Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απειλές Ιράκ σε Σουηδία: Διπλωματικές σχέσεις τέλος εάν καεί ξανά το Κοράνι - Πυρπόλησαν την πρεσβεία

Απειλές Ιράκ σε Σουηδία: Διπλωματικές σχέσεις τέλος εάν καεί ξανά το Κοράνι - Πυρπόλησαν την πρεσβεία
Μαινόμενοι Ιρακινοί εισέβαλαν τα ξημερώματα και πυρπόλησαν τη σουηδική πρεσβεία στη Βαγδάτη
Να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Σουηδία εάν υπάρξει νέα καύση αντιτύπου του Κορανίου απειλεί το Ιράκ λίγες ώρες μετά την πυρπόληση της πρεσβείας της Σουηδίας στη Βαγδάτη από μαινόμενους διαδηλωτές.
«Η ιρακινή κυβέρνηση ενημέρωσε τη σουηδική κυβέρνηση, μέσω των διπλωματικών διαύλων, ότι θα κατευθυνθεί προς μια διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Σουηδία στην περίπτωση που υπάρξει ξανά κάψιμο του Κορανίου» αναφέρει σε ανακοίνωση του το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού, Mohammed Shia Al-Sudani, τη στιγμή που οι αρχές της Σουηδίας έχουν δώσει την έγκριση τους για την πραγματοποίηση μιας συγκέντρωσης στη Στοκχόλμη, όπου όπως εκτιμάται, ένας Ιρακινός πρόσφυγας να κάψει αντίτυπο του Κορανίου και την ιρακινή σημαία.

Κενό ασφαλείας και 20 συλλήψεις

Κατά τη διάρκεια συμβουλίου ασφαλείας υπό τον Ιρακινό πρωθυπουργό, το Ιράκ καταδίκασε την πυρπόληση της πρεσβείας της Σουηδίας, κάνοντας λόγο για «κενό ασφαλείας που πρέπει να διορθωθεί αμέσως».
Μάλιστα η κυβέρνηση του Ιράκ δεσμεύτηκε να λογοδοτήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι αξιωματούχου ασφαλείας για τις ελλείψεις ενώ αποφασίστηκε να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη αυτοί που έβαλαν φωτιά, οι οποίοι έχουν συλληφθεί».
Όπως αναφέρεται, μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 20 άτομα για την εισβολή και την πυρπόληση της σουηδικής πρεσβείας σήμερα τα ξημερώματα στη Βαγδάτη.

Εισβολή και πυρπόληση

Σημειώνεται πως τα ξημερώματα, εκατοντάδες μαινόμενοι Ιρακινοί και υπό τις προτροπές του ισχυρού Σιίτη κληρικού Muqtada Sadr, εισέβαλαν και πυρπόλησαν την πρεσβεία της Σουηδίας, διαμαρτυρόμενοι για την επικείμενη καύση του Κορανίου… που έχει προαναγγελθεί για σήμερα Πέμπτη 20/7 στη Στοκχόλμη, στη Σουηδία.
Παρά την επίθεση, η Σουηδία έκανε γνωστό πως όλο το διπλωματικό της προσωπικό στη Βαγδάτη είναι καλά στην υγεία του και ασφαλές, ενώ όπως έγινε γνωστό, εκκενώθηκε και η πρεσβεία της Φινλανδίας που βρίσκεται εν μέρει στον ίδιο περιφραγμένο χώρο με τη σουηδική

Πυρά Σουηδίας

Ωστόσο, το ΥΠΕΞ της Σουηδίας επιτέθηκε στην κυβέρνηση του Ιράκ, κατηγορώντας την ότι απέτυχε να προστατεύσει την πρεσβεία όπως προβλέπει η Σύμβαση της Βιέννης.
Στα πυρά αυτά απάντησε το ΥΠΕΞ του Ιράκ, το οποίο καταδίκασε την επίθεση, αναφέροντας πως η κυβέρνηση έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να διεξαγάγουν «επείγουσα έρευνα», να ταυτοποιήσουν τους δράστες και να τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη.

Καύση Κορανίου

Η εισβολή και η πυρπόληση της σουηδικής πρεσβείας ήρθε λίγες ώρες μετά την έγκριση από την αστυνομία της Σουηδίας, μιας μικρής συγκέντρωσης στη Στοκχόλμη.
Σε αυτήν φέρεται πως ένας Ιρακινός πρόσφυγας, o Salwan Momika, προτίθεται να προχωρήσει στην καύση του Κορανίου αλλά και της σημαίας του Ιράκ έξω από την ιρακινή πρεσβεία στη Στοκχόλμη.
Σημειώνεται πως σε αντίστοιχες ενέργειες είχε προχωρήσει και πάλι πριν από περίπου ένα μήνα και συγκεκριμένα, στις 28 Ιουνίου.

Η απαγόρευση και οι δικαστικές αποφάσεις

Η σουηδική αστυνομία έχει απορρίψει αρκετά αιτήματα φέτος για διαμαρτυρίες που αναμενόταν να περιλαμβάνουν την καύση του Κορανίου, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια.
Ωστόσο, δικαστήρια έχουν ανατρέψει από τότε αποφάσεις της αστυνομίας, λέγοντας πως οι ενέργειες αυτές προστατεύονται από τους εκτεταμένους νόμους της χώρας για την ελευθερία της έκφρασης.
Υπενθυμίζεται πως μετά την καύση του Κορανίου τον περασμένο Ιούνιο, είχαν προκληθεί επεισόδια έξω από την πρεσβεία της Σουηδίας στη Βαγδάτη ενώ πολλά μουσουλμανικά κράτη, όπως η Τουρκία, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία και το Μαρόκο είχαν διατυπώσει έντονες διαμαρτυρίες για το περιστατικό και ζητούσαν την έκδοση του Ιρακινού προκειμένου να δικαστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης