Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zelensky: Ζητάει ειδικό διάδρομο επισιτισμού μετά την μη ανανέωση της συμφωνίας για τα σιτηρά

Zelensky: Ζητάει ειδικό διάδρομο επισιτισμού μετά την μη ανανέωση της συμφωνίας για τα σιτηρά
Επιστολή στον ΟΗΕ αλλά και στον Tayipp Erdogan απέστειλε ο Ουκρανός Πρόεδρος ζητώντας τη λήψη μέτρων για την επαρκή μεταφορά των Ουκρανικών σιτηρών
Με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης o Volodymyr Zelensky επιτίθεται στη Ρωσία για την αποχώρησή της από την συμφωνία για τα σιτηρά τονίζοντας ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει την σίτιση σε μη αναπτυγμένες χώρες.
Επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «η θέση της Ουκρανίας ήταν πάντα και θα είναι όσο το δυνατόν σαφής – κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταστρέψει την επισιτιστική ασφάλεια οποιουδήποτε έθνους. Αν ένα σωρό άνθρωποι κάπου στο Κρεμλίνο πιστεύουν ότι δήθεν έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν αν θα υπάρχει φαγητό στο τραπέζι σε διάφορες χώρες: Αίγυπτος ή Σουδάν, Υεμένη ή Μπαγκλαντές, Κίνα ή Ινδία, Τουρκία ή Ινδονησία... τότε ο κόσμος έχει την ευκαιρία να δείξει ότι ο εκβιασμός δεν επιτρέπεται σε κανέναν».
Επιπλέον συνέδεσε την συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά με την σταθερότητα του αναπτυσσόμενου κόσμου και ειδικότερα των χωρών της Αφρικής. «Η Αφρική έχει δικαίωμα στη σταθερότητα. Η Ασία έχει δικαίωμα στη σταθερότητα. Η Ευρώπη έχει κάθε δικαίωμα στη σταθερότητα. Πέρυσι, ο κόσμος ανέλαβε τη σωστή δράση σχετικά με τη ρωσική απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια – μαζί με την Τουρκία και τον ΟΗΕ, ξεκινήσαμε την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα. Τα αποτελέσματά της είναι αξιοσημείωτα – σχεδόν 33 εκατομμύρια τόνοι αγροτικών προϊόντων εξήχθησαν σε 45 χώρες» επεσήμανε.
Τέλος, ο Ουκρανός Πρόεδρος ζητάει από τον ΟΗΕ την διασφάλιση της μεταφοράς των Ουκρανικών σιτηρών, μέσω ενός διαδρόμου επισιτισμού.
Όπως γνωστοποίησε «έχω στείλει επίσημες επιστολές στον Πρόεδρο της Τουρκίας και στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με πρόταση να συνεχιστεί η Πρωτοβουλία για τα Σιτάρια της Μαύρης Θάλασσας ή η ανάλογή της σε τριμερή μορφή – όπως είναι καλύτερο».
«Η Ουκρανία, ο ΟΗΕ και η Τουρκία μπορούν από κοινού να διασφαλίσουν τη λειτουργία του διαδρόμου τροφίμων και την επιθεώρηση των πλοίων» κατέληξε, ζητώντας ουσιαστικά από την Τουρκία να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή για τα συνεχιστεί η μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών σε όλο τον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης