Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολωνία: Θα παρατείνει μονομερώς το εμπάργκο στα ουκρανικά σιτηρά εάν δεν παρέμβει η Κομισιόν

Πολωνία: Θα παρατείνει μονομερώς το εμπάργκο στα ουκρανικά σιτηρά εάν δεν παρέμβει η Κομισιόν
«Είτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συμφωνήσει να επεξεργαστεί μια κοινή λύση που θα παρατείνει αυτήν την απαγόρευση ή θα το κάνουμε μόνοι μας», τόνισε ο Πολωνός Πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki
Η Πολωνία δεν θα ανοίξει τα σύνορά της στα σιτηρά από την Ουκρανία και θα παρατείνει μονομερώς την απαγόρευση του εφοδιασμού της στη χώρα μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνηθεί να το πράξει συναινετικά.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki έκανε αυτή την ανακοίνωση σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση εκπροσώπων των υπουργείων γεωργίας της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε λιγότερο από δύο μήνες - στις 15 Σεπτεμβρίου - η Κομισιόν μπορεί να ανοίξει ξανά τα σύνορα για τα ουκρανικά σιτηρά, αλλά η Πολωνία δεν έχει την πολυτέλεια να αποσταθεροποιήσει την αγορά της.
«Θέλω να πω ειλικρινά - δεν θα ανοίξουμε αυτά τα σύνορα», είπε ο Morawiecki.
«Είτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συμφωνήσει να επεξεργαστεί μια κοινή λύση που θα επεκτείνει αυτήν την απαγόρευση, είτε θα το κάνουμε μόνοι μας», πρόσθεσε.
«Θα υπερασπιστούμε αποφασιστικά τους Πολωνούς αγρότες», υποσχέθηκε ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης.
«Δεύτερον, εάν υπάρχουν νέα σημάδια αποσταθεροποίησης σε άλλες αγροτικές αγορές, άλλα προϊόντα, θα κάνουμε το ίδιο, γιατί η κυβέρνηση πρέπει να προστατεύσει τη γεωργία», δήλωσε.
«Είτε θα αναπτυχθούν μηχανισμοί και κανόνες για την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων μετά τις 15 Σεπτεμβρίου που θα καταστήσουν αδύνατη την αποσταθεροποίηση της αγοράς στην Πολωνία, είτε η πολωνική κυβέρνηση θα το κάνει μονομερώς ή μαζί με τους συμμάχους μας από άλλες χώρες. Θα είναι δική τους απόφαση Θα το κάνουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», κατέληξε ο Morawiecki.
Τον Απρίλιο, πέντε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης - Βουλγαρία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία - απαγόρευσαν μονομερώς την εισαγωγή σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία.
Αργότερα, ακύρωσαν αυτά τα μέτρα με αντάλλαγμα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισαγάγει, πρώτα έως τις 5 Ιουνίου και στη συνέχεια έως τις 15 Σεπτεμβρίου, εμπάργκο στις προμήθειες από την Ουκρανία τεσσάρων τύπων σιτηρών και ελαιούχων σπόρων: σιτάρι, καλαμπόκι, ελαιοκράμβη και ηλιόσπορο.
Η Ουγγαρία και η Πολωνία θεωρούν αυτή την απόφαση ανεπαρκή και επιθυμούν η ΕΕ να παρατείνει την απαγόρευση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.
Η Βαρσοβία τάσσεται επίσης υπέρ της διεύρυνσης του καταλόγου των προϊόντων που δεν μπορούν να προμηθεύονται σε χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία και της προσθήκης, ειδικότερα, του παγωτού βατόμουρου και φράουλας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης