Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέλος η συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά - Αποχωρεί η Ρωσία: Δεν σχετίζεται με την επίθεση στην Κριμαία

Τέλος η συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά - Αποχωρεί η Ρωσία: Δεν σχετίζεται με την επίθεση στην Κριμαία
Η Ρωσία θα επιστρέψει στη συμφωνία μόλις εφαρμοστούν οι όροι που αφορούν τη Ρωσία είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου
Σχετικά Άρθρα
(upd6) Το τέλος της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά ανακοίνωσε και επίσημα η Ρωσία, υποστηρίζοντας πως η επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας δεν είχε καμία σχέση με αυτήν την απόφαση, η οποία ελήφθη διότι το μέρος της συμφωνίας που αφορούσε την εξαγωγή των ρωσικών προϊόντων δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, η συμφωνία που υπεγράφη το 2022 στην Κωνσταντινούπολη και που έληγε σήμερα 17/7, δεν πρόκειται να ανανεωθεί από την πλευρά της Ρωσίας, καθώς δεν έχουν εφαρμοστεί οι όροι που αφορούν τη Ρωσία.
«Το μέρος της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας που αφορά τη Ρωσία, δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα.
Επομένως, η ισχύ της τερματίζεται.
Μόλις εκπληρωθεί το ρωσικό μέρος της συμφωνίας, η Ρωσία θα επιστρέψει αμέσως στην εφαρμογή της» επισήμανε ο Peskov, διευκρινίζοντας πως η πρωινή επίθεση των Ουκρανών στη γέφυρα της Κριμαίας δεν επηρέασε αυτήν την απόφαση καθώς ήδη εδώ και μήνες η ρωσική πλευρά προειδοποιούσε για αυτήν την εξέλιξη.

Ενημερώσαμε Ουκρανία, Τουρκία, ΟΗΕ

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Maria Zakharova υποστήριξε πως η Ρωσία και επίσημα ενημέρωσε την Ουκρανία, την Τουρκία και τον ΟΗΕ για την αντίθεση της στην παράταση της συμφωνίας.
Σημειώνεται πως ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov έχει επισημάνει πως κατά τη διάρκεια αυτής της συμφωνίας, ποτέ δεν εφαρμόστηκαν οι όροι που αφορούσαν τη Ρωσία και τα δικά της προϊόντα.
Η Ρωσία ενημέρωσε την Ουκρανία, μέσω της πρεσβείας της στη Λευκορωσία, πως η συμφωνία τερματίζεται από τις 18 Ιουλίου.

Περιμένουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα

Σε ανακοίνωση του το ρωσικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει πως η συμφωνία θα αποκατασταθεί μόνο εάν και όταν υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα
«Εάν οι δυτικές πρωτεύουσες εκτιμούν πραγματικά την συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, τότε θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να βγάλουν από τη λίστα των κυρώσεων τα ρωσικά αγροτικά προϊόντα και λιπάσματα.
Η Ρωσία θα είναι έτοιμη να εξετάσει την αποκατάσταση της συμφωνίας, μόνο εάν υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και όχι άλλες δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις» αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ, το οποίο υποστήριξε πως τα λιμάνια που ελέγχονταν από το Κίεβο αλλά και ο ασφαλής διάδρομος που άνοιξε η Ρωσία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, χρησιμοποιήθηκαν για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων.
Επιπλέον, επισημαίνεται πως τα αποτελέσματα της συμφωνίας ήταν απογοητευτικά, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ουκρανικών σιτηρών δεν πήγαινε σε κράτη που τα είχαν ανάγκη, αλλά κατέληγαν στις αγορές της Δύσης.

Zelensky: Η Ουκρανία είναι έτοιμη να συνεχίσει τις εξαγωγές σιτηρών, χωρίς τη Ρωσία

Ετοιμη να συνεχίσει τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας είναι η Ουκρανία, παρά την ανακοίνωση της Μόσχας για το «ντε φάκτο» τέλος της συμφωνίας που επέτρεπε τις εξαγωγές.
«Δεν φοβόμαστε» δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά την παύση της συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών.
«Ακόμη και χωρίς τη Ρωσική Ομοσπονδία, πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον διάδρομο (για εξαγωγές) της Μαύρης Θάλασσας. Δεν φοβόμαστε», ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ουκρανικής προεδρίας, Σέρχι Νικιφόροφ.
«Μας προσέγγισαν εταιρείες, πλοιοκτήτες. Είπαν ότι είναι έτοιμοι, αν η Ουκρανία τους επιτρέπει να φύγουν και η Τουρκία συνεχίσει να τους αφήνει να περάσουν, τότε όλοι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να προμηθεύουν σιτηρά» συμπλήρωσε.

Erdogan: Η συμφωνία πέρασε στην ιστορία

Η συμφωνία για τα σιτηρά πέρασε στην ιστορία υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος υποστήριξε ότι σκοπεύει να ξανασυζητήσει το θέμα της συμφωνίας με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Σύμφωνα με τον Erdogan ο Putin θα ήθελε η συμφωνία να συνεχιστεί, ενώ υπογράμμισε πως η Τουρκία κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια μέχρι την ύστατη στιγμή προκειμένου η συμφωνία να παραταθεί.

Έκκληση Γερμανίας

Πάντως, η Γερμανία, ανακοίνωσε - μέσω του κυβερνητικού της εκπροσώπου - ότι απευθύνει έκκληση στη Ρωσία να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η παράταση της συμφωνίας.

Rusgrain: Θα συνεχίσουμε να εξάγουμε

Από την πλευρά της η Rusgrain, η Ένωση εξαγωγών σιτηρών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι τα μέλη της σχεδιάζουν να συνεχίσουν την προμήθεια των πελατών τους με ρωσικά σιτηρά σε ανταγωνιστικές τιμές, παρά την ανακοίνωση της Μόσχας.
«Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της παγκόσμιας αγοράς σε σιτηρά...
Ολες οι υποχρεώσεις των Ρώσων εξαγωγέων σιτηρών θα τηρηθούν» επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Rusgrain.

Η συμφωνία

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία αυτή είχε υπογραφεί στις 22 Ιουλίου του 2022 μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με την παρέμβαση της Τουρκίας και του ΟΗΕ και αποσκοπούσε στο να ανακουφίσει την παγκόσμια διατροφική κρίση που είχε προκαλέσει ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών - από όπου και εξάγονται χιλιάδες τόνοι σιτηρών - από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό.
Αρχικά είχε διάρκεια για 120 ημέρες και προβλεπόταν πως θα ανανεωνόταν αυτόματα με το πέρας της προθεσμίας.
Η συμφωνία παρατάθηκε τουλάχιστον τρεις φορές κατά το παρελθόν, αλλά σήμερα Δευτέρα 17 Ιουλίου έληγε η τελευταία προθεσμία.
Η Ρωσία εδώ και μήνες υποστήριζε πως οι όροι για την παράταση της συμφωνίας δεν είχαν εφαρμοστεί καθώς το σκέλος εκείνο της συμφωνίας, για την εξαγωγή των ρωσικών αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων, δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης