Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall, με επίκεντρο στα εταιρικά αποτελέσματα – Στο +0,5% ο Dow αλλά -2% o Nasdaq λόγω Tesla και Nasdaq

Μεικτά πρόσημα στη Wall, με επίκεντρο στα εταιρικά αποτελέσματα – Στο +0,5% ο Dow αλλά -2% o Nasdaq λόγω Tesla και Nasdaq
Οι επενδυτές στη Wall Street σταθμίζουν τα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου...
Μεικτή εικόνα εμφάνισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη 20 Ιουλίου, με τον Dow να ανεβαίνει για ένατη σερί συνεδρίαση αλλά τον τεχνολογικό κλάδο να γκρεμίζεται λόγω Tesla και Netflix.
Αρνητικά συνέβαλε και η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., που προειδοποίησε για βαθιά ύφεση στον τομέα των ημιαγωγών, καθώς η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορεί να αντισταθμίσει τους αυξανόμενους παγκόσμιους αντίθετους οικονομικούς ανέμους.
«Πριν από τρεις μήνες ήμασταν πιθανώς πιο αισιόδοξοι, αλλά τώρα δεν είμαστε.
Η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας είναι πιο αδύναμη από ό,τι πιστεύαμε, επομένως η τελική ζήτηση της αγοράς δεν είναι όπως περιμέναμε» δήλωσε η C.C. Wei, Διευθύνων Σύμβουλος της TSMC.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +0,47%, στις 35.225 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε στο -0,68%, στις 4.534 μονάδες.
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε -2%, στις 14.063 μονάδες
Καταγραφή_126.JPG
Στο ταμπλό, η μετοχή του Netflix υποχώρησε -8,41%, παρότι η εταιρεία αύξησε 2,7% σε ετήσια βάση τα έσοδά το β’ τρίμηνο του 2023, φτάνοντας τα 8,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο κολοσσός της streaming μετάδοσης προγράμματος ανακοίνωσε κέρδη 3,29 δολάρια ανά μετοχή έναντι 2,84 δολάρια ανά μετοχή που προέβλεπε η εταιρεία.
Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί πως η Netflix προσέθεσε 5,9 εκατ. νέους συνδρομητές (+8%) εν μέσω της προσπάθειας να μειωθούν οι περιπτώσεις κοινής χρήσης κωδικών πρόσβασης στις ΗΠΑ, ενώ προανήγγειλε ότι η ίδια πολιτική θα εφαρμοστεί σε όλους τους συνδρομητές της παγκοσμίως.
Από την άλλη, η Tesla διολίσθησε -9,74%, λόγω της μεγάλης πτώσης στα περιθώρια κέρδους, αν και η αυτοκινητοβιομηχανία σημείωσε κέρδη 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ τα έσοδα «άγγιξαν» τα 24,93 δισεκατομμύρια δολάρια…
Στις αρχές αυτού του μήνα, η Tesla ανέφερε 466.140 παραδόσεις οχημάτων (πωλήσεις +47%) για το δεύτερο τρίμηνο ενώ υποστήριξε ότι είχε παραγάγει 479.700 ηλεκτρικά οχήματα.
Αυτές οι παραδόσεις κινήθηκαν σε υψηλότερα σε σχέση με τις προσδοκίες της Wall Street…
Αντίστοιχα, τα λειτουργικά περιθώρια διαμορφώθηκαν στο 9,6%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε τριμήνων.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 0,4% στα 75,63 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κατέγραψε πτώση 0,5% στα 1.977ο δολάρια ανά ουγκιά.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,11 δολ./ευρώ.
Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε 9 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 3,84%.

Στα μάκρο, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα μειώθηκε στο χαμηλό δύο μηνών των 228.000, επιβεβαιώνοντας εκ νέου ότι η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ είναι αρκετά ισχυρή.
Οι νέες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 9.000 από 237.000 την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε η κυβέρνηση.
Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 242.000.
Ο μέσος όρος των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, μια λιγότερο ευμετάβλητη μέτρηση, διολίσθησε στις 237.500 έναντι 246.750 μια βδομάδα νωρίτερα.
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών που συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ανέβηκε σε 1,75 εκατομμύρια, από 1,72 εκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα.
Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ παραμένει σταθερό, στο 1,2%.
Τα αιτήματα ανεργίας συχνά δείχνουν αστάθεια τις μέρες γύρω από την εθνική επέτειο της 4ης Ιουλίου στις ΗΠΑ. Οι άνεργοι μερικές φορές καθυστερούν να υποβάλουν αίτηση για επιδόματα σε περίοδο διακοπών.
Η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Η οικονομία έχει προσθέσει 1,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Πτώση σημείωσαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Ιούνιο, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.
Ειδικότερα, οι μεταπωλήσεις βούτηξαν 3,3% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 4,16 εκατομμυρίων μονάδων τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR).
Η μέση τιμή πώλησης ήταν 410.200 δολάρια, περίπου 0,9% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Σε σχέση με τον Μάιο η μέση τιμής ενισχύθηκε 3,5%.

Ο πρόδρομος κύριος οικονομικός δείκτης στις ΗΠΑ που καταρτίζει το Conference Board μειώθηκε κατά 0,7% τον Ιούνιο και υποχώρησε για 15ο συνεχόμενο μήνα, όπως ανέφερε το MarketWatch την Πέμπτη
Ο δείκτης μετρά το εάν η αμερικανική οικονομία βελτιώνεται ή χειροτερεύει.
Επτά από τους 10 δείκτες υποχώρησαν τον Ιούνιο.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει πτώση 0,6%.
Επισημαίνεται πως πρόκειται για το μεγαλύτερο σερί πτωτικών «αναγνώσεων» από την εποχή της Lehman Brothers, εξαιρουμένου του lockdown της Covid.

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Νευρικότητα επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο των οικονομικών αποτελεσμάτων του κλάδου τεχνολογία στις ΗΠΑ, τα οποία δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρούσε 0,2%, με τις μετοχές τεχνολογίας να σημειώνουν πτώση 1,9% και να οδηγούν τις απώλειες λόγω των αδύναμων κερδών των ΗΠΑ, ενώ οι μετοχές των ορυχείων σημείωσαν άνοδο 0,9%.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης blue chips έκλεισε την προηγούμενη συνεδρίαση με άνοδο 0,3%, με τον βρετανικό FTSE 100, να σημειώνει άλμα 1,8% μετά την επιβράδυνση του πληθωρισμού.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 0,59%, στις 16.204 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,76%, στις 7.646 μονάδες.
Στις 7.384 μονάδες με άνοδο 0,8% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,36%, στις 28.815 μονάδες.
σφσφφσ.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης