Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ινδία: Σύσσωμη η αντιπολίτευση συνασπίζεται απέναντι στον Modi

Ινδία: Σύσσωμη η αντιπολίτευση συνασπίζεται απέναντι στον Modi
Στον συνασπισμό περιλαμβάνονται η μεγαλύτερη εθνική αντιπολίτευση της Ινδίας, το κόμμα του Κογκρέσου, καθώς και ισχυρά περιφερειακά κόμματα όπως το Trinamool Congress, που κυβερνά την πολιτεία της Δυτικής Βεγγάλης υπό τον δημοφιλή πρωθυπουργό, Mamata Banerjee, και το κόμμα Aam Aadmi
Οι ηγέτες 26 πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Ινδία ενώθηκαν για να σχηματίσουν μια συμμαχία σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν τον Πρωθυπουργό της χώρας, Narendra Modi, στις γενικές εκλογές του 2024.
Κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου κομμάτων της αντιπολίτευσης που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, αποφασίστηκε ότι ο συνασπισμός θα ονομάζεται Indian National Developmental Inclusive Alliance (Ινδική, ΕΘνική, Αναπτυξιακή και Συμπεριληπτική Συμμαχία): αλλιώς γνωστή ως INDIA.
Η συνάντηση των ηγετών της αντιπολίτευσης σηματοδότησε ένα σημαντικό βήμα εμπρός στη σχέση μεταξύ των κύριων εθνικών και περιφερειακών κομμάτων της αντιπολίτευσης της χώρας, που στο παρελθόν εμφανίζονταν διαιρεμένα λόγω συγκρούσεων προσώπων, αλλά και ιδεολογικών διαφορών.
Ωστόσο, φέτος έγινε αντιληπτό από όλα τα κόμματα ότι εάν δεν σχηματίσουν ένα ενιαίο μέτωπο, κανένα κόμμα δεν είχε βιώσιμες πιθανότητες έναντι του Μόντι και της κυβέρνησής του με το κόμμα Bharatiya Janata (BJP), να στοχεύει στην τρίτη θητεία στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2024.
Στον συνασπισμό περιλαμβάνονται η μεγαλύτερη εθνική αντιπολίτευση της Ινδίας, το κόμμα του Κογκρέσου, καθώς και ισχυρά περιφερειακά κόμματα όπως το Trinamool Congress, που κυβερνά την πολιτεία της Δυτικής Βεγγάλης υπό τον δημοφιλή πρωθυπουργό, Mamata Banerjee, και το κόμμα Aam Aadmi, που κυβερνά το Δελχί και Παντζάμπ.
«Αυτή ήταν μια πολύ σημαντική συνάντηση για να σωθεί η δημοκρατία και το σύνταγμα προς το συμφέρον του λαού της χώρας», είπε στους δημοσιογράφους ο Mallikarjun Kharge, πρόεδρος του κόμματος του Κογκρέσου.
Ο Κάργκε τόνισε ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, το Κογκρέσο δεν θα διεκδικήσει την κυριαρχία του στη συμμαχία της αντιπολίτευσης και δεν ενδιαφέρεται για τον πρωθυπουργικό θώκο.
Μια πλήρης εκλογική στρατηγική θα αποφασιστεί από τον συνασπισμό σε συνεδριάσεις που θα διεξαχθούν τους επόμενους μήνες, αλλά το σύνθημά του θα είναι «Jeetega Bharat», που σημαίνει «Η Ινδία θα κερδίσει».
Ακόμη και ως ενωμένη συμμαχία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιμετωπίζουν μια δύσκολη μάχη απέναντι στον Modi, ο οποίος εξακολουθεί να έχει τεράστια δημοτικότητα σε ολόκληρη την Ινδία, ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων που δεν θεωρούν τους εαυτούς τους υποστηρικτές της πολιτικής του BJP με την στενή έννοια.
Μεταξύ των 26 κομμάτων, η συμμαχία κυβερνά 11 πολιτείες ενώ το BJP κυβερνά 15.
Υπενθυμίζεται ότι το BJP κατέχει επίσης μια συντριπτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά τις εκλογές του 2019, στις οποίες κέρδισε 303 έδρες από τις 543.
Σύμφωνα με το δημοσιέυμα του Guardian, κατά τη διάρκεια των εννέα ετών στην εξουσία του, ο Μόντι έχει ισχυροποιήσει τον ρόλο του, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν γίνει στόχοι επιδρομών και ερευνών από κρατικές υπηρεσίες και αρκετοί ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν φυλακιστεί, γεγονός που αποδυνάμωσε συστηματικά την αντιπολίτευση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης