Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ινδία έτοιμη να «τροποποιήσει» την LCA Tejas για την Αργεντινή - «Ξεγλιστράει» από το embargo της Βρετανίας

Η Ινδία έτοιμη να «τροποποιήσει» την LCA Tejas για την Αργεντινή - «Ξεγλιστράει» από το embargo της Βρετανίας
Οι σχέσεις Ινδίας-Αργεντινής ενισχύθηκαν σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης το 2019
Η Ινδία είναι έτοιμη να τροποποιήσει τα ντόπια μαχητικά αεροσκάφη LCA Tejas σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Αργεντινής. Η χώρα της Νότιας Αμερικής έχει αντιρρήσεις για το βρετανικό εκτινασσόμενο κάθισμα της LCA, το οποίο η ινδική αεροπορική εταιρεία HAL συμφώνησε να αλλάξει σε κάποια άλλη ξένη έδρα, γράφουν οι EurAsian Times.
Ο υπουργός Άμυνας της Αργεντινής Jorge Enrique Taiana βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Ινδία για διμερή αμυντική συνεργασία (17-20 Ιουλίου) και συναντήθηκε με τον Ινδό ομόλογό του Rajnath Singh επίσης την Τρίτη 18/7.
Το ελαφρύ αεροσκάφος μάχης της Ινδίας (LCA) Tejas χρησιμοποιεί το εκτινασσόμενο κάθισμα της βρετανικής εταιρείας Martin Baker για το οποίο η Αργεντινή έχει αντιταχθεί.
«Είμαστε έτοιμοι να τροποποιήσουμε την LCA σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Αργεντινής», επιβεβαίωσε κορυφαία πηγή που σχετίζεται με την παραγωγή Tejas στην Ινδία.
«Αλλά τότε αυτές οι τροποποιήσεις θα έχουν (επιπλέον) αντίκτυπο στην τιμή του LCA, η οποία θα βαρύνει την Αργεντινή», πρόσθεσε η πηγή μιλώντας στους EurAsian.
Ο υπουργός Άμυνας της Αργεντινής Jorge Enrique Taiana επισκέπτεται την Ινδία αυτές τις μέρες σε τετραήμερη περιοδεία (17-20 Ιουλίου) και έχει προγραμματιστεί να βρεθεί στη Μπανγκαλόρ την Πέμπτη 20/7. Θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Hindustan Aeronautics Ltd (HAL) στη Bengaluru, οι οποίες κατασκευάζουν μαχητικά αεροσκάφη LCA μαζί με άλλα ελικόπτερα για τις ινδικές ένοπλες δυνάμεις.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο HAL, μια επιστολή προθέσεων για την αγορά 20 ελικοπτέρων Prachand (μάχης) είναι πιθανό να υπογραφεί μεταξύ Ινδίας και Αργεντινής.
«Η LCA θα πρέπει να περιμένει για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς η Αργεντινή έχει ορισμένες συγκεκριμένες απαιτήσεις, ενώ τα ελικόπτερα (Prachand) θα έχουν το προβάδισμα», είπε μια πηγή της HAL στους EurAsian Times.
Κατά τη συνάντησή του με τον Ινδό ομόλογό του Rajnath Singh, η Tiana συζήτησε τις συνεχιζόμενες πρωτοβουλίες αμυντικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής εταιρικής σχέσης.
Μετά τη διμερή συνάντηση, ο υπουργός Άμυνας Rajnath Singh έγραψε στο Twitter:
«Είχαμε διορατικές συζητήσεις με τον Υπουργό Άμυνας της Δημοκρατίας της Αργεντινής κ. Jorge Enrique Taiana για την ενίσχυση των διμερών δεσμών Ινδίας-Αργεντινής και την περαιτέρω εδραίωση της αμυντικής συνεργασίας».
A-Martin-Baker-MB-Mk.7-ejection-seat.jpg

«Οι σχέσεις Ινδίας-Αργεντινής ενισχύθηκαν σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης το 2019. Μνημόνιο συμφωνίας για αμυντική συνεργασία έχει επίσης τεθεί σε ισχύ από το 2019, ενώ και οι δύο πλευρές δεσμεύονται να συνάψουν περαιτέρω μέσα για την εμβάθυνση της δέσμευσης», ανέφερε το ινδικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) σε δήλωση μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών την Τρίτη.
Αν και διέρχεται μια οικονομική κρίση, η Αργεντινή ενισχύει και πάλι τις ένοπλες δυνάμεις της 40 χρόνια μετά τον μοιραίο πόλεμο των Φώκλαντ.
Η Αργεντινή θέλει τώρα να προμηθευτεί μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργεί εμπόδια.
Μετά τον πόλεμο των Φώκλαντ, το Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσε την πώληση όπλων και στρατιωτικού υλικού στην Αργεντινή. Δεν επιτρέπει καν σε άλλες χώρες να πουλήσουν στρατιωτικό υλικό με ανταλλακτικά ή ραντάρ ή άλλα αεροηλεκτρονικά βρετανικής προέλευσης.
Το Ηνωμένο Βασίλειο κατάφερε να πείσει τους συμμάχους του, όπως οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα, να μην πουλήσουν τα αντίστοιχα μαχητικά αεροσκάφη τους στην Αργεντινή. Αυτός είναι ο λόγος που η Αργεντινή δεν μπόρεσε να προμηθευτεί ακόμη και παλιά F-16 από τη Δανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης