Τελευταία Νέα
Διεθνή

Baerbock (Γερμανία) για συμφωνία των σιτηρών: Οι βόμβες του Putin χτυπούν τώρα τους φτωχότερους του κόσμου

Baerbock (Γερμανία) για συμφωνία των σιτηρών: Οι βόμβες του Putin χτυπούν τώρα τους φτωχότερους του κόσμου
Με τις τελευταίες επιθέσεις, ο Πούτιν «κλέβει από τον κόσμο κάθε ελπίδα για ουκρανικά σιτηρά», υποστήριξε η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ επέκρινε σε οξύτατους τόνους την Τετάρτη (19/7) τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την αναστολή της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα και την επίθεση στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού.
«Ο Πούτιν όχι μόνο ανατίναξε τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας. Τώρα, για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, καλύπτει το λιμάνι της Οδησσού με ένα χαλάζι από βόμβες» έγραψε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στο Twitter.
Με τις τελευταίες επιθέσεις, ο Πούτιν «κλέβει από τον κόσμο κάθε ελπίδα για ουκρανικά σιτηρά», υποστήριξε η Μπέρμποκ, προσθέτοντας ότι «Κάθε βόμβα του χτυπά επίσης τους φτωχότερους ανθρώπους στον κόσμο».
Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών συνέχισε γράφοντας ότι επιδιώκει να βοηθήσει την Ουκρανία να βρει εναλλακτικές οδούς σιτηρών.
Αυτό θα μπορούσε να το πετύχει με τη βοήθεια της ΕΕ, είτε ακτοπλοϊκά, είτε σιδηροδρομικά ή διά του οδικού δικτύου, σύμφωνα με την επικεφαλής των Γερμανών Πρασίνων.
Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Μόσχα δεν παρέτεινε τη συμφωνία για εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, επειδή το μέρος της συμφωνίας που αφορούσε τους όρους της Ρωσίας δεν είχε εκπληρωθεί.
Πρόσθεσε ότι μόλις εκπληρωθεί αυτό το μέρος της συμφωνίας, η Μόσχα θα «επιστρέψει αμέσως στην εφαρμογή της».
Αντιδρώντας σε αυτές τις δηλώσεις, η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Χόφμαν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, ότι η χώρα της «συνεχίζει να απευθύνει έκκληση στη Ρωσία να επιτρέψει την περαιτέρω παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά και να μην διεξάγει αυτή τη διαμάχη στις πλάτες των φτωχότερων του κόσμου».
Η συμφωνία, που υπογράφηκε τον περασμένο Ιούλιο στην Κωνσταντινούπολη από την Τουρκία, τα Ηνωμένα Έθνη, τη Ρωσία και την Ουκρανία, είχε ως στόχο την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια. Πρόκειται εξαγωγές είχαν σταματήσει ως αποτέλεσμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022.
Στις 18 Μαΐου, η συμφωνία είχε παραταθεί για άλλες 60 ημέρες, επιτρέποντας τη συνέχιση των εξαγωγών σιτηρών στο πλαίσιο της συμφωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης