Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Θα ελέγχει τη ρευστότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών σε εβδομαδιαία βάση

ΕΚΤ: Θα ελέγχει τη ρευστότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών σε εβδομαδιαία βάση
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, η ΕΚΤ θα ζητήσει από τις τράπεζες να αναφέρουν σε εβδομαδιαία βάση στοιχεία για τα αποθέματα ρευστότητάς τους, αναλύοντάς τα ανά λήξη και τύπο πελάτη
Να αυστηροποιήσει τον τρόπο με τον οποίο θα παρακολουθεί τη ρευστότητα των τραπεζικών ιδρυμάτων σκοπεύει η ΕΚΤ, με αφορμή τη νέα μίνι χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ αλλά και την κατάρρευση της Credit Suisse στην Ελβετία.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, η ΕΚΤ θα ζητήσει από τις τράπεζες να αναφέρουν σε εβδομαδιαία βάση στοιχεία για τα αποθέματα ρευστότητάς τους, αναλύοντάς τα ανά λήξη και τύπο πελάτη.
Πολλές τράπεζες και ρυθμιστικές αρχές αιφνιδιάστηκαν όταν πελάτες της Credit Suisse και της Silicon Valley Bank κατέφυγαν σε ένα πρωτόγνωρο bank run, ωθώντας την ΕΚΤ να εξετάσει μεταβολή των όρων ελέγχου.
Οι φετινές τραπεζικές χρεοκοπίες αποκάλυψαν πόσο κινδυνεύουν οι τράπεζες αν υπάρξει ξαφνική αλλαγή στο κλίμα…
Όπως γίνεται αντιληπτό, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές αμφισβητούν εάν έχουν δώσει αρκετή προσοχή στους κινδύνους ρευστότητας και ως εκ τούτου προσπαθούν να εντείνουν την εποπτεία, σε μια προσπάθεια να καλύψουν τα κενά που παρατηρούνται.
«Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών τόνισε πρόσφατα την ανάγκη οι εποπτικές αρχές να συλλέγουν πρόσθετες και πιο συχνές πληροφορίες ρευστότητας από τις τράπεζες» δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ σε απάντηση στο Bloomberg.
«Ενώ οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ απολαμβάνουν άνετες θέσεις ρευστότητας, η ΕΚΤ αξιολογεί τώρα πώς θα δώσει συνέχεια».

Δείκτης κάλυψης

Αρκετές ρυθμιστικές αρχές έχουν ζητήσει δημόσια να αυξηθεί ο πήχης για τον λεγόμενο δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) σε υπερβολικά εκτεθειμένες εταιρείες.
Η ΕΚΤ είπε ότι η ρευστότητα θα είναι το επίκεντρο της ετήσιας ανασκόπησης των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και ότι οι υψηλότερες απαιτήσεις για το LCR αποτελούν επιλογή.
Το LCR μετρά τα υψηλής ποιότητας ρευστά περιουσιακά στοιχεία μιας τράπεζας ως ποσοστό των εκροών που μπορεί να υπάρξουν σε διάστημα 30 ημερών πίεσης.
Όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες υποχρεούνται να διατηρήσουν αυτόν τον δείκτη πάνω από το 100% και οι μεγαλύτερες τράπεζες τείνουν να δημοσιεύουν το ποσοστό σε τριμηνιαία βάση.
Αν και οι σκέψεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν επίσης τον βαθμό στον οποίο μπορούν να περιορίσουν την εξάρτηση των τραπεζών από ορισμένες πηγές χρηματοδότησης που θεωρούνται ασταθείς, ανέφεραν οι άνθρωποι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης