Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία προς Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): «Ασυνείδητη» είναι η στάση της Ευρώπης για τη συμφωνία των σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας

Ρωσία προς Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): «Ασυνείδητη» είναι η στάση της Ευρώπης για τη συμφωνία των σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας
Η Μόσχα «εκτιμά τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να πείσει τις ευρωπαϊκές χώρες να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει της συμφωνίας για τα σιτηρά», τονίζει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου D. Peskov
Σχετικά Άρθρα
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε τη θέση των ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα ως «ασυνείδητη», απαντώντας ουσιαστικά σε σχετικές δηλώσεις του αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μπλίνκεν.
«Σε αυτή την περίπτωση, [νομίζω] θα ήταν πιο κατάλληλο να χαρακτηρίσουμε τη θέση των ευρωπαϊκών χωρών ασυνείδητη", επεσήμανε ο κ. Πέσκοφ, απαντώντας σε σχόλια του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ  Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα σιτηρά «ασυνείδητη».
Επιπλέον, ο Πεσκόφ υπογράμμισε ότι το Κρεμλίνο «διαφωνεί κατηγορηματικά» με τη δήλωση του Μπλίνκεν.
«Η Ρωσία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και επέκτεινε τη συμφωνία πολλές φορές, παρά το γεγονός ότι οι ρωσικοί όροι για την συμφωνία δεν εφαρμόστηκαν ποτέ», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Πρόσθεσε ότι η Μόσχα εκτιμά πολύ τις προσπάθειες και τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να πείσει τις ευρωπαϊκές χώρες να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει της συμφωνίας για τα σιτηρά.
«Εκτιμούμε ιδιαίτερα τον ρόλο του κ. Γκουτέρες στη σύναψη αυτής της συμφωνίας· αξιολογούμε ιδιαίτερα τις προσπάθειες του κ. Γκουτέρες να προσπαθήσει να πείσει τις ευρωπαϊκές χώρες να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν. Ωστόσο, δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη», είπε στους δημοσιογράφους ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κρεμλίνου.
Η συμφωνία Πρωτοβουλίας για τη Μαύρη Θάλασσα σταμάτησε να είναι εν ισχύ στις 17 Ιουλίου.
Η Ρωσία αρνήθηκε να συμφωνήσει σε περαιτέρω παράταση της συμφωνίας επειδή οι διατάξεις της συμφωνίας για άρση των εμποδίων στην εξαγωγή ρωσικών γεωργικών προϊόντων δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.
Επιπλέον, η Μόσχα έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας κατέληξε να αποστέλλεται σε δυτικές χώρες και όχι στις πιο άπορες κομητείες στον Παγκόσμιο Νότο, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί βάσει της συμφωνίας.
Ο Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να αναβιώσει τη συμφωνία αλλά μόνο αφού εφαρμοστούν δεόντως οι διατάξεις που αφορούν τις ρωσικές εξαγωγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης