Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Σιγκαπούρη έχει κι επίσημα το ισχυρότερο διαβατήριο στον κόσμο - Ποια θέση κατέχει η Ελλάδα

Η Σιγκαπούρη έχει κι επίσημα το ισχυρότερο διαβατήριο στον κόσμο - Ποια θέση κατέχει η Ελλάδα
Μετά από 5 χρόνια «ιαπωνικής κυριαρχίας», τα διαβατήρια της Σιγκαπούρης αναδείχθηκαν τα ισχυρότερα στον κόσμο
Για πέντε ολόκληρα χρόνια, η Ιαπωνία βρισκόταν στην πρώτη θέση στον δείκτη Henley Passport Index, ο οποίος μετρά την παγκόσμια ταξιδιωτική ελευθερία, δηλαδή την πρόσβαση χωρίς βίζα ανά τον κόσμο που απολαμβάνουν οι διάφοροι πολίτες.
Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2023, η Ιαπωνία έπεσε στην τρίτη θέση και ο νέος κάτοχος της άτυπης πρωτιάς είναι η Σιγκαπούρη, οι πολίτες της οποίας μπορούν να επισκέπτονται 193 προορισμούς από τους 227 σε όλο τον κόσμο χωρίς βίζα.
Και ενώ η Ασία κυριαρχεί εδώ και πολύ καιρό στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα στον δείκτη που δημιουργήθηκε από την παγκόσμια συμβουλευτική εταιρεία παροχής ιθαγένειας και διαμονής Henley & Partners, η Ευρώπη ανακάμπτει.
Η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν ανέβει στη δεύτερη θέση με πρόσβαση χωρίς βίζα σε 190 προορισμούς, ενώ η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα μοιράζονται την τρίτη θέση με την Αυστρία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και τη Σουηδία.
Οι πολίτες από αυτές τις χώρες διαθέτουν πρόσβαση σε 189 προορισμούς χωρίς να χρειάζονται προηγούμενη βίζα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία βρίσκονταν και οι δύο σε πτωτική τροχιά, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο, τουλάχιστον, φαίνεται να αλλάζει τα πράγματα.
Ανέβηκε εντυπωσιακά και πλέον βρίσκεται στην τέταρτη θέση της σχετικής κατάταξης, μια θέση που κατείχε τελευταία φορά το 2017.
Από την άλλη, οι ΗΠΑ έπεσαν άλλες δύο θέσεις (στην 8η θέση), με πρόσβαση σε 183 προορισμούς χωρίς βίζα.
Ιδιαίτερα ικανοποιητικές επιδόσεις πετυχαίνει για μία ακόμα φορά η Ελλάδα, καθώς μοιράζεται την έβδομη θέση από κοινού με τον Καναδά, με το ελληνικό διαβατήριο να επιτρέπει την πρόσβαση σε 185 προορισμούς παγκοσμίως.
Τέλος, όσον αφορά τις τελευταίες θέσεις, εκεί, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του CNN, συναντάται η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, το διαβατήριο του οποίου επιτρέπει την πρόσβαση σε μόλις 27 (!) κράτη παγκοσμίως.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης