Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία - Συρία: Ο Erdogan εμφανίζεται ανοιχτός σε συζητήσεις με τον Assad αλλά όχι σε απόσυρση στρατευμάτων

Τουρκία - Συρία: Ο Erdogan εμφανίζεται ανοιχτός σε συζητήσεις με τον Assad αλλά όχι σε απόσυρση στρατευμάτων
Ο Ερντογάν δήλωσε για πρώτη φορά φέτος ότι μπορεί να συναντήσει τον Αλ Άσαντ ως μέρος μιας νέας ειρηνευτικής διαδικασίας, αλλά ο αλ Άσαντ απάντησε τον Μάρτιο ότι δεν είχε νόημα να συναντηθεί με τον Ερντογάν μέχρι να τελειώσει η «παράνομη κατοχή»
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε συνομιλίες με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά δεν θα τον συναντούσε εάν τεθεί ως όρος η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το συριακό έδαφος.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα (17/7) πριν από την αναχώρησή του για μια τριήμερη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία ποτέ δεν «έκλεισε την πόρτα» στις συζητήσεις με τη συριακή κυβέρνηση.
Η Τουρκία υπήρξε ο μεγαλύτερος στρατιωτικός και πολιτικός σύμμαχος της συριακής αντιπολίτευσης, η οποία ελέγχει το τελευταίο προπύργιο που ελέγχεται από τους αντάρτες στη χώρα - βρίσκεται στη βορειοδυτική Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία.
Η Άγκυρα έχει δημιουργήσει δεκάδες βάσεις και έχει αναπτύξει χιλιάδες στρατεύματα στη βόρεια Συρία, εμποδίζοντας τον υποστηριζόμενο από τη Ρωσία επίσημο συριακό στρατό να ανακαταλάβει την περιοχή.
Η Τουρκία αποτελεί επίσης βάση για ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης από το 2011.
«Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μια τετραμερή σύνοδο κορυφής [με τη Συρία, τη Ρωσία και το Ιράν] και είμαι επίσης ανοιχτός σε μια συνάντηση με τον Άσαντ.
Αυτό που έχει σημασία εδώ είναι η προσέγγισή τους απέναντί μας», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους.
Ο Άσαντ έτυχε θερμής υποδοχής καθώς η Συρία υποδέχτηκε ξανά στον Αραβικό Σύνδεσμο
Ωστόσο, ο όρος της Δαμασκού για πλήρη απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων ως προϋπόθεση για μια τέτοια συνάντηση είναι «απαράδεκτος», είπε.
Ο Ερντογάν δήλωσε για πρώτη φορά φέτος ότι μπορεί να συναντήσει τον Αλ Άσαντ ως μέρος μιας νέας ειρηνευτικής διαδικασίας, αλλά ο αλ Άσαντ απάντησε τον Μάρτιο με νόημα ότι δεν είχε νόημα να συναντηθεί με τον Ερντογάν μέχρι να τελειώσει η «παράνομη κατοχή» εκ μέρους της Τουρκίας.
Σύμφωνα με την Άγκυρα, οι στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη Συρία ήταν απαραίτητες για την ασφάλεια των νότιων συνόρων της. Οι Τούρκοι φιλοδοξούν να απωθήσουν τις Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού, που η Άγκυρα χαρακτήρισε ως συριακό παράρτημα του PKK, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν.
Το PKK έχει πολεμήσει εναντίον του τουρκικού κράτους από το 1984 – μια σύγκρουση που έχει οδηγήσει σε δεκάδες χιλιάδες θανάτους.
«Εκεί παλεύουμε ενάντια στην τρομοκρατία. Πώς μπορούμε να αποσυρθούμε όταν η χώρα μας βρίσκεται υπό συνεχή απειλή από τρομοκράτες κατά μήκος των συνόρων μας; … Αναμένουμε μια δίκαιη προσέγγιση», τόνισε σχετικά ο Ερντογάν.
Οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και της Συρίας συναντήθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους για τις συνομιλίες υψηλότερου επιπέδου μεταξύ των δύο γειτόνων από τότε που οι εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης του 2011 βύθισαν τη Συρία σε πόλεμο και έφεραν τη Συρία σε αντιπαράθεση.
Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συναντήθηκαν επίσης στη Μόσχα τον Μάιο ενόψει των τουρκικών εκλογών στο πλαίσιο συνομιλιών υπό την επίβλεψη της Ρωσίας.
Κι ενώ οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν, τα αραβικά κράτη προσπαθούν να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις με τον αλ Άσαντ σχηματίζοντας ένα νέο γεωπολιτικό συσχετισμό στην ευρύτερη περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης