Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόρεια Κορέα: Αμερικανός πολίτης πέρασε παράνομα τα σύνορα από την Νότια Κορέα και συνελήφθη

Βόρεια Κορέα: Αμερικανός πολίτης πέρασε παράνομα τα σύνορα από την Νότια Κορέα και συνελήφθη
Σύμφωνα με την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην περιοχή ο Αμερικανός υπήκοος κρατείται στην Βόρεια Κορέα
Ένας Αμερικανός υπήκοος πέρασε τα βαριά οχυρωμένα σύνορα από τη Νότια Κορέα προς τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τη Διοίκηση του ΟΗΕ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που επιβλέπει την περιοχή.
Η υπηρεσία ανάρτησε στο Twitter την Τρίτη ότι ο Αμερικανός πολίτης βρισκόταν σε περιοδεία στο συνοριακό χωριό Panmunjom πέρασε στη Βόρεια Κορέα χωρίς άδεια.
Ανέφερε ότι βρίσκεται υπό κράτηση στη Βόρεια Κορέα και ότι η Διοίκηση του ΟΗΕ συνεργάζεται με τους Βορειοκορεάτες ομολόγους της για την επίλυση του περιστατικού. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητα του ατόμου ή γιατί πέρασε τα σύνορα.
Οι περιπτώσεις Αμερικανών ή Νοτιοκορεατών που αυτομόλησαν στη Βόρεια Κορέα είναι σπάνιες, αν και περισσότεροι από 30.000 Βορειοκορεάτες έχουν καταφύγει στη Νότια Κορέα για να αποφύγουν την πολιτική καταπίεση και τις οικονομικές δυσκολίες από το τέλος του Κορεατικού πολέμου του 1950-53.
Το Panmunjom, που βρίσκεται εντός της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης (DMZ), δημιουργήθηκε στο τέλος του πολέμου της Κορέας.
Εκεί είχαν σημειωθεί κατά καιρούς αιματοχυσίες και πυροβολισμοί, αλλά υπήρξε επίσης τόπος πολλών συνομιλιών και δημοφιλές τουριστικό σημείο.
Η περιοχή επιβλέπεται από κοινού από τη Διοίκηση του ΟΗΕ και τη Βόρεια Κορέα.
Παρόλα αυτά η περιοχή του Panmunjom δεν κατοικείται από πολίτες.
Τον Νοέμβριο του 2017, Βορειοκορεάτες στρατιώτες πυροβόλησαν 40 φυσίγγια καθώς ένας από τους συναδέλφους τους προσπάθησε να περάσει τα σύνορα.
Ο στρατιώτης χτυπήθηκε πέντε φορές πριν βρεθεί κάτω από ένα σωρό φύλλα στη νότια πλευρά του Panmunjom.
Επέζησε και ζει στη Νότια Κορέα.
Ένας μικρός αριθμός Αμερικανών στρατιωτών αυτομόλησαν στη Βόρεια Κορέα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του Τσαρλς Τζένκινς, ο οποίος εγκατέλειψε τη στρατιωτική του θέση στη Νότια Κορέα το 1965 και διέσχισε το DMZ.
Εμφανίστηκε σε ταινίες προπαγάνδας της Βόρειας Κορέας και παντρεύτηκε μια Ιάπωνα φοιτήτρια νοσηλευτικής που είχε απαχθεί από πράκτορες της Βόρειας Κορέας.
Πέθανε στην Ιαπωνία το 2017.
Τα τελευταία χρόνια, ορισμένοι Αμερικανοί συνελήφθησαν στη Βόρεια Κορέα αφού φέρεται να εισήλθαν στη χώρα από την Κίνα. Αργότερα καταδικάστηκαν για κατασκοπεία και τρομοκρατία, αλλά συχνά αφέθηκαν ελεύθεροι αφού οι ΗΠΑ απέστειλαν ειδικές αποστολές για να εξασφαλίσουν την ελευθερία τους.
Το 2018, η Βόρεια Κορέα απελευθέρωσε τους τρεις τελευταίους γνωστούς Αμερικανούς κρατούμενους καθώς ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-ουν, είχε αναθερμάνει τις διπλωματικές σχέσεις με τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Φυσικά, οι σχετικές προσπάθειες κατέρρευσαν εκ νέου το 2019 φέρνοντας νέες κυρώσεις στο καθεστώς της ΠιονγκΓιανκ της Ουόσινγκτον.
Η διέλευση των συνόρων την Τρίτη πραγματοποιήθηκε εν μέσω νέας όξυνσης σχετικά με το μπαράζ πυραυλικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας από τις αρχές του περασμένου έτους.
Οι ΗΠΑ νωρίτερα την Τρίτη έστειλαν ένα πυρηνικό υποβρύχιο στη Νότια Κορέα για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες προκαλώντας την οργή της ΠιόνγκΓιανγκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης