Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκλεισε η συμφωνία ΕΕ - Τυνησίας για την καταπολέμηση της λαθραίας μετανάστευσης - Οι πέντε πυλώνες

Έκλεισε η συμφωνία ΕΕ - Τυνησίας για την καταπολέμηση της λαθραίας μετανάστευσης - Οι πέντε πυλώνες
Μνημόνιο κατανόησης με πέντε πυλώνες υπεγράφη σήμερα μεταξύ της ΕΕ και της Τυνησίας
Σχετικά Άρθρα
Ο πρόεδρος της Τυνησίας και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen υπέγραψαν μια συμφωνία «στρατηγικής συνεργασίας» που θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν οι διακινητές ανθρώπων, ανακοίνωσαν η τυνησιακή προεδρία και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας.
Το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ της Τυνησίας, της ΕΕ, της Ιταλίας και της Ολλανδίας περιέχει «συμφωνίες για τη διατάραξη του επιχειρηματικού μοντέλου των διακινητών ανθρώπων, την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων και τη βελτίωση της καταγραφής και της επιστροφής» των μεταναστών.
«Όλα τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση των προσπαθειών ώστε να σταματήσει η παράτυπη μετανάστευση», έγραψε στο Twitter ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte.
Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Gioargia Meloni και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte μαζί με τον Πρόεδρο της Τυνησίας, Kais Sayed συμφώνησαν να εφαρμόσουν το ολοκληρωμένο πακέτο εταιρικής σχέσης που ανακοινώθηκε από κοινού στις 11 Ιουνίου 2023.

Οι πέντε πυλώνες

Το μνημόνιο κατανόησης καλύπτει πέντε πυλώνες: μακροοικονομική σταθερότητα, εμπόριο και επενδύσεις, μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, επαφές μεταξύ των λαών και μετανάστευση. Θα υλοποιηθεί μέσω των διαφόρων μορφών συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τυνησίας, ακολουθώντας τους σχετικούς κανονισμούς και τις ισχύουσες διαδικασίες.
Ο ενισχυμένος πολιτικός διάλογος στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τυνησίας πριν από το τέλος του έτους θα προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για την αναζωογόνηση των πολιτικών και θεσμικών δεσμών, με στόχο την από κοινού αντιμετώπιση κοινών διεθνών προκλήσεων και τη διατήρηση της τάξης που βασίζεται σε κανόνες.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαιρέτισε τη συμφωνία η οποία, όπως είπε, «επενδύει στην κοινή ευημερία» των δύο χωρών.

Ursula vοn der Leyen: Πρέπει να πατάξουμε τα δίκτυα των διακινητών

Tην ανάγκη για πάταξη των δικτύων των διακινητών υπογράμμισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, μιλώντας για το μεταναστευτικό που αποτελεί έναν από τους πέντε πυλώνες του μνημονίου κατανόησης ΕΕ-Τυνησίας και ανακοίνωσε χρηματοδότηση ύψους 100 εκ. ευρώ από ΕΕ.
Η Ursula von der Leyen ανέφερε ότι «το τραγικό ναυάγιο πριν από μερικές εβδομάδες, στο οποίο πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ήταν μία ακόμη έκκληση για δράση. Πρέπει να πατάξουμε τα εγκληματικά δίκτυα διακινητών. Εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη απελπισία και πρέπει να σπάσουμε το επιχειρηματικό τους μοντέλο. Επομένως, θα συνεργαστούμε με την Τυνησία για μια Επιχειρησιακή Σύμπραξη κατά της διακίνησης».
Επίσης, εστίασε στην αύξηση του συντονισμού στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και στη συνεργασία ΕΕ-Τυνησίας για τη διαχείριση των συνόρων, την καταπολέμηση της διακίνησης, τις επιστροφές και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, όπως σημείωσε.

Η Ευρώπη δίνει στην Τυνησία επενδύσεις και ευκαιρίες νόμιμης μετανάστευσης για να παίρνει πίσω τους πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες

«Για αυτό, θα διαθέσουμε πάνω από 100 εκ. ευρώ χρηματοδότησης από ΕΕ. Εξίσου σημαντικό είναι το έργο μας για τη διευκόλυνση της νόμιμης τακτικής μετανάστευσης» προσέθεσε η Πρόεδρος της Επιτροπής.
Όσον αφορά στις επενδύσεις, τόνισε ότι σημαντικό ρόλο θα έχει ο ψηφιακός τομέας.
«Έχουμε ήδη καλά έργα στα σκαριά, όπως το υποθαλάσσιο καλώδιο (οπτικών ινών) Medusa, που θα συνδέσει την Τυνησία με την Ευρώπη. Θα συνδέσει 11 χώρες γύρω από τη Μεσόγειο, από το 2025 και μετά, και 150 εκατομμύρια ευρώ θα εισρεύσουν σε αυτό το σημαντικό έργο» δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής. Παράλληλα, η Ursula von der Leyen ανέφερε ότι θα δοθεί στην Τυνησία μία ευκαιρία για το πρόγραμμα Erasmus+, αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταλλαγή φοιτητών.
«Θα ξεκινήσουμε επίσης τις «Συνεργασίες Ταλέντου» για να δώσουμε στους νέους της Τυνησίας ευκαιρίες να σπουδάσουν, να εργαστούν ή να εκπαιδευτούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι θα αποκτήσουν τεχνογνωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και νέες δεξιότητες που θα είναι σημαντικές για την οικονομία της Τυνησίας» συμπλήρωσε. Τέλος, σημείωσε ότι θα υπάρξει συνεργασία για τον εκσυγχρονισμό των σχολείων, εξηγώντας ότι υποστηρίζονται 80 σχολεία για να προετοιμαστούν για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, με συνεισφορά 65 εκατομμυρίων ευρώ από την Team Europe.
Η Τυνησία έχει μετατραπεί τους τελευταίους μήνες σε σημείο αφετηρίας για χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης