί.
Αλλά το πού οδεύουν οι διμερείς σχέσεις μακροπρόθεσμα παραμένει αβέβαιο, δεδομένου ότι η εσωτερική πολιτική στις ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι τοξική και η Ουάσιγκτον είναι απίθανο να αλλάξει πολιτική.
Καθαρό μήνυμα

Ο Wang, διευθυντής του Γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (CPC), είπε ότι ο Kissingerέπαιξε αναντικατάστατο ρόλο στην ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών.
Η Κίνα διατηρεί υψηλό βαθμό συνέχειας στην πολιτική της έναντι των ΗΠΑ, ακολουθώντας τις αρχές που έθεσε ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping σχετικά με τον αμοιβαίο σεβασμό, την ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία αμοιβαίου οφέλους, που είναι θεμελιώδεις και μακροπρόθεσμες, είπε ο Wang.
Η ανάπτυξη της Κίνας έχει μια ισχυρή εσωτερική κινητήρια δύναμη και μια αναπόφευκτη ιστορική λογική.
Είναι αδύνατο να προσπαθήσουμε να μεταμορφώσουμε την Κίνα, ακόμη περισσότερο να την περιορίσουμε και να την καταστείλουμε, είπε ο Wang.
«Η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα έχει σκοπό να τη μεταμορφώσει ή να τη συγκρατήσει, κάτι που δεν θα πετύχει.
Ο Wang έδωσε αυτό το μήνυμα στην κυβέρνηση Βiden μέσω των συνομιλιών με τον Κissinger, προτρέποντας τους Αμερικανούς αξιωματούχους να έχουν το πολιτικό θάρρος να προσαρμόσουν την πολιτική τους» είπε ο Wu Xinbo, διευθυντής του Κέντρου Αμερικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Fudan την Τετάρτη.
Ορισμένα δυτικά ΜΜΕ περιέγραψαν την επίσκεψη του 100χρονου πρώην υπουργού Εξωτερικών στην Κίνα ως «έκπληξη», παρότι εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ φέρεται να είπε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση Biden γνώριζε για το σχέδιό του να ταξιδέψει στην Κίνα.
«Η εξαιρετική σημασία της επίσκεψης του Κissinger είναι το ότι έπαιξε ρόλο στο συνηθισμένο κανάλι επικοινωνίας για την επίλυση του προβλήματος», δήλωσε στους Global Times την Τετάρτη ο Li Haidong, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας. «Αλλά δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι μια τέτοια επίσκεψη θα μπορούσε να αποφέρει κάποια άμεσα αποτελέσματα».
Μια μέρα νωρίτερα, ο Κινέζος κρατικός σύμβουλος και υπουργός Εθνικής Άμυνας Li Shangfu συναντήθηκε με τον Kissinger.
Ο δίαυλος επικοινωνίας των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών έχει ανασταλεί από τότε που η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Nancy Pelosi πραγματοποίησε επίσκεψη στο νησί της Ταϊβάν τον Αύγουστο του 2022.
«Δεν είναι μυστικό ότι οι στρατιωτικές συνομιλίες μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ δεν είναι ομαλές λόγω μιας σειράς κινήσεων των ΗΠΑ προς την Κίνα όσον αφορά τον στρατό και την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων κυρώσεων στον αρχηγό Άμυνας μας», είπε ο Li Haidong.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης