Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Δεν υπάρχουν... πλούσιοι Έλληνες - «Παράδοση» η φοροδιαφυγή

Handelsblatt: Δεν υπάρχουν... πλούσιοι Έλληνες - «Παράδοση» η φοροδιαφυγή
Οι δύο στους τρεις φορολογούμενους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από 10.000 ευρώ - Μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση

Στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνηση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αναφέρεται η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα.
Όπως επισημαίνει, σύμφωνα με την Deutsche Welle, «η φοροδιαφυγή έχει παράδοση στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει πλέον να αποδεχθεί κάτι τέτοιο και εξαγγέλλει μία σειρά μέτρων».
Ο ανταποκριτής της εφημερίδας αναφέρει ότι «η μαύρη εργασία είναι ευρύτατα διαδεδομένη, ακόμη και μεταξύ των γιατρών. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν, τον Φεβρουάριο του 2023, η σκιώδης οικονομία στην Ελλάδα φτάνει το 21,7% του επισήμως καταγεγραμμένου ΑΕΠ. Μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ μόνο στην Ιταλία είναι υψηλότερο το ποσοστό, με 21,8%.
Η Γερμανία εμφανίζεται στις μεσαίες θέσεις της κατάταξης με 10,2%».
Και συνεχίζει η εφημερίδα του Ντίσελντορφ: «Εάν πιστέψουμε τις φορολογικές δηλώσεις, πλούσιοι Έλληνες σχεδόν δεν υπάρχουν. Το 2022, από τα 6,5 εκατομμύρια των φορολογουμένων μόλις 27.000 δήλωσαν ετήσιο εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ.
Οι δύο στους τρεις φορολογούμενους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από 10.000 ευρώ».
Όπως επισημαίνει η Handelsblatt, «το κυριότερο εργαλείο στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής είναι οι πληρωμές με κάρτα. Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών στην Ελλάδα γίνεται ακόμη με χαρτονομίσματα, παρά το όριο των 500 ευρώ για πληρωμές με μετρητά. Σύμφωνα με τα στοιχεία για την ιδιωτική κατανάλωση, το ποσοστό των πληρωμών με κάρτα έχει αυξηθεί από το 2019, από το 20 στο 37%. Και πάλι όμως, παραμένει κάτω από το 46%, που είναι ο μέσος όρος στην ευρωζώνη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης