Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η κίνηση ματ των Ρώσων στην ουκρανική αντεπίθεση - Αδιαπέραστα τα ναρκοπέδια, πολυεπίπεδη η ρωσική άμυνα

Η κίνηση ματ των Ρώσων στην ουκρανική αντεπίθεση - Αδιαπέραστα τα ναρκοπέδια, πολυεπίπεδη η ρωσική άμυνα
Οι νάρκες εξουδετερώνουν τα άρματα της Δύσης, στρατιώτες και … το ηθικό των Ουκρανών
Τα ναρκοπέδια που έστησαν οι ρωσικές δυνάμεις κατά μήκος της γραμμής μετώπου στην Ουκρανία είναι αυτά που έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, τα ναρκοπέδια είναι το πιο δύσκολο εμπόδιο που πρέπει να περάσουν οι Ουκρανοί στρατιώτες.
«Μπορούμε να επιτεθούμε με 10 ταξιαρχίες, αλλά αυτό δεν θα βοηθήσει.
Και αυτό διότι υπάρχουν νάρκες παντού, κάθε μισό μέτρο υπάρχουν νάρκες» αναφέρει στους FT ο διοικητής 78ου αερομεταφερόμενου συντάγματος, γνωστός ως Sultan, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο μετά την ανατίναξη νάρκης.

Δεν σπάει η άμυνα

Σύμφωνα με τον Franz-Stefan Gadi από Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου, ακόμα και οι νέες προμήθειες ειδικού στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Δύση για την εξουδετέρωση των ναρκών, δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα.
«Ο πρόσθετος εξοπλισμός για την εξουδετέρωση των ναρκών που στέλνει η Δύση θα βοηθήσει, αλλά ακόμα και για τους πολύ καλά εξοπλισμένους στρατούς της Δύσης, συμπεριλαμβανομένου και αυτού των ΗΠΑ, θα ήταν δύσκολο να σπάσουν αυτήν την πολυεπίπεδη άμυνα των Ρώσων» αναφέρει ο ειδικός.

Τέλειος σχεδιασμός

Κατά τον Rob Lee από το Ινστιτούτο Μελετών Εξωτερικής Πολιτικής των ΗΠΑ, πολλά από τα ναρκοπέδια που έχουν στήσει οι Ρώσοι, είναι σχεδιασμένα κατά τέτοιο τρόπο που ελαχιστοποιούν την αποτελεσματικότητα του στρατιωτικού εξοπλισμού που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί για την εκκαθάριση τους.
Σύμφωνα με τον Lee, ενδεχομένως φορητά συστήματα αποναρκοθέτησης να ήταν τώρα πιο χρήσιμα για τους Ουκρανούς στρατιώτες, από τη στιγμή – που όπως οι ίδιοι λένε -, όταν επιτίθενται μέσω ναρκοπεδίων, χρησιμοποιούν ολοένα και λιγότερο το βαρύ εξοπλισμό της Δύσης, δίνοντας προτεραιότητα στο πεζικό.

Πολυεπίπεδη άμυνα

Όμως για τον Michael Kofman, επικεφαλής του Προγράμματος Μελέτης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Κέντρο Ναυτικής Ανάλυσης των ΗΠΑ, τα ναρκοπέδια που η ρωσική πλευρά μπορεί να αποκαταστήσει ή να ενισχύσει γρήγορα είναι μόνο ένα από τα πολλά επίπεδα της ρωσικής άμυνας που είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεπεραστούν.
«Το πραγματικό πρόβλημα για τα ουκρανικά στρατεύματα δεν είναι απλώς να διαπεράσουν την πρώτη αμυντική γραμμή.
Αυτό πρέπει να γίνει διατηρώντας αρκετούς πόρους, αρκετά καύσιμα για να επωφεληθούν από την προέλαση και να επιτύχουν τους στρατηγικούς στόχους αυτής της επίθεσης» υποστήριξε ο Αμερικάνος αναλυτής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης