Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εγκώμιο Politico στον Erdogan – Έπαιξε επιδέξια με τη Δύση και τη Ρωσία, αιφνιδίασε και υπερασπίστηκε τη χώρα του

Εγκώμιο Politico στον Erdogan – Έπαιξε επιδέξια με τη Δύση και τη Ρωσία, αιφνιδίασε και υπερασπίστηκε τη χώρα του
Ακόμη και για τα δικά του πρότυπα, ο Erdogan αιφνιδίασε τους πάντες, αναφέρει το Politico
Μόνο ο Viktor Orbán της Ουγγαρίας πλησιάζει στο σημείο να εξοργίσει τους δυτικούς συμμάχους τόσο πολύ όσο ο Recep Tayyip Erdogan της Τουρκίας, αναφέρει νέα ανάλυση του Politico.
Οποιοσδήποτε υπολόγιζε ότι η μακροβιότητα στο αξίωμα θα μείωνε τον επιδέξιο απρόβλεπτο χαρακτήρα του Τούρκου προέδρου, θα διαψευσθεί από την επίδειξη δύναμης που έκανε στην ετήσια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους αυτή την εβδομάδα.
Ο Erdogan ταρακούνησε τους δυτικούς συμμάχους -και τον Vladimir Putin - με την ανοιχτή υποστήριξή του στην αίτηση της Ουκρανίας να ενταχθεί στο στρατιωτικό μπλοκ των 31 χωρών, λέγοντας ότι η κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα "αξίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ".
Ακολούθησε γρήγορα προσθέτοντας έναν νέο, αδύνατο όρο για την άρση του βέτο του στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει πρώτα να προωθήσει την επί μακρόν καθυστερημένη αίτηση της Τουρκίας να γίνει δεκτή.

Η πιρουέτα

Φαινόταν ότι η σύνοδος κορυφής θα παρεκκλίνει εντελώς από την προγραμματισμένη εστίασή της στην Ουκρανία. "Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από εμένα ούτε συμβιβασμό ούτε κατανόηση", δήλωσε ο Erdogan καθώς ξεκινούσε για τη Λιθουανία.
Και τότε ξαφνικά έκανε πιρουέτα.
Μετά από ώρες φρενήρους διπλωματίας, ο Τούρκος ηγέτης έδωσε τα χέρια με έναν ανακουφισμένο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg και τον Σουηδό Ulf Kristersson.
Είχε αποσύρει το βέτο του για την ένταξη της Σουηδίας, αφού την είχε μπλοκάρει επί μήνες με την αιτιολογία ότι η Στοκχόλμη φιλοξενούσε Κούρδους ακτιβιστές, τους οποίους η Άγκυρα χαρακτηρίζει "τρομοκράτες".
Ακόμη και για τα δικά του πρότυπα, ο Erdogan αιφνιδίασε τους πάντες, αναφέρει το Politico.
Μέσα από αυτή τη διαδοχή πολιτικών ανατροπών, η Τουρκία εξασφάλισε σημαντικές παραχωρήσεις, δήλωσε ο Rich Outzen, ανώτερος συνεργάτης στο Atlantic Council, μια δεξαμενή σκέψης.
"Πρέπει να αναγνωρίσετε ότι ο Erdogan έπαιξε καλά τα χαρτιά του όσον αφορά την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας", είπε.

Η υποτίμηση του Erdogan

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία ήταν επίσης παραπλανημένη.
Ο Erdogan αποφάσισε ξαφνικά να απελευθερώσει διοικητές του ουκρανικού συντάγματος Azov που κρατούνταν στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων.
Ο Dmitry Peskov, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, διαμαρτυρήθηκε για "παραβίαση" της εμπιστοσύνης.
"Κανείς δεν ενημέρωσε τη Ρωσία για τη μεταφορά", γκρίνιαξε ο Peskov.
"Υποτίθεται ότι θα παρέμεναν στην Τουρκία μέχρι το τέλος της σύγκρουσης".
Με μια πρώτη ματιά οι μηχανορραφίες του Erdogan μοιάζουν τρελές, ακόμη και χαοτικές.
Αλλά η συμπεριφορά του έχει όλα τα χαρακτηριστικά της οθωμανικής εθιμοτυπίας και του τελετουργικού του παζαρέματος στο Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης, μόνο που το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο.
Για τον Outzen, ο Erdogan αυτή την εβδομάδα έκανε αυτό που κάνει πάντα - έπαιζε με όλες τις πλευρές, κάνοντας ιδιότροπα παζάρια για να πάρει αυτό που ήθελε, και όχι μόνο για να κρατήσει τα πόδια της Σουηδίας στη φωτιά όταν πρόκειται για τους Κούρδους ακτιβιστές.
Όταν πρόκειται για την επέκταση του ΝΑΤΟ και την ένταξη της Σουηδίας, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες παρερμηνεύουν κατά κάποιο τρόπο τον Erdogan, είπε.
Τον βλέπουν ως "μοναδικά κακό και χωρίς καλό λόγο να παρενοχλεί τη Σουηδία για την ένταξή της και τελικά να υποχωρεί μόνο αφού τον κακοποίησαν κατάλληλα και δυναμικά οι Δυτικοί".
Αλλά ο Outzen, ο οποίος υπηρέτησε στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ως στρατιωτικός και πολιτικός σύμβουλος, εργαζόμενος στο Γραφείο Σχεδιασμού Πολιτικής, λέει ότι αυτό είναι λάθος.
Ο Erdogan πιθανότατα είχε πάντα την πρόθεση να επιτρέψει τελικά την ένταξη των Σουηδών, απλώς επιδίωκε μια καλύτερη συμφωνία.
Το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ, του κορυφαίου οργανισμού ασφαλείας στον κόσμο, ενισχύει την τουρκική ισχύ, δήλωσε ο Outzen, και είναι πάντα κατ' αρχήν ευτυχείς με τη διεύρυνσή του.
"Στην πραγματικότητα πιστεύω ότι ο Erdogan έπαιζε ένα παιχνίδι βασισμένο στη γνώση ότι τελικά θα άφηνε τη Σουηδία να μπει, αλλά γνωρίζοντας ότι με τη σύνοδο κορυφής να πλησιάζει θα μπορούσε να μεγιστοποιήσει την οπτική και να αποσπάσει περισσότερες παραχωρήσεις", δήλωσε ο Outzen.

Νέα αεροσκάφη, παρακαλώ

Μεταξύ των παραχωρήσεων ήταν η πώληση 40 νέων αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, καθώς και το κιτ για την αναβάθμιση των αεροσκαφών που ήδη διαθέτει η χώρα.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan απέρριψε τους υπαινιγμούς ότι υπήρχε οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της υποχώρησης της Τουρκίας σε σχέση με τη Σουηδία και των F-16.
Αλλά όπως γνωρίζει κάθε καλός ντετέκτιβ οι συμπτώσεις είναι σπάνιες.
Και οι Αμερικανοί νομοθέτες που αντιτίθενται εδώ και καιρό στην πώληση των F-16 στην Τουρκία έχουν δεχθεί πιέσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες από την κυβέρνηση Biden να άρει τις αντιρρήσεις τους, με τις προσπάθειες να εντείνονται όσο πλησιάζει η σύνοδος κορυφής.
Οι παραχωρήσεις που εξασφάλισε ο Τούρκος ηγέτης υπερβαίνουν κατά πολύ τα μαχητικά αεροσκάφη.
Οι δυτικές δυνάμεις είναι έτοιμες να άρουν μια σειρά από κυρώσεις στον τομέα της άμυνας και της αεροπορίας που είχαν επιβληθεί στην Άγκυρα από το 2019, δήλωσε ο Emre Uslu, ένας Τούρκος ακαδημαϊκός.
Οι κυρώσεις ήταν μια αντίδραση στην αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων από την Τουρκία και ως απάντηση στη στρατιωτική εισβολή της Άγκυρας στη βόρεια Συρία.
Στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση του Erdogan με τους Stoltenberg και Kristersson, η συμμαχία δεσμεύεται "στην αρχή ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί, εμπόδια ή κυρώσεις στο αμυντικό εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ των Συμμάχων.
Θα εργαστούμε προς την κατεύθυνση της εξάλειψης τέτοιων εμποδίων".
Αυτό ήταν μια μεγάλη νίκη για τον Τούρκο ηγέτη.
Εδώ και καιρό πιέζει για την άρση των δυτικών κυρώσεων στους τομείς της αεροπορίας και της άμυνας της χώρας, τόσο για κρατικούς όσο και για οικογενειακούς λόγους.
"Η αεροπορική βιομηχανία της Τουρκίας είναι κρίσιμη στην προσπάθεια του Erdogan να οικοδομήσει ένα ισχυρό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα, μεγάλο μέρος του οποίου ανήκει σε επιχειρήσεις που ανήκουν στους κολλητούς του και στον γαμπρό του Selçuk Bayraktar", πρόσθεσε ο Uslu.
Ενώ οι δυτικές δυνάμεις μπορεί να είναι ακόμη έξυπνες από την τακτική σκληρού παιχνιδιού του Erdogan, η αντίδραση της Μόσχας ήταν επίσης ακραία, και για πρώτη φορά δημοσίως οι Ρώσοι επέκριναν την προμήθεια από την Τουρκία οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar, τα οποία οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν με επιτυχία.
Το Κρεμλίνο λέει ότι αναμένει διευκρινίσεις σχετικά με την απελευθέρωση των Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου από την Τουρκία, και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov παραπονέθηκε στον Τούρκο ομόλογό του Hakan Fidan αυτή την εβδομάδα για την "καταστροφικότητα" των στρατιωτικών προμηθειών της Τουρκίας στην Ουκρανία.
Οι ενέργειες του Erdogan ώθησαν ορισμένους να αναρωτηθούν αν είναι έτοιμος να ταχθεί με τη Δύση.
Δυτικοί αξιωματούχοι και γεωπολιτικοί αναλυτές αμφισβητούν εδώ και καιρό κατά πόσον η φιλία Erdogan-Putin είναι βιώσιμη.
Ξεκίνησε σοβαρά μετά την κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από αεροσκάφος της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας κοντά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας το 2015.
Ορισμένοι έχουν αμφισβητήσει αν η φιλία κινδυνεύει να καταρρεύσει εξαιτίας της μεγαλοπρέπειας των γεωπολιτικών τους φιλοδοξιών, οι οποίες συχνά διασταυρώνονται. Βρέθηκαν σε αντίθετες πλευρές στη Συρία και τη Λιβύη, για παράδειγμα.
Αλλά ο Putin και ο Erdogan κατάφεραν να διαχωρίσουν τα σημεία ανάφλεξης στο παρελθόν που απειλούσαν να ανατρέψουν την εταιρική τους σχέση.
Ο Erdogan έχει ένα ατού στα χέρια του - έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να συνταχθεί με τη Δύση στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία.
Ελπίζει να φιλοξενήσει σύντομα τον Putin στην Τουρκία για να συζητήσει την επέκταση της συμφωνίας που επιτρέπει την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας και είναι πιθανό να επαναλάβει την προσφορά του να ενεργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου.
Σύμφωνα με τον Outzen, ο Erdogan είναι πιθανό να συνεχίσει να παίζει και με τις δύο πλευρές, σύμφωνα με την παραδοσιακή τουρκική εξωτερική πολιτική.
"Το να αποφασίσει τώρα ότι είναι απόλυτα σύμφωνος με τη Δύση θα ήταν εκτός του χαρακτήρα του", είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης