Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Veto της Ουγγαρίας στη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, εάν δεν αφαιρεθεί από τη «μαύρη λίστα» η OTP Bank

ΕΕ: Veto της Ουγγαρίας στη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, εάν δεν αφαιρεθεί από τη «μαύρη λίστα» η OTP Bank
Η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει το αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ από το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης
Σχετικά Άρθρα
Η Ουγγαρία δεν θα επιτρέψει στην ΕΕ να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης για τη χρηματοδότηση προμηθειών όπλων στην Ουκρανία, έως ότου αφαιρεθεί η τράπεζα OTP Bank από τη λίστα των «διεθνών χορηγών του πολέμου», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto σε συνέντευξη Τύπου στη Βουδαπέστη.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σημείωσε ότι η θέση της ουγγρικής κυβέρνησης σε αυτό το θέμα δεν έχει αλλάξει.
«Η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει το αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ από το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης έως ότου η Ουκρανία αφαιρέσει τα στελέχη αυτής της τράπεζας και την ίδια την τράπεζα από αυτή τη λίστα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ο Szijjarto εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ουκρανικές αρχές γνωρίζουν καλά ότι οι ισχυρισμοί κατά της OTP είναι αβάσιμοι, αλλά για κάποιο λόγο αρνούνται να αφαιρέσουν την ουγγρική τράπεζα από τη μαύρη λίστα.

Επιμένει η Ουγγαρία


«Μέχρι να το κάνουν αυτό, θα παραμείνουμε στη θέση μας, δεν θα χρηματοδοτηθούν προμήθειες όπλων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός.
Προηγουμένως, είπε ότι είναι «εξωφρενικό, απαράδεκτο και σκανδαλώδες» το γεγονός ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ουγγαρίας, με περίπου τρία εκατομμύρια κατόχους λογαριασμών, έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Ουκρανίας με τους «διεθνείς χορηγούς του πολέμου».
Ο Szijjarto προειδοποίησε ότι εάν το Κίεβο δεν αφαιρέσει την OTP Bank από αυτή τη λίστα, τότε η Βουδαπέστη δεν θα επιτρέψει τη χορήγηση δόσης 500 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης και επίσης δεν θα συμφωνήσει με άλλες προτάσεις για τη χρηματοδότηση της προμήθειας όπλων στον ουκρανικό στρατό .
Η Βουδαπέστη έχει ζητήσει εδώ και καιρό από το Κίεβο να αφαιρέσει την OTP από τη μαύρη λίστα και έχει προτείνει στους ηγέτες της ΕΕ να ασκήσουν πίεση στις ουκρανικές αρχές ως προς αυτό.
Στις 4 Μαΐου, η Εθνική Υπηρεσία για την Πρόληψη της Διαφθοράς της Ουκρανίας (NACP) συμπεριέλαβε τον ουγγρικό τραπεζικό όμιλο OTP στη λίστα των «διεθνών χορηγών του πολέμου» επειδή συνεχίζει να δραστηριοποιείται στη Ρωσία.
Νωρίτερα, ο οργανισμός επέκτεινε τη μαύρη λίστα συμπεριλαμβάνοντας άλλες ξένες εταιρείες που συνεχίζουν επίσης να δραστηριοποιούνται στη ρωσική αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης