Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εισέβαλαν και πυρπόλησαν την πρεσβεία της Σουηδίας στη Βαγδάτη για καύση Κορανίου - Ο ισχυρός κληρικός Sadr

Εισέβαλαν και πυρπόλησαν την πρεσβεία της Σουηδίας στη Βαγδάτη για καύση Κορανίου - Ο ισχυρός κληρικός Sadr
Ασφαλές όλο το διπλωματικό προσωπικό αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας
Σε εισβολή και σε πυρπόληση της πρεσβείας της Σουηδίας στην Βαγδάτη του Ιράν προχώρησαν εκατοντάδες διαδηλωτές που υπακούν στον ισχυρό κληρικό Muqtada Sadr, διαμαρτυρόμενοι με αυτόν τον τρόπο στην επικείμενη καύση του Κορανίου… που έχει προαναγγελθεί για σήμερα Πέμπτη 20/7 στη Στοκχόλμη, στη Σουηδία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, εκατοντάδες Ιρακινοί διαδηλωτές αφού αντιμετώπισαν τις δυνάμεις ασφαλείας που τους επιτέθηκαν με ηλεκτροφόρα γκλομπ και αντλίες νερού, σκαρφάλωσαν στο τείχος της πρεσβείας σήμερα τα ξημερώματα, εισέβαλαν στον χώρο και την πυρπόλησαν.

Ο κληρικός Sadr και οι ετοιμοπόλεμοι οπαδοί του

Οι διαδηλωτές φέρονται να ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις του Σιίτη μοναχού Muqtada Sadr, ο οποίος τους κάλεσε να αντιδράσουν στη δεύτερη καύση Κορανίου μέσα σε λίγες εβδομάδες στη Σουηδία.
Ο Sadr θεωρείται μια από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες στο Ιράκ, καθώς μπορεί να κινητοποιεί εκατοντάδες χιλιάδες πιστών, όπως έχει αποδείξει αρκετές φορές στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα το περασμένο καλοκαίρι, όταν και διέταξε χιλιάδες οπαδούς του να βγουν στους δρόμους και να καταλάβουν την περίφημη Πράσινη Ζώνη στη Βαγδάτη για να ακολουθήσουν αιματηρές συγκρούσεις ή όταν οπαδοί του κατέλαβαν το Κοινοβούλιο, κάνοντας καθιστική διαμαρτυρία για εβδομάδες.

Καλά οι διπλωμάτες

Πάντως το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας ανακοίνωσε πως όλο το διπλωματικό της προσωπικό στη Βαγδάτη είναι καλά στην υγεία του και ασφαλές.
«Είμαστε ενήμεροι για την κατάσταση.
Το προσωπικό της πρεσβείας μας είναι ασφαλές και το υπουργείο βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία μαζί του» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ της Σουηδίας, το οποίο αφού καταδίκασε την επίθεση, σημείωσε πως οι ιρακινές αρχές έχουν την ευθύνη για την προστασία των διπλωματικών αποστολών όσο και του προσωπικού τους.

Καύση Κορανίου

Η εισβολή και η πυρπόληση της σουηδικής πρεσβείας ήρθε λίγες ώρες μετά την έγκριση από την αστυνομία της Σουηδίας, μιας μικρής συγκέντρωσης στη Στοκχόλμη.
Σε αυτήν φέρεται πως ένας Ιρακινός πρόσφυγας, o Salwan Momika, προτίθεται να προχωρήσει στην καύση του Κορανίου αλλά και της σημαίας του Ιράκ.
Σε αντίστοιχες ενέργειες είχε προχωρήσει και πάλι πριν από περίπου ένα μήνα και συγκεκριμένα, στις 28 Ιουνίου.
Κατόπιν και αυτής της ενέργειας του είχαν προκληθεί επεισόδια έξω από την πρεσβεία της Σουηδίας στη Βαγδάτη ενώ πολλά μουσουλμανικά κράτη, όπως η Τουρκία, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία και το Μαρόκο είχαν διατυπώσει έντονες διαμαρτυρίες για το περιστατικό και ζητούσαν την έκδοση του Ιρακινού προκειμένου να δικαστεί.

Καταδικάζει το Ιράκ

Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε «με τον πιο σθεναρό τρόπο» την πυρπόληση της πρεσβείας της Σουηδίας στη Βαγδάτη, τονίζοντας πως η κυβέρνηση διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να διενεργήσουν «επείγουσα έρευνα».
«Η ιρακινή κυβέρνηση ανέθεσε στις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας να διενεργήσουν επείγουσα έρευνα και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να χυθεί φως στις περιστάσεις του γεγονότος και να ταυτοποιηθούν και να λογοδοτήσουν οι δράστες» επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης