Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS ο Putin – Διαψεύδει η Ρωσία τα περί απειλής κήρυξης πολέμου στη Ν. Αφρική

Δεν θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS ο Putin – Διαψεύδει η Ρωσία τα περί απειλής κήρυξης πολέμου στη Ν. Αφρική
Η Ρωσία θα εκπροσωπηθεί στη Σύνοδο από τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov
Σχετικά Άρθρα
(upd) Ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin δεν θα δώσει το παρών στη Σύνοδο Κορυφής των κρατών της BRICS που είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις 22 με 24 Αυγούστου στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.
Αυτό ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής βάζοντας τέλος σε μια σειρά σεναρίων για το τι θα συνέβαινε, εάν ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αποφάσιζε τελικά να δώσει το παρών στη Σύνοδο.
Το μεγάλο ερώτημα ήταν ποια θα ήταν η αντίδραση της Νότιας Αφρικής στην περίπτωση εκείνη που ο Putin αποφάσιζε να συμμετάσχει στη Σύνοδο, με τα σενάρια να ποικίλλουν και να αναφέρουν πως θα αναγκαζόταν να συλλάβει τον Ρώσο πρόεδρο, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση είχε εκδώσει μια απόφαση βάσει της οποίας χορηγούνταν αμνηστία σε όλους τους ηγέτες που θα έδιναν το παρών στη Σύνοδο.
Σε κάθε περίπτωση η απόφαση του Ρώσου προέδρου απλοποιεί τις εξελίξεις, καθώς ανάμεσα στα σενάρια ήταν η Σύνοδος να γίνει σε μια άλλη χώρα – π.χ. στην Κίνα – όπου το ένταλμα σύλληψης του Ρώσου προέδρου δεν έχει ισχύ.

Ο Lavrov θα εκπροσωπήσει τη Ρωσία

Σύμφωνα με την προεδρία της Νότιας Αφρικής ο Putin δεν θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS, απόφαση που όπως αναφέρεται, ελήφθη με αμοιβαία συναίνεση.
Επιπλέον, επισημαίνεται πως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergei Lavrov θα είναι αυτός που θα εκπροσωπήσει τη Ρωσία.

Απειλή πολέμου;

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι χθες Τρίτη 18/7 ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Cyril Ramaphosa είχε ζητήσει άδεια από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να μη συλλάβει τον Putin, επειδή αυτό θα ισοδυναμούσε με κήρυη πολέμου.

Διαψεύδει το Κρεμλίνο

Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο διέψευσε ότι η Ρωσία κατέστησε σαφές στον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Cyril Ramaphosa ότι τυχόν σύλληψη του Ρώσου προέδρου θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου.
«Όχι δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο.
Κανείς δεν είπε κάτι σε κανέναν.
Σε αυτόν τον κόσμο είναι απολύτως ξεκάθαρο στον καθένα τι σημαίνει μια τέτοια απόπειρα προσβολής του επικεφαλής του Ρωσικού κράτους.
Για αυτό και δεν χρειάστηκε να δοθεί καμία εξήγηση» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης