Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απίστευτη παραδοχή της βρετανικής MI6 - Μέσω των εμβολίων Covid η Κίνα έχει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα άλλων χωρών

Απίστευτη παραδοχή της βρετανικής MI6 - Μέσω των εμβολίων Covid η Κίνα έχει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα άλλων χωρών
Το Πεκίνο περιγράφεται ως "μια πρόκληση που καθορίζει την εποχή για το είδος της διεθνούς τάξης που θέλουμε να δούμε, τόσο από την άποψη της ασφάλειας όσο και από την άποψη των αξιών"
Σε μια απίστευτη παραδοχή προχώρησε ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI6, Richard Moore, καθώς κατηγόρησε την Κίνα ότι έχει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα πολιτών άλλων χωρών.
Όπως εξήγησε μιλώντας στην Πράγα, η Κίνα έχει συνάψει συμφωνίες με άλλες χώρες που επιτρέπουν στο Πεκίνο να συλλέγει δεδομένα για ξένους πολίτες και εθνικά έργα.
Οι χώρες που συμφωνούν με το Πεκίνο κινδυνεύουν να πέσουν "σε μια παγίδα δεδομένων" που τις αφήνει ευάλωτες στη χειραγώγηση.
"Όταν η Κίνα πωλούσε τα εμβόλια COVID σε όλο τον κόσμο, εξασφάλιζε συχνά ότι οι χώρες που έπαιρναν τα εμβόλια θα έπρεπε να μοιραστούν τα σύνολα δεδομένων τους για τους εμβολιασμούς με το Πεκίνο.
Αυτός είναι ακριβώς ο όρος σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα έπρεπε να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου", δήλωσε ο Moore, ο οποίος σημείωσε ότι η MI6 δεσμεύει τώρα περισσότερους πόρους σε θέματα Κίνας από οπουδήποτε αλλού, λόγω της "αυξανόμενης παγκόσμιας σημασίας της Κίνας", καθώς και της "κρίσιμης ανάγκης να κατανοήσουμε τόσο τις προθέσεις όσο και τις δυνατότητες της κινεζικής κυβέρνησης".
Στην πιο πρόσφατη ολοκληρωμένη επισκόπηση της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και της πολιτικής ασφάλειας της Κίνας από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Πεκίνο περιγράφεται ως "μια πρόκληση που καθορίζει την εποχή για το είδος της διεθνούς τάξης που θέλουμε να δούμε, τόσο από την άποψη της ασφάλειας όσο και από την άποψη των αξιών".
"Όπου υπάρχουν απόπειρες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος να εξαναγκάσει ή να δημιουργήσει εξαρτήσεις, θα συνεργαστούμε στενά με άλλους για να τις αποκρούσουμε", αναφέρεται στην ανασκόπηση.

Τα πλεονεκτήματα της Κίνας

Σύμφωνα με τον Moore, η Κίνα έχει πλεονέκτημα έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά την "απόλυτη κλίμακα" της ικανότητάς της να παρέχει τον "κολοσσιαίο όγκο δεδομένων" που απαιτείται για την εκπαίδευση εργαλείων μηχανικής μάθησης.
"Η Κίνα έχει προσθέσει στα τεράστια σύνολα δεδομένων που διαθέτει στο εσωτερικό της απορροφώντας άλλα στο εξωτερικό, και οι κινεζικές αρχές δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για τα ζητήματα της ιδιωτικής ζωής ή της ασφάλειας των ατομικών δεδομένων.
Επικεντρώνονται στον έλεγχο των πληροφοριών και στην αποτροπή της αποκάλυψης ενοχλητικών αληθειών", δήλωσε ο Moore.
Εν τω μεταξύ, η MI6 χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη "για να ενισχύσει, αλλά όχι να αντικαταστήσει, τη δική της κρίση σχετικά με το πώς οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ενεργήσουν σε διάφορες καταστάσεις", δήλωσε ο Moore, ο οποίος ανέφερε τη χρήση μαζικών δεδομένων "για τον εντοπισμό και τη διακοπή της ροής όπλων προς τη Ρωσία για χρήση κατά της Ουκρανίας".
"Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα κάνει τις πληροφορίες απείρως πιο προσιτές και κάποιοι αναρωτήθηκαν αν θα θέσει εκτός λειτουργίας υπηρεσίες πληροφοριών όπως η δική μου, στην πραγματικότητα, το αντίθετο είναι πιθανό να ισχύει", δήλωσε ο Moore.
"Καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη ψαρεύει τον ωκεανό του ανοιχτού κώδικα, θα υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη αξία στο να αξιοποιήσει τα μυστικά που βρίσκονται πέρα από την εμβέλεια των διχτυών της".
Οι ανθρώπινοι πράκτορες στα σωστά σημεία "δεν είναι ποτέ απλώς παθητικοί συλλέκτες πληροφοριών", αλλά μπορούν να αναθέτουν και να κατευθύνουν και σε αντίθεση με τα εργαλεία μηχανικής μάθησης "μπορούν να εντοπίσουν νέες ερωτήσεις που δεν ξέραμε να θέσουμε".

Η χρήση των ψηφιακών εργαλείων

Θα μπορούσε να είναι πιθανό η τεχνητή νοημοσύνη "να αρχίσει να ξεπερνά ορισμένες πτυχές της ανθρώπινης νόησης", δήλωσε ο Moore, και ότι τα ψηφιακά εργαλεία θα μπορούσαν να προβλέψουν ορισμένες πτυχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς καλύτερα από ό,τι οι άνθρωποι.
"Αλλά θα υπάρχει πάντα ένας εξαιρετικός δεσμός που θα επιτρέπει σε ένα άτομο να εμπιστεύεται πραγματικά ένα άλλο, ενωμένο από την αίσθηση της κοινής ανθρωπιάς και του κοινού σκοπού".
"Ωστόσο, γρήγορη και καθολική η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης, κάποιες σχέσεις θα παραμείνουν μοναδικά πεισματικά ανθρώπινες.
Και αυτές οι σχέσεις βρίσκονται στο επίκεντρο της υπηρεσίας μου, επειδή η υπηρεσία μου είναι αφιερωμένη στη διατήρηση της ανθρώπινης δράσης", ανέφερε.
Σύμφωνα με τον Moore, η MI6 πιθανότατα θα έχει μεγαλύτερη ευθύνη για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με το πώς εχθρικά έθνη χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη "με επιζήμιους απερίσκεπτους και ανήθικους τρόπους" και ότι οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να προστατευθούν μόνο αν η υπηρεσία κατανοήσει αυτή την απειλή.
Και σύμφωνα με τον ίδιο, είναι "απολύτως απαραίτητο να συνεργαστούμε με την Κίνα.
Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε ένα διεθνές πρόβλημα οποιασδήποτε σημασίας αν δεν το κάνουμε".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης