Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η ιστορική «ανωμαλία» με τα επιτόκια στην Τουρκία επιμένει - Νέος πονοκέφαλος Erdogan

Bloomberg: Η ιστορική «ανωμαλία» με τα επιτόκια στην Τουρκία επιμένει - Νέος πονοκέφαλος Erdogan
Η ανεπαρκής μετάδοση των υψηλότερων επιτοκίων στην οικονομία αποτελεί πρόσθετη πρόκληση για μια νέα ομάδα διαμορφωτών πολιτικής που όρισε ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan
Οι Τούρκοι αποταμιευτές εξακολουθούν να λαμβάνουν πολύ υψηλότερο επιτόκιο για τις καταθέσεις από ό,τι χρεώνουν οι τράπεζες για τις εμπορικές πιστώσεις, μια ανωμαλία που είναι πιθανό να διατηρηθεί με την κεντρική τράπεζα να επιβραδύνει την ήδη "σταδιακή" νομισματική σύσφιξη, αναφέρει το Bloomberg.
Η ανεπαρκής μετάδοση των υψηλότερων επιτοκίων στην οικονομία αποτελεί πρόσθετη πρόκληση για μια νέα ομάδα διαμορφωτών πολιτικής που όρισε ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan και τώρα προσπαθεί να αναιρέσει χρόνια ανορθοδοξίας.
Η κληρονομιά των μέτρων που δημιούργησαν κίνητρα για τις τράπεζες να προσελκύσουν καταθέσεις σε λίρες, ενώ παράλληλα κατέστειλαν το κόστος δανεισμού, σημαίνει ότι τα επιτόκια εξακολουθούν να μην έχουν "άγκυρα".
Η μέση απόδοση των καταθέσεων σε λίρες με διάρκεια έως και τριών μηνών έχει μειωθεί από το μέγιστο των δύο δεκαετιών που ήταν σχεδόν 42% τον Ιούνιο, αλλά εξακολουθεί να κυμαίνεται κοντά στο 38% - υπερδιπλάσιο του δείκτη αναφοράς της κεντρικής τράπεζας.
Εν τω μεταξύ, το σταθμισμένο μέσο επιτόκιο των εμπορικών δανείων αυξήθηκε κατά πάνω από 9 ποσοστιαίες μονάδες στο 24,5% στις δύο εβδομάδες από την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα στις 22 Ιουνίου, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.
Το αρνητικό χάσμα μεταξύ των επιτοκίων δανεισμού και καταθέσεων που άνοιξε για πρώτη φορά πριν από περίπου εννέα μήνες έχει αρχίσει να μειώνεται, αλλά εξακολουθεί να εμποδίζει τον μηχανισμό νομισματικής μετάδοσης, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.
Οι ανησυχίες σχετικά με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Τουρκία και οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι συγκαταλέγονται στους περιορισμούς της κεντρικής τράπεζας.

Τι εκτιμά το Bloomberg Economics...

"Τα επιτόκια καταθέσεων εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερα από τα επιτόκια δανεισμού, γεγονός που πιθανόν να παρεμποδίζει την όρεξη για δανεισμό.
Η πρόσφατη σύσφιξη του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας και η χαλάρωση των κανόνων διατήρησης τίτλων έχουν μειώσει το χάσμα και αναμένουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει στην περαιτέρω άρση των κανονισμών και των πρακτικών που εμποδίζουν τον μηχανισμό μετάδοσης", σύμφωνα με την Selva Bahar Baziki.
Η εκτροπή των επιτοκίων ήρθε για να μείνει, καθώς η κεντρική τράπεζα κινείται αργά για να διαλύσει τις πολιτικές που κατηγορούνται για τις χρόνιες εμπορικές ανισορροπίες και την κρίση πληθωρισμού πέρυσι.
Μετά το "πρώτο βήμα" του Ιουνίου σε έναν κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων -όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αύξησαν τον δείκτη αναφοράς κατά 650 μονάδες βάσης στο 15%-, η επόμενη αύξησή τους αυτή την εβδομάδα μπορεί να είναι περίπου η μισή, σύμφωνα με τους περισσότερους οικονομολόγους που ερωτήθηκαν από το Bloomberg.

Αποφυγή "προβλημάτων

Με την απόφασή της ενάντια σε "έναν επιθετικό κύκλο σύσφιξης και απλούστευσης", η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να αποφύγει τη δημιουργία "προβλημάτων σε άλλους τομείς", όπως η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η απότομη επιβράδυνση της οικονομίας, σύμφωνα με την Barclays.
Η βρετανική τράπεζα άλλαξε την έκκλησή της για την προσεχή συνεδρίαση για το επιτόκιο και τώρα αναμένει ότι η Τουρκία θα πραγματοποιήσει αύξηση 300 μονάδων βάσης στο 18%, από την προηγούμενη πρόβλεψή της για 500 μονάδες βάσης, ανέφερε σε έκθεσή του ο οικονομολόγος της Barclays, Ercan Erguzel.
Η απόκτηση μεγαλύτερης επιρροής επί του κόστους του χρήματος στην οικονομία των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν στην κορυφή της ατζέντας της Διοικητού Hafize Gaye Erkan, καθώς προετοιμάζεται για τη δεύτερη συνεδρίασή της ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.
Σύμφωνα με τα πρακτικά των συζητήσεων της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής τον Ιούνιο, κινήθηκε προς την κατεύθυνση της απλούστευσης των κανόνων, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "το ισχύον μικρο- και μακροπροληπτικό πλαίσιο υπολείπεται της στήριξης της μακροοικονομικής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και στρεβλώνει τη λειτουργικότητα των μηχανισμών της αγοράς".
Μεταξύ των απαιτήσεων που χαλαρώνουν είναι ο λεγόμενος "δείκτης διατήρησης τίτλων" που ενθάρρυνε την αποταμίευση στο τοπικό νόμισμα.
"Η αποτελεσματικότητα της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής θα ενισχυθεί πιθανότατα από την πρόσφατη απλοποίηση των προληπτικών κανονισμών", δήλωσε ο Farooq Pasha, οικονομολόγος της Standard Chartered.
"Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι το χάσμα μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και δανείων θα συνεχίσει να μειώνεται με την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης