Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χρησμός Kissinger: ΗΠΑ και Κίνα να αναπτυχθούν μαζί - Πολυτέλεια να θεωρούνται αντίπαλοι

Χρησμός Kissinger: ΗΠΑ και Κίνα να αναπτυχθούν μαζί - Πολυτέλεια να θεωρούνται αντίπαλοι
Κανένα σημαντικό αποτέλεσμα σε ΗΠΑ – Κίνα εάν πολεμήσουν υποστήριξε ο Kissinger
Την θέση πως ΗΠΑ και Κίνα δεν έχουν την πολυτέλεια να αντιμετωπίζονται ως αντίπαλοι διατύπωσε ο κορυφαίος Αμερικάνος διπλωμάτης και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Henry Kissinger, ο οποίος επισήμανε πως σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης, καμία πλευρά δεν πρόκειται να επωφεληθεί.
«Η Ιστορία δείχνει συνεχώς ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Κίνα μπορούν … να αντέξουν να αντιμετωπίζουν η μια την άλλη ως αντίπαλο.
Στο σημερινό κόσμο, οι προκλήσεις υπάρχουν μαζί με τις ευκαιρίες.
Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξαλείψουν όλες τις μεταξύ τους παρεξηγήσεις, να συνυπάρξουν ειρηνικά και να αποφύγουν τις αντιπαραθέσεις.
Η Ιστορία και η πρακτική δείχνουν συνεχώς ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Κίνα έχουν την πολυτέλεια να είναι αντίπαλοι η μια της άλλης» υποστήριξε ο Kissinger κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Άμυνας της Κίνας Li Shangfu στο Πεκίνο.

Κανείς δεν θα κερδίσει από έναν πόλεμο

Σύμφωνα με το κινέζικο υπουργείο Άμυνας, ο Kissinger υποστήριξε ότι εάν ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών, δεν θα φέρει κανένα σημαντικό αποτέλεσμα σε καμία πλευρά.
«Και οι δύο πλευρές πρέπει να δείξουν σοφία, να εργαστούν και να αναπτυχθούν μαζί.
Οι στρατοί των δύο χωρών θα πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία, να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτύχουν θετικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη των σχέσεων τους και για να διατηρήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα σε όλο τον κόσμο» υποστήριξε ο Kissinger.

Απόλυτα πιθανή μια στρατιωτική σύγκρουση

Σε δηλώσεις του τον περασμένο Ιούνιο, ο Kissinger ανέφερε ότι είναι απόλυτα πιθανό να υπάρξει μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας λόγω της Ταϊβάν αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.
«Αν τα πράγματα συνεχίσουν να κινούνται στην τροχιά που βλέπουμε και δεν υπάρξει διάλογος η στρατιωτική σύγκρουση είναι πολύ πιθανή» είπε ο Kissinger σε συνέντευξή του στον αρχισυντάκτη του Bloomberg News, John Micklethwait, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα η Κίνα να εισβάλει στην Ταϊβάν.
«Πιστεύω λοιπόν ότι η τρέχουσα πορεία σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις πρέπει να αλλάξει».
Οι δηλώσεις αυτές που διετυπώθησαν καθώς ο Kissinger αναπολούσε τη ζωή και την καριέρα του αμέσως μετά τα 100α γενέθλιά του, ήταν μερικές από τις πιο απογοητευτικές του για την κατάσταση των σχέσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ορκιστεί να στηρίξουν την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας.

Στην κορυφή ενός γκρεμού

Ο Kissinger είπε ότι εναπόκειται τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στο Πεκίνο να αλλάξουν στάση, καθώς, όπως είπε, και οι δύο ηγεσίες βρίσκονται στην «κορυφή ενός γκρεμού».
Ωστόσο, ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δεν έχει καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα σε ό,τι αφορά το πώς θα καταλήξουν οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, δεδομένου ότι μέχρι τώρα ουσιαστικός διάλογος δεν έχει διεξαχθεί, όπως έχει προτείνει πολλάκις.
Αλλά ένα πράγμα που είπε ότι γνωρίζει σίγουρα είναι ότι οι πόλεμοι μεταξύ δύο υπερδυνάμεων δεν μπορούν να κερδηθούν.
Ή, όπως το έθεσε, «κερδίζονται μόνο με τεράστιο κόστος».
«Είναι μια μοναδική κατάσταση με την έννοια ότι η μεγαλύτερη απειλή κάθε χώρας είναι η άλλη – δηλαδή, η μεγαλύτερη απειλή για την Κίνα είναι η Αμερική, κατά την αντίληψή τους, και το ίδιο ισχύει και εδώ», είπε ο Kissinger.

«Παρέλαση» Αμερικανών στο Πεκίνο, σιγή ιχθύος για τις συνομιλίες

Η συνάντηση του Kissinger με τον Li πραγματοποιείται την ώρα που ο John Kerry, ειδικός προεδρικός απεσταλμένος για το κλίμα, βρίσκεται επίσης στο Πεκίνο για συνομιλίες για το κλίμα.
Το ταξίδι του Kerry στην Κίνα ακολουθεί εκείνα της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο Li και ο Αμερικανός ομόλογός του στον τομέα της άμυνας δεν έχουν μιλήσει επισήμως παρά τις αυξημένες εντάσεις γύρω από το στενό της Ταϊβάν.
Ο Blinken δήλωσε ότι απέτυχε να αποκαταστήσει τις στρατιωτικές συνομιλίες με την Κίνα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του τον περασμένο μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης