Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρώσοι σφυροκοπούν Οδησσό, Kharkiv μετά την επίθεση στην Κριμαία - Απελπισία στις ΗΠΑ για ουκρανική αντεπίθεση, ξεφορτώνουν παλιά όπλα στο Κίεβο

Οι Ρώσοι σφυροκοπούν Οδησσό, Kharkiv μετά την επίθεση στην Κριμαία - Απελπισία στις ΗΠΑ για ουκρανική αντεπίθεση, ξεφορτώνουν παλιά όπλα στο Κίεβο
Αποκαθίσταται η κυκλοφορία στη γέφυρα της Κριμαίας, οι Ρώσοι κατέρριψαν 28 ουκρανικά drones πάνω από την Κριμαία
Σχετικά Άρθρα
(upd15) Σε σφυροκόπημα περιοχών της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας και πόλεων, όπως η Οδησσός, το Mykolaiv και το Kharkiv προχώρησαν κατά τις πρώτες πρωινές ώρες οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σε μια πρώτη απάντηση της χθεσινής επίθεσης στη γέφυρα της Κριμαίας που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν για ακόμα μια φορά σοβαρές υλικές ζημιές στο οδικό της τμήμα.
Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι επιθέσεις αυτές είχαν ως στόχο να πληγούν εγκαταστάσεις, όπου και προετοιμάζονταν τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της Ρωσίας.
Αν και η κυκλοφορία των οχημάτων έχει αποκατασταθεί μερικώς, μια και αυτά κινούνται στη μια λωρίδα κυκλοφορίας της γέφυρας, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως τα ξημερώματα κατέρριψαν ή αναχαίτισαν μέσω ηλεκτρονικού πολέμου, τουλάχιστον 28 ουκρανικά drones που είχαν στόχους στην Κριμαία.
Παράλληλα, εξαπέλυσαν μια μαζική επίθεση με drones σε μια σειρά από επαρχίες της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας όπως στο Mykolaiv, στο Donetsk, στην Kherson, στη Zaporizhia και στο Dnipropetrovsk αλλά και με βαλλιστικούς πυραύλους κατά των περιοχών των Poltava, Cherkasy, Dnipropetrovsk, Kharkiv and Kirovohrad.
Και ενώ οι Ρώσοι εξακολουθούν να εξαπολύουν συνεχείς πυραυλικές επιθέσεις, πυκνώνουν οι αναφορές που λένε πως οι ΗΠΑ και η Δύση ξεμένουν από όπλα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν και να καλύψουν  τον ρυθμό με τον οποίο οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν τα πυρομαχικά πυροβολικού.

Στόχος η Οδησσός με Shahed και Kalibr

Στο στόχαστρο των Ρώσων βρέθηκε η Οδησσός, με την ουκρανική αεροπορία να υποστηρίζει πως ενεργοποιήθηκε η αεράμυνα για την αναχαίτιση ρωσικών drones και πυραύλων.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η ρωσική επίθεση εκδηλώθηκε σε διάφορα κύματα με 21 ιρανικά drones Shahed καθώς και με 6 πυραύλους Kalibr, τα οποία – κατά τους Ουκρανούς – αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα.
Η επίθεση στην Οδησσό ήρθε λίγες ώρες αφότου εξέπνευσε και η συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, ύστερα από την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη συμφωνία, δεδομένου ότι δεν είχε τηρηθεί το κομμάτι εκείνο της συμφωνίας που αφορούσε την εξαγωγή των ρωσικών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων.
Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού, Oleh Kiper υποστήριξε ότι τα συστήματα της αεράμυνας ενεργοποιήθηκαν αρκετές φορές για να αντιμετωπίσουν τα κύματα των ρωσικών επιθέσεων, αν και αναφέρεται πως υπήρξαν ζημιές και καταστροφές σε αρκετές υποδομές του λιμανιού της Οδησσού και σε ιδιωτικά σπίτια.
Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι οι ζημιές αυτές προκλήθηκαν από συντρίμμια των πυραύλων ή των drones.

Πυρκαγιά στο Mykolaiv

Από τις ρωσικές επιθέσεις στη νότια Ουκρανία, προκλήθηκε πυρκαγιά σε υποδομές στο άλλο μεγάλο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, στο Mykolaiv.
«Είναι αρκετά σοβαρή» ανέφερε ο δήμαρχος του Mykolaiv, Oleksandr Senkevich αναφερόμενος στην πυρκαγιά, τη στιγμή που οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο για σοβαρές καταστροφές σε μια βιομηχανική εγκατάσταση.
Εκτιμάται ότι οι Ρώσοι επιτέθηκαν με τουλάχιστον 4 drones Shahed στην περιφέρεια του Mykolaiv.
Συνολικά η Ρωσία επιτέθηκε με 37 drones κατά της νότιας Ουκρανίας.

Εκρήξεις στο Kharkiv

Εκρήξεις όμως αναφέρθηκαν και στην πόλη του Kharkiv, τη δεύτερη πιο μεγάλη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας.
Αυτό μετέδωσαν ουκρανικά ΜΜΕ, χωρίς ωστόσο να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες για το τι είδους ζημιές προκλήθηκαν στην πόλη.

Ρωσία: Επλήγησαν στόχοι στην Οδησσό που ετοίμαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις

Στόχους στην Οδησσό όπου κατασκευαζόταν στρατιωτικός εξοπλισμός που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατικές επιθέσεις έπληξε ο ρωσικός στρατός όπως αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστηρίζει πως ο ρωσικός στρατός έπληξε εγκαταστάσεις όπου προετοιμάζονταν τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της Ρωσίας με την χρήση μη επανδρωμένων σκαφών.
«Απόψε, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας πραγματοποίησαν ομαδικό χτύπημα αντιποίνων με όπλα υψηλής ακρίβειας σε εγκαταστάσεις όπου προετοιμάζονταν τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της Ρωσίας με την χρήση μη επανδρωμένων σκαφών, όπως επίσης και σε ένα ναυπηγείο κοντά στην Οδησσό» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, Igor Konashenkov.
Επιπλέον, ο Konashenkov είπε ότι χτυπήθηκαν αποθήκες καυσίμων συνολικού όγκου περίπου 70.000 τόνων στις περιοχές του Mykolaiv και της Οδησσού.
«Όλοι οι στόχοι που είχαν προγραμματιστεί, επλήγησαν.
Καταγράφηκαν επίσης πυρκαγιές και εκρήξεις στις κατεστραμμένες υποδομές» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Syrskyi (Ουκρανός στρατηγός): Περίπλοκη η κατάσταση αλλά υπό έλεγχο στα ανατολικά της Ουκρανίας

Για περίπλοκη κατάσταση που όμως παραμένει υπό έλεγχο έκανε λόγο ο Ουκρανός στρατηγός Oleksandr Syrskyi, αναφερόμενος στις στρατιωτικές εξελίξεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Πάντως, ο Syrskyi έκανε λόγο για κάποιες επιτυχίες των στρατιωτικών δυνάμεων της Ουκρανίας στα νότια τμήματα της χώρας.
Όπως είπε, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δυνάμεις στην κατεύθυνση του Kupiansk, στη βορειοανατολική περιοχή του Kharkiv, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις τους συγκρατούν.
Το τελευταίο διάστημα οι Ρώσοι επικεντρώνουν τις επιχειρήσεις τους στο Kupiansk και στο γειτονικό Lyman, πόλεις που είχαν ανακαταλάβει οι Ουκρανοί τον περασμένο Ιούλιο.
Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι σε αυτήν την περιοχή, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιώτες και περισσότερα από 900 τανκ.

Η AFU εκτόξευσε πυραύλους σε πύργο τηλεόρασης στο Tokmak, στην περιοχή Zaporozhye

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) πυροβόλησαν έναν πύργο τηλεόρασης στην πόλη Tokmak, στην περιοχή Zaporozhye, τέσσερις πύραυλοι καταρρίφθηκαν από το ρωσικό σύστημα αεράμυνας, δύο έπληξαν τον πύργο.
Αυτό αναφέρθηκε σε δημοσιογράφους της περιοχής.
«Στις 19:10, μαχητές των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας βομβάρδισαν την πόλη Tokmak.
Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, το σύστημα αεράμυνας κατέρριψε τέσσερις από τους έξι πυραύλους, δύο έπληξαν τον πύργο της τηλεόρασης.
Δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματίες» ανέφερε η δήλωση.

Καταρρίψαμε 28 ουκρανικά drones πάνω από την Κριμαία

Στην κατάρριψη ή αναχαίτιση 28 ουκρανικών drones πάνω από την Κριμαία προχώρησαν τα ξημερώματα οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως 11 drones κατερρίφθησαν και άλλα 18 αναχαιτίστηκαν μέσω ηλεκτρονικού πολέμου.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, από τις επιθέσεις αυτές δεν υπήρξαν ούτε τραυματισμοί ούτε ζημιές.
Εν τω μεταξύ, ο Marat Khusnullin αντιπρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε πως η κυκλοφορία των αυτοκινήτων αποκαταστάθηκε στη μια λωρίδα της γέφυρας της Κριμαίας αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Οι ΗΠΑ ξεφορτώνονται παλιά όπλα

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, Anatoly Antonov υποστήριξε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να μην αποπληρώσουν τα αποθέματα τους σε πυρομαχικά διασποράς, δείχνει πως οι Αμερικάνοι θέλουν να ξεφορτωθούν στο Κίεβο τα παλιά τους όπλα.
«Αυτή η τοποθέτηση δείχνει ξεκάθαρα την αληθινή συμπεριφορά των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.
Η Ουάσινγκτον θέλει να χρησιμοποιήσει την Ουκρανία για να απορρίψει τα παλιά της όπλα, μετατρέποντας το άλλοτε πλούσιο και εύφορο έδαφος της ΕΣΣΔ σε ένα νεκροταφείο όπου θα είναι απλά αδύνατο να ζει κανείς.
Τα πυρομαχικά που δεν θα εκραγούν, θα μείνουν στο έδαφος της Ουκρανίας, όπως επίσης θα παραμείνουν και οι σωροί των καμένων Leopard και του άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού της Δύσης» είπε ο Antonov, ο οποίος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ρίχνουν κυνικά τα θανατηφόρα απόβλητα τους στην Ουκρανία.

Πεντάγωνο: Θα χρειαστούν χρόνια και δισεκατομμύρια δολάρια για να ενισχυθεί η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία

Η ενίσχυση της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας θα χρειαζόταν αρκετά χρόνια και θα απαιτούσε επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Δύση.
Αυτό δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Επιτελείου (CNS) των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Mark Milley.
«Απλώς για να κάνουμε μια γρήγορη μαθηματική άσκηση: 10 [μαχητικά-βομβαρδιστικά] F-16 κοστίζουν 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Εν τω μεταξύ, οι Ρώσοι έχουν εκατοντάδες αεροσκάφη τέταρτης και πέμπτης γενιάς.
<...> Θα χρειαστούμε χρόνια για να εκπαιδεύσουμε τους[Ουκρανούς] πιλότους.
Χρόνια για συντήρηση του εξοπλισμού.
Χρόνια για τη δημιουργία συστημάτων οικονομικής υποστήριξης που απαιτείται για την υλοποίηση [τέτοιων σχεδίων].
Μιλάμε για πολλά περισσότερα δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά που έχουν ήδη δοθεί[από τη Δύση]» είπε ο Milley.
Γι' αυτό, «το βασικό είναι να επικεντρωθούμε στην αεράμυνα, στον αποκλεισμό και τη φθορά [των ρωσικών στρατευμάτων] με πυροβολικό».

Reuters: Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν πακέτο βοήθειας 1,3 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία

Τις επόμενες ημέρες, οι αρχές των ΗΠΑ θα ανακοινώσουν τη διάθεση ενός ακόμη πακέτου στρατιωτικής βοήθειας 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, ανέφερε το Reuters την Τρίτη .
Σύμφωνα με πηγές, η Ουάσιγκτον θα μεταφέρει στο Kίεβο συστήματα Vampire, πυρομαχικά Switchblade και τα drones καμικάζι Phoenix Ghost.
Αναμένεται επίσης να μεταφέρει στην ουκρανική πλευρά πυρομαχικά και συστήματα για την αντιμετώπιση UAV.
Αυτά τα όπλα θα αγοραστούν από την αμερικανική πλευρά από κατασκευαστές για μεταγενέστερη μεταφορά στην Ουκρανία.

Η Ισπανία σκοπεύει να στείλει τέσσερα άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα

Οι ισπανικές αρχές θα στείλουν τέσσερα άρματα μάχης Leopard 2A4 στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα, καθώς και μια παρτίδα τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού.
Αυτό αναφέρεται σε δελτίο τύπου που εξέδωσε την Τρίτη το ισπανικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επικεφαλής του τμήματος, Margarita Robles, ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα «τέσσερα άρματα μάχης Leopard 2A4, δέκα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού», πολλά τεθωρακισμένα οχήματα εκτός δρόμου, φορτηγά και ασθενοφόρα θα σταλούν δια θαλάσσης την επόμενη εβδομάδα.
Η υπουργός υποσχέθηκε επίσης να παραδώσει μια νέα παρτίδα ελαφρών όπλων και πυρομαχικών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Επιπλέον, ο Robles επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι ένα νοσοκομείο πεδίου εστάλη από την Ισπανία στην Ουκρανία την Τρίτη.
Νωρίτερα, οι ισπανικές αρχές είχαν ήδη μεταφέρει έξι άρματα μάχης Leopard 2A4 στο Κίεβο.

Δεν έχουν οι Αμερικάνοι το απαραίτητο στρατιωτικό δυναμικό

Εν τω μεταξύ, ο Brian Berletic, Αμερικάνος αναλυτής και πρώην πεζοναύτης, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν επαρκές στρατιωτικό δυναμικό που θα τους επιτρέψει να ικανοποιήσουν τις γεωπολιτικές τους φιλοδοξίες στην Ουκρανία.
«Οι ΗΠΑ λένε ότι οι ενέργειες της σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, στοχεύουν στη διατήρηση της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες.
Η παράδοση πυρομαχικών διασποράς προφανώς και υποσκάπτει μια τέτοια διεθνή τάξη.
Η Ουάσινγκτον έλαβε αυτήν την απόφαση ακριβώς επειδή οι γεωπολιτικές της φιλοδοξίες να διατηρήσει την ηγεμονία της υπερβαίνουν κατά πολύ τα στρατιωτικά μέσα που έχει στη διάθεσή της για να τις ικανοποιήσει» αναφέρει σε άρθρο του στην κινεζική εφημερίδα Globo Times ο Berletic, επισημαίνοντας ότι η Δύση δεν έχει την απαραίτητη βιομηχανική ικανότητα για να παράσχει στο Κίεβο επαρκή ποσότητα πυρομαχικών.
«Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να μπορέσει η Δύση να ανταποκριθεί με μια τέτοια παραγωγή βλημάτων πυροβολικού που να ικανοποιεί την τρέχουσα χρήση από την ουκρανική πλευρά» ανέφερε ο Αμερικάνος αναλυτής, ο οποίος απέδωσε σε αυτήν την αδυναμία την αποστολή πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία
«Επομένως, η μεταφορά πυρομαχικών στην Ουκρανία, η οποία είναι παγκοσμίως απαγορευμένη, δεν είναι μια ισορροπημένη απόφαση.
Ελήφθη από την Ουάσιγκτον από απελπισία, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τον πόλεμο της «μαριονέτας» τους με τη Ρωσία, διαφορετικά θα πρέπει να αποδεχθούν την ήττα τους» υπογράμμισε ο Berletic.

Οι Ουκρανοί δεν τα καταφέρνουν με την αντεπίθεση - Στη μάχη οι 4 από τις 12 ταξιαρχίες

Οι Ουκρανοί δεν τα καταφέρνουν με τις επιθέσεις τους, κάτι που αρχίζουν να το πιστεύουν και οι Αμερικάνοι, οι οποίοι εκτιμούν πως το Κίεβο αποτυγχάνει να διεξάγει επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας που θα μπορούσαν να προσφέρουν μια σημαντική εξέλιξη στην αντεπίθεση τους.
Σε δημοσίευμα της η Washington Post αναφέρει πως μετά από 5 εβδομάδες στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να αποδυναμώσουν τη ρωσική άμυνα με πυροβολικό και ρουκέτες, αλλά και στέλνοντας μικρές αναγνωριστικές ομάδες στα τεράστια ναρκοπέδια που βρίσκονται στον εξωτερικό δακτύλιο της άμυνας των Ρώσων.
«Ο ρυθμός προόδου σε τρεις βασικούς τομείς κατά μήκος μιας τεράστιας πρώτης γραμμής μήκους 1.000 χιλιομέτρων προκαλεί φόβο στα κράτη της Δύσης ότι η κυβέρνηση Zelensky ενδεχομένως να μην μπορέσει να επιφέρει ένα τόσο ισχυρό πλήγμα όπως αναμενόταν» υποστηρίζει η Washington Post, επικαλούμενη πηγές της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Washington Post, είναι χαρακτηριστικό πως το Κίεβο στην προσπάθεια του να διατηρήσει το ανθρώπινο δυναμικό, έχει αποφασίσει να συμμετάσχει στην τρέχουσα αντεπίθεση, ρίχνοντας στη μάχη «μόνο τις τέσσερις από τις δώδεκα εκπαιδευμένες ταξιαρχίες» που διαθέτει.

Τοξικός για τη Δύση πλέον… ο Zelensky – Αποστάσεις από τις ΗΠΑ

Την θέση πως ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky έχει καταστεί τοξικός για τη Δύση και τις ΗΠΑ διατύπωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Maria Zakharova.
Σε ανάρτηση της στο Telegram και με αφορμή την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας, η Zakharova υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον επιχειρεί να αποκηρύξει τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Κιέβου
«Ο Λευκός Οίκος θα αποκηρύξει δημοσίως τις τρομοκρατικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν από το καθεστώς του Κιέβου, χαράσσοντας μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ της προμήθειας όπλων και των τρομοκρατικών επιθέσεων.
Αυτό, φυσικά, είναι απλώς μια άλλη χειραγώγηση.
Αλλά ένα ακόμα πράγμα είναι σημαντικό - ο Zelenskky έχει γίνει τοξικός προς τη Δύση» υποστήριξε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο

Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο, συγκρούσεις μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στις περιοχές Staromaiorske, Pryyutne και Makarivka, με το ρωσικό πυροβολικό να σφυροκοπά θέσεις των Ουκρανών σε Marfopol, Shcherbaki, Pyatikhatki.
Σύμφωνα με τους Ρώσους, εξουδετέρωσαν περίπου 280 Ουκρανούς στρατιώτες, δύο τεθωρακισμένα οχήματα, δύο συστήματα πυροβολικού σε Kherson και Zaporizhia, ενώ οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι το τελευταίο 24ωρο έπληξαν 20 μονάδες του ρωσικού πυροβολικού και 2 αντιαεροπορικά συστήματα.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Μ. Βρετανίας, και οι δύο πλευρές έχουν να επιδείξουν κάποιες οριακές νίκες σε διάφορους τομείς στο διάστημα της τελευταίας εβδομάδας, με τους Ουκρανούς να χρησιμοποιούν σημαντικές δυνάμεις γύρω από το Bakhmut αλλά τους Ρώσους να αντέχουν, τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να προωθηθούν δυτικά της Kremina.
Στο νότο οι Ουκρανοί επιτίθενται σε τουλάχιστον δύο άξονες, αλλά είναι απίθανο – όπως λένε οι Βρετανοί – να εισχωρήσουν στις βασικές αμυντικές γραμμές της Ρωσίας.
11_17.jpg
12_11.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης