Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις 23 Αυγούστου η ομιλία Putin στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS

Στις 23 Αυγούστου η ομιλία Putin στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS
Ρωσία και Νότια Αφρική με κοινή συναίνεση αποφάσισαν να μη δώσει το παρών στη Σύνοδο ο Ρώσος πρόεδρος
Με μια εξ’ αποστάσεως ομιλία θα απευθυνθεί στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS στις 23 Αυγούστου ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, ο οποίος – όπως ανακοινώθηκε χθες Τετάρτη 19/7 – δεν πρόκειται να δώσει το παρών στη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής στις 22 με 24 Αυγούστου.
«Δεν θα παραστεί αυτοπροσώπως αλλά θα απευθυνθεί στη Σύνοδο στις 23 Αυγούστου» υποστήριξε ο Νοτιοαφρικανός εκπρόσωπος της Συνόδου Κορυφής των BRICS, Anil Suklal, ο οποίος υποστήριξε ότι ο ίδιος ο Putin ήταν αυτός που αποφάσισε να μη μεταβεί στη Σύνοδο στη Νότια Αφρική.
Όπως έχει γίνει γνωστό, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergei Lavrov θα είναι αυτός που θα εκπροσωπήσει τη Ρωσία στη Σύνοδο Κορυφής.
Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα είχε πυροδοτηθεί μια σειρά σεναρίων για το τι θα συνέβαινε, εάν ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αποφάσιζε τελικά να δώσει το παρών στη Σύνοδο.
Το μεγάλο ερώτημα ήταν ποια θα ήταν η αντίδραση της Νότιας Αφρικής στην περίπτωση εκείνη που ο Putin αποφάσιζε να συμμετάσχει στη Σύνοδο, με τα σενάρια να ποικίλλουν και να αναφέρουν πως θα αναγκαζόταν να συλλάβει τον Ρώσο πρόεδρο, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση είχε εκδώσει μια απόφαση βάσει της οποίας χορηγούνταν αμνηστία σε όλους τους ηγέτες που θα έδιναν το παρών στη Σύνοδο.

Απειλή πολέμου;

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι χθες Τρίτη 18/7 ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Cyril Ramaphosa είχε ζητήσει άδεια από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να μη συλλάβει τον Putin, επειδή αυτό θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου από τη Ρωσία.
Ωστόσο, το Κρεμλίνο διέψευσε ότι η Ρωσία μετέφερε στον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Cyril Ramaphosa ότι τυχόν σύλληψη του Ρώσου προέδρου θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου.
«Όχι δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο.
Κανείς δεν είπε κάτι σε κανέναν.
Σε αυτόν τον κόσμο είναι απολύτως ξεκάθαρο στον καθένα τι σημαίνει μια τέτοια απόπειρα προσβολής του επικεφαλής του Ρωσικού κράτους.
Για αυτό και δεν χρειάστηκε να δοθεί καμία εξήγηση» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης