Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ιράν επαναφέρει την αστυνομία ηθικής για να επιβάλει τον νόμο για την ένδυση των γυναικών

Το Ιράν επαναφέρει την αστυνομία ηθικής για να επιβάλει τον νόμο για την ένδυση των γυναικών
Οι αστυνομικοί θα περιπολούν στους δρόμους πεζοί και με καταδρομικά φορτηγά σε όλη τη χώρα για να αναλάβουν δράση εναντίον «αυτών που συνεχίζουν να αγνοούν τις συνέπειες της απόκλισης από τους κανόνες ενδυμασίας
Η αστυνομία του Ιράν ανακοίνωσε τη Κυριακή 16 Ιουλίου 2023 ότι έχει αποκαταστήσει επίσημα τις περιπολίες στους δρόμους σε μια νέα καταστολή των γυναικών που παραβιάζουν τους αυστηρούς νόμους ενδυμάτων της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 16 Ιουλίου 2023.
Η ανακοίνωση έρχεται μήνες πριν από την επέτειο των φονικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο μετά τον θάνατο της 22χρονης Mahsa Amini.
Ο Amini συνελήφθη σε είσοδο του μετρό για φερόμενη ακατάλληλη ένδυση.
Οι αστυνομικοί θα περιπολούν στους δρόμους πεζοί και με καταδρομικά φορτηγά σε όλη τη χώρα για να αναλάβουν δράση εναντίον «αυτών που συνεχίζουν να αγνοούν τις συνέπειες της απόκλισης από τους κανόνες ενδυμασίας», δήλωσε ο Saeed Montazerolmahdi, εκπρόσωπος των Δυνάμεων Επιβολής του Νόμου του Ιράν.
Τα λεγόμενα βαν της αστυνομίας ηθικής φαινόταν να έχουν απομακρυνθεί από τους δρόμους για μήνες μετά τις φονικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν τη χώρα ύστερα από το θάνατο της Amini.
Όμως οι αρχές συνέχισαν την καταστολή των γυναικών που αψηφούσαν το χιτζάμπ με διαφορετικούς τρόπους.
Τον Απρίλιο, ο αρχηγός της αστυνομίας του Ιράν είπε ότι σε περίπτωση που κάμερες παρακολούθησης δείξουν γυναίκες που να έχουν χαλαρά καλυμμένο το κεφάλι τους μέσα στο αυτοκίνητό τους, θα τους κατασχόταν το όχημα και θα μπορούσαν να οδηγηθούν στο δικαστήριο.

Διαμαρτυρίες

Η πιο πρόσφατη κίνηση ακολουθεί τις αναφορές ότι δεκάδες επιχειρήσεις και εμπορικά κέντρα έχουν διαταχθεί να κλείσουν επειδή δεν συμμορφώθηκαν με τους ισλαμικούς κώδικες ενδυμασίας.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι περισσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις.
Χιλιάδες συνελήφθησαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων ανθρώπων που φέρεται να έμειναν τυφλοί από βλήματα που εκτοξεύτηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης