Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απίστευτη καταγγελία: Οι ΗΠΑ λεηλάτησαν το πετρέλαιο της Συρίας και το μετέφεραν με 35 βυτιοφόρα

Απίστευτη καταγγελία: Οι ΗΠΑ λεηλάτησαν το πετρέλαιο της Συρίας και το μετέφεραν με 35  βυτιοφόρα
Τι καταγγέλλουν συριακά μέσα ενημέρωσης - Η Δαμασκός υπολόγισε πέρυσι ότι ο ενεργειακός τομέας της χώρας είχε υποστεί ζημίες 107 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 2011 και 2022, με ζημιές που προκλήθηκαν από δυνάμεις κατοχής των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Οι αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία έχουν εντείνει τη λεηλασία των πετρελαϊκών πόρων της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας, με τοπικές πηγές στην πόλη al-Yarubiyah στην ανατολική επαρχία Hasakah να καταγγέλλουν στα συριακά μέσα ενημέρωσης το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023 ότι η τελευταία πράξη λαθρεμπορίου αφορούσε 35 πετρελαιοφόρα φορτηγά.
H πορεία της πομπής των φορτηγών κατάληξε στο βόρειο Ιράκ μέσω της παράνομης συνοριακής γραμμής al-Walid.
«Οι δυνάμεις κατοχής των ΗΠΑ μετέφρεαν στις βάσεις τους στο βόρειο Ιράκ μια αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από 120 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 65 βυτιοφόρων, μερικά από τα οποία μετέφεραν καλυμμένο κατεστραμμένο στρατιωτικό εξοπλισμό, 20 φορτηγά ψυγεία και 35 τανκς γεμάτα με κλεμμένο συριακό πετρέλαιο», ανέφεραν οι πηγές. προσθέτοντας ότι το κονβόι συνοδευόταν από τέσσερις στρατιωτικές δυνάμεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) για προστασία.
Το γεγονός αυτό ακολουθεί αναφορά της περασμένης εβδομάδας ότι ένα κομβόι  39 φορτηγών με συριακό αργό έφυγε από τα χωράφια στη Χασάκα και παρομοίως μεταφέρθηκε στο Ιράκ, αυτήν τη φορά μέσω του σημείου ελέγχου Mahmoudiya - μια άλλη συνοριακή διάβαση την οποία η κυβέρνηση της Δαμασκού δεν ελέγχει και ως εκ τούτου θεωρεί παράνομη .
Πηγές ανέφεραν ότι εκτός από την μεταφορά πετρελαίου, οι αμερικανικές δυνάμεις μετέφεραν περίπου 30 φορτηγά που περιείχαν τσιμέντο και υλικοτεχνικό υλικό στη Συρία μέσω του διαδρόμου al-Walid για να ενισχύσουν τις βάσεις τους στη χώρα.
Την 1η και στις 3 Ιουνίου, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν για λαθρεμπόριο 49 και 45 ακόμη βυτίων συριακού πετρελαίου μέσω της Μαχμουτίγια, αντίστοιχα. Μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, περισσότερα από 130 ακόμη φορτηγά φορτωμένα με αργό πετρέλαιο πέρασαν από τα σημεία ελέγχου al-Walid και Mahmoudiya.
Οι ΗΠΑ συνέχισαν να εμπλέκονται σε δραστηριότητες λαθρεμπορίου πετρελαίου ακόμη και τον Μάρτιο, λίγες εβδομάδες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που συγκλόνισαν τη βόρεια Συρία, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους.
Η Δαμασκός υπολόγισε πέρυσι ότι ο ενεργειακός τομέας της χώρας είχε υποστεί ζημίες 107 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 2011 και 2022, με ζημιές που προκλήθηκαν από δυνάμεις κατοχής των ΗΠΑ, βομβαρδισμούς και κλοπές και λεηλασίες από τρομοκρατικές και αυτονομιστικές δυνάμεις.

Οι στρατιωτικές βάσεις

Οι ΗΠΑ λειτουργούν περίπου δώδεκα στρατιωτικές βάσεις στη Συρία, όλες χωρίς την άδεια της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Δαμασκού.
Υπολογίζεται ότι το 90% των πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Συρίας συγκεντρώνεται ανατολικά του ποταμού Ευφράτη σε περιοχές που ελέγχονται από τις ΗΠΑ και τους Κούρδους συμμάχους τους.

Οι συνέπειες

Πριν ξεκινήσει ο βρώμικος πόλεμος της CIA κατά της Συρίας το 2011, η χώρα δεν ήταν σημαντικός εξαγωγέας ενέργειας, αλλά διέθετε αρκετό πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να απολαμβάνει αυτάρκεια και ακόμη και να έχει ένα μέτριο εισόδημα από εξαγωγές.
Ωστόσο, η κατοχή του ενός τρίτου της χώρας από τις ΗΠΑ, η οποία περιλαμβάνει επίσης πολλά από τα πιο εύφορα γεωργικά εδάφη της, έχει μετατρέψει τη Συρία σε καθαρό εισαγωγέα ενέργειας και τροφίμων, με το Ιράν και τη Ρωσία να παρεμβαίνουν για να βοηθήσουν.
Τα πληρώματα των ιρανικών θαλάσσιων δεξαμενόπλοιων πρέπει συχνά να διακινδυνεύσουν τη ζωή και τα άκρα για να φτάσουν στις ακτές της Μεσογείου της Συρίας για να εκφορτώσουν τα καύσιμα τους εν μέσω επιχειρήσεων δολιοφθοράς από το Ισραήλ.
Η Δαμασκός και οι Ρώσοι και Ιρανοί εταίροι δεν έχουν στόχο να απωθήσουν βίαια τις δυνάμεις των ΗΠΑ από τη Συρία, επικαλούμενοι τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης σε έναν πλήρη πόλεμο πυροβολισμών.
Ωστόσο, οι Αμερικανοί διοικητές ανέφεραν σημαντική αύξηση στη λεγόμενη «επιθετική» και «ανασφαλή και αντιεπαγγελματική» συμπεριφορά των ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών έναντι των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία τις τελευταίες εβδομάδες και εξέφρασαν ανησυχίες για την αυξανόμενη συνεργασία και συντονισμό μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων, των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων και των μονάδων της δύναμης Quds του IRGC (που πρόσκειται στο Assad).
Σύροι και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν απορρίψει σε γενικές γραμμές τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η παρουσία των ΗΠΑ στη Συρία είναι παράνομη.
Οι αμερικανικές βάσεις στη Συρία

US Occupation of Syria: the major bases and frontlines : r/MapPorn
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης