Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Ο Putin κρατικοποιεί την Carlsberg και την Danone - Ακόμα περισσότερες δυτικές επιχειρήσεις υπό κρατικό έλεγχο

Ρωσία: Ο Putin κρατικοποιεί την Carlsberg και την Danone - Ακόμα περισσότερες δυτικές επιχειρήσεις υπό κρατικό έλεγχο
Προαναγγέλει την κρατικοποίηση ακόμα περισσότερων επιχειρήσεων δυτικών συμφερόντων το Ρωσικό κράτος
Το ρωσικό κράτος αναλαμβάνει τον έλεγχο της ρωσικής θυγατρικής της γαλλικής παραγωγής γιαουρτιού Danone μαζί με το μερίδιο της εταιρείας μπύρας Carlsberg σε μια τοπική ζυθοποιία, σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Το διάταγμα που δημοσιεύθηκε την Κυριακή αναφέρει ότι το ρωσικό κράτος θα διαχειρίζεται «προσωρινά» μετοχές που ανήκουν στη Danone Russia και στη Baltika, η οποία ανήκει στην Carlsberg.
Η κίνηση έρχεται αφότου οι ρωσικές θυγατρικές της γερμανικής Uniper και της Φινλανδίας Fortum τέθηκαν υπό κρατικό έλεγχο τον Απρίλιο.
Το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να κατασχέσει περισσότερα δυτικά περιουσιακά στοιχεία σε μια προσωρινή βάση, όπως είπε, ως αντίποινα για ξένες κινήσεις εναντίον ρωσικών εταιρειών στο εξωτερικό.
Η Danone είπε ότι ερευνά την κατάσταση και «προετοιμάζεται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της ως μετόχου της Danone Ρωσίας και τη συνέχεια των εργασιών της επιχείρησης προς το συμφέρον όλων των ενδιαφερομένων, ιδιαίτερα των υπαλλήλων της».
Η Baltika είναι μια κορυφαία εταιρεία ζυθοποιίας στη Ρωσία, με περίπου 30% του μεριδίου αγοράς.
Η Carlsberg ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι θα πουλήσει το σύνολο των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία, όπου απασχολούσε 8.400 άτομα.
Τον περασμένο μήνα, η πολυεθνική ζυθοποιία δήλωσε ότι βρήκε έναν ανώνυμο αγοραστή για την επιχείρηση, περισσότερο από ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής της από την αγορά λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
«Μετά το προεδρικό διάταγμα, οι προοπτικές αυτής της διαδικασίας πωλήσεων είναι πλέον εξαιρετικά αβέβαιες», ανέφερε η Carlsberg σε δήλωση.
«Ο Όμιλος Carlsberg δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση από τις ρωσικές αρχές σχετικά με το προεδρικό διάταγμα ή τις συνέπειες για την Baltika Breweries».
Μία από τις λίγες πολυεθνικές που παρέμειναν στη Ρωσία από την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανία, η Danone δήλωσε τον Οκτώβριο ότι σχεδίαζε να αποσυρθεί από το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της.
Στη συνέχεια, η Danone ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει τη βιομηχανία γαλακτοκομικών και φυτικών προϊόντων στη Ρωσία, διατηρώντας μόνο τον κλάδο της βρεφικής διατροφής. Η κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαγραφή έως και ενός δισεκατομμυρίου ευρώ (1,1 δισ. δολάρια), ανέφερε.
Ένας μεγάλος αριθμός μεγάλων δυτικών εταιρειών έχουν αποσυρθεί από τη Ρωσία από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την επίθεση στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης