Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Θα διασπάσει την Αριστερά ένα κόμμα Wagenknecht;

Γερμανία: Θα διασπάσει την Αριστερά ένα κόμμα Wagenknecht;
Αγεφύρωτο μοιάζει το χάσμα μεταξύ της προβεβλημένης βουλευτού Sahra Wagenknecht και του κόμματος Η Αριστερά
Όταν η δημοφιλέστερη βουλευτής του κόμματος Η Αριστερά Sahra Wagenknecht μιλούσε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο γερμανικό κοινοβούλιο για «οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας», πολλοί συνάδελφοι στην κοινοβουλευτική της ομάδα αποδοκίμαζαν κουνώντας το κεφάλι.
Ολοένα και συχνότερα το τελευταίο διάστημα οι συμπρόεδροι του κόμματος Jeanine Wisler και Martin Sirdevan αναγκάζονταν να εξηγήσουν και εν μέρει να δικαιολογήσουν στα μέσα ενημέρωσης τις θέσεις της Σάρας Βάγκενκνεχτ. Στο μεταξύ απαντούν λακωνικά και τυπικά:
«Η Sahra Wagenknecht δεν εκπροσωπεί το κόμμα Η Αριστερά».
Οι δύο πλευρές, κομματική ηγεσία και βουλευτής, αναλώνονται εδώ και καιρό σε αλληλοκατηγορίες και δείχνουν απρόθυμες για διάλογο.
Ουδείς γνωρίζει πλέον ποιος ξεκίνησε την αντιπαράθεση και με ποια αφορμή.
Γεγονός πάντως είναι ότι οι δύο πλευρές έχουν σταματήσει να αναζητούν την επαφή και θεωρείται σχεδόν αδύνατο να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο συμπροέδρων και της προβεβλημένης βουλευτού.
Στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές του 2021 η Αριστερά συγκέντρωσε μόλις το 4,9% των ψήφων.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση για την εφημερίδα Bild, οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελαρίου Olaf Scholz έρχονται δεύτεροι (18%) μετά τους συντηρητικούς του Φρίντριχ Μερτς (27%). Ακολουθούν η Εναλλακτική για τη Γερμανία (20%), οι Πράσινοι (14%), οι Φιλελεύθεροι (7%) και τελευταίο, από τα κόμματα του κοινοβουλίου, Η Αριστερά με ποσοστό γύρω στο 5%.

Η Αριστερά αγωνίζεται να επιβιώσει

Από τις γερμανικές εκλογές πριν από περίπου δύο χρόνια μέχρι σήμερα Η Αριστερά αναζητά διέξοδο, αλλά η κρίση δείχνει να βαθαίνει μέρα με τη μέρα. Με πράξη απελπισίας μοιάζει σε αυτά τα συμφραζόμενα η κίνηση του προεδρείου του κόμματος να ζητήσει από τη Wagenknecht να παραιτηθεί.
Η βουλευτής είχε ανακοινώσει μεν ότι δεν θα είναι και πάλι υποψήφια στις επόμενες εκλογές του 2025.
Απέκλεισε ωστόσο κατηγορηματικά μια παραίτηση στην παρούσα χρονική στιγμή.
Το διαζύγιο ωστόσο Wagenknecht και Αριστεράς ίσως και να ωφελούσε εν τέλει και τις δύο πλευρές.
Η διχογνωμία ηγεσίας και της γνωστής βουλευτού επιδρά αρνητικά στο κόμμα και τη δημόσια εικόνα του. Συχνά η Wagenknecht εμφανίζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές εκφράζοντας απόψεις, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στη γραμμή του κόμματος.
«Η Αριστερά περνά υπαρξιακή κρίση», δηλώνει το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και πρώην πρόεδρος του κόμματος Γκρέγκορ Γκύζι, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό για το κόμμα να εξαχθούν τα σωστά συμπεράσματα. «Αν η Σάρα Βάγκενκνεχτ θέλει όντως να ιδρύσει νέο κόμμα, τότε θα πρέπει να απαντήσουμε με αποφασιστικότητα και να επικεντρωθούμε στα θέματα που μας ξεχωρίζουν από τα άλλα κόμματα».

Η Wagenknecht θα έπαιρνε ψήφους και από το AfD

Το ενδεχόμενο διάσπασης ενέχει κινδύνους τόσο για την Αριστερά, όσο και την Σάρα Wagenknecht.
Αν η βουλευτής αποχωρήσει, η Αριστερά δεν αποκλείεται να χάσει ακόμα περισσότερους ψηφοφόρους.
Την ίδια στιγμή η Wagenknecht γνωρίζει ότι η ίδρυση ενός κόμματος είναι οργανωτικά δύσκολο εγχείρημα.
Στο τελευταίο της βίντεο podcast, η γερμανίδα πολιτικός επιβεβαιώνει ότι για μια τέτοια υπόθεση θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί μια πιθανότητα επιτυχίας.
Σε περίπτωση ίδρυσης κόμματος από την Wagenknecht πολιτικοί παρατηρητές αναμένουν μια διάσπαση της Αριστεράς, χωρίς να αποκλείουν ούτε την εξαφάνιση του κόμματος από το προσκήνιο.
Την ίδια στιγμή όμως οι παρατηρητές προβλέπουν ότι ένα κόμμα της Βάγκενκνεχτ θα αφαιρούσε ψήφους από την Εναλλακτική για τη Γερμανία τερματίζοντας την ανοδική της πορεία στις δημοσκοπήσεις.
Το νέο κόμμα ίσως και να διασπούσε τους ακραίους στη Γερμανία, σε έναν ακροδεξιό και ένα ακροαριστερό λαϊκιστικό κομματικό σχηματισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης