Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα αύξηση επιτοκίων στην Τουρκία κατά 250 μονάδες βάσης στο 17,5%

Νέα αύξηση επιτοκίων στην Τουρκία κατά 250 μονάδες βάσης στο 17,5%
H κεντρική τράπεζα της Τουρκίας συνεχίζει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής
Σχετικά Άρθρα
Σε ακόμα μία αύξηση επιτοκίων προχωρά η Τουρκία, ελεφρώς χαμηλότερη των εκτιμήσεων.
Ειδικότερα η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το επιτόκιο κατά 250 μονάδες βάσης σε 17,5% από 15% προηγουμένως, έναντι εκτίμησης για άνοδο στο 18,5%.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει τη διαδικασία νομισματικής σύσφιξης προκειμένου να καθιερωθεί η πορεία αποπληθωρισμού το συντομότερο δυνατό και να σταθεροποιηθούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
«Ενώ ο παγκόσμιος πληθωρισμός μειώνεται, παραμένει πάνω από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους και τους στόχους των κεντρικών τραπεζών.
Ως αποτέλεσμα, πολλές κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν τη διαδικασία νομισματικής σύσφιξης», προσθέτει.

Πιέσεις στη λίρα Τουρκίας

Η τουρκική λίρα υποχώρησε περίπου 0,5% έναντι του δολαρίου μετά τη νέα αύξηση των επιτοκίων, διαπραγματευόμενη στα 26,92 ανά δολάριο.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η λίρα σημείωσε νέο χαμηλό ρεκόρ στα 26,9 έναντι του δολαρίου λόγω των ανησυχιών της αγοράς ότι η επερχόμενη αύξηση των επιτοκίων θα ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη.
Το νόμισμα έχει χάσει το 30% της αξίας του έναντι του δολαρίου φέτος.
Τον Ιούνιο, η Τουρκία αύξησε το επιτόκιό της για πρώτη φορά μετά από δύο και πλέον χρόνια, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, διόρισε στο οικονομικό επιτελείο αξιωματούχους, οι οποίοι είχαν υποσχεθεί να εφαρμόσουν την οικονομική ορθοδοξία για να αντιστρέψουν την εικόνα του πληθωρισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης