Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προβλέψεις για ραγδαία και μακρά πτώση του δολαρίου – Τα «δίδυμα» ελλείμματα των ΗΠΑ και τα επιτόκια της Fed

Προβλέψεις για ραγδαία και μακρά πτώση του δολαρίου – Τα «δίδυμα» ελλείμματα των ΗΠΑ και τα επιτόκια της Fed
Πολλοί επενδυτές περίμεναν μια πτωτική τάση του δολαρίου εδώ και μήνες και το selloff έχει οδηγήσει τους διαχειριστές κεφαλαίωννα προετοιμάζονται για υπεραπόδοση σε νομίσματα όπως το γιεν και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών
Σχετικά Άρθρα
Η χειρότερη πτώση του δολαρίου από τον Νοέμβριο βρίσκει πλήθος στρατηγικών αναλυτών και επενδυτών να επισημαίνουν ότι πλέον πλησιάζει ένα σημείο καμπής για το κορυφαίο αποθεματικό νόμισμα του κόσμου
Εάν έχουν δίκιο, θα υπάρξουν εκτεταμένες συνέπειες για τις οικονομίες παγκοσμίως και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 16 Ιουλίου 2023
Το αμερικανικό νόμισμα βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο μετά τις ενδείξεις μείωσης του πληθωρισμού που ενίσχυσαν τα στοιχήματα ότι η Federal Reserve θα σταματήσει σύντομα την αύξηση των επιτοκίων και θα οδηγηθεί σε χαλάτωση της νομισματικής πολιτικής.
Οι αισιόδοξοι επισημαίνουν ότι είναι αναπόφευκτες μειώσεις επιτοκίων, γεγονός που αγορά προβλέπει ότι θα συμβεί κάποια στιγμή το 2024.
«Η πρόβλεψή μας ότι το δολάριο να εισέλθει σε μια πολυετή πτωτική τάση βασίζεται εν μέρει στο γεγονός ότι ο κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed θα ακολουθηθεί από έναν κύκλο χαλάρωσης και αυτό θα ασκήσει =πίεση στη ισοτιμία του δολαρίου, ακόμη και όταν μειώνουν τα επιτόκιά τους και άλλες κεντρικές τράπεζες», επισημαίνει ο Steven Barrow., επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Standard Bank.
Είναι δύσκολο να εκτιμηθούν τα πιθανά αποτελέσματα από μια μακροπρόθεσμη πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου.
Θα μείωνε τις τιμές των εισαγωγών για τις αναπτυσσόμενες χώρες, συμβάλλοντας στη χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων στις οικονομίες τους.
Η αναστροφή της ανοδικής τάσης του δολαρίου ενισχύει επίσης νομίσματα όπως το γιεν, το οποίο υποχωρεί εδώ και μήνες, και αναιρεί δημοφιλείς στρατηγικές στην αγορά συναλλάγματος που συνδέονται με ένα ασθενέστερο γιεν.
Γενικότερα, ένα λιγότερο «σκληρό» δολάριο θα ήταν δυνατόν να ενισχύσει τις εξαγωγές των αμερικανικών επιχειρήσεων σε βάρος των ομολόγων τους στην Ευρώπη, την Ασία και αλλού.
Η πτώση του δείκτη του δολαρίου Bloomberg κατά 2% την περασμένη εβδομάδα συνέβαλε επίσης στην άνοδο των βασικών εμπορευμάτων που αποτιμώνται σε δολάρια, όπως το πετρέλαιο και ο χρυσός.
Πολλοί επενδυτές περίμεναν μια πτωτική τάση του δολαρίου εδώ και μήνες και το selloff έχει οδηγήσει τους διαχειριστές κεφαλαίων από την M&G Investments έως την UBS Asset Management να προετοιμάζονται για υπεραπόδοση σε νομίσματα όπως το γιεν και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών.
«Το πλέον πιθανό σενάριο είναι το δολάριο να παραμείνει αδύναμο τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Peter Vassallo, διαχειριστής κεφαλαίων στην BNP Paribas Asset Management.
Ποντάρει σε κέρδη για το δολάριο Αυστραλίας, το δολάριο Νέας Ζηλανδίας και την κορώνα Νορβηγίας.
Τι λένε οι στρατηγικοί του Bloomberg: Η επικρατούσα πτωτική τάση του δολαρίου ετοιμάζεται να παραμείνει ανέπαφη ενώ η καμπύλη πραγματικών αποδόσεων επιπεδώνεται.
Ένας από τους καλύτερους δείκτες για το δολάριο, για παράδειγμα, είναι η πραγματική καμπύλη απόδοσης.
Η τάση είναι ότι το δολάριο οδηγείται στο περιθώριο από την πραγματική επιστροφή ξένων επενδυτών στα ομόλογα των ΗΠΑ, σημείώνει ο Simon White στρατηγικός αναλυτής μακροοικονομικών τάσεων.

Η πολιτική της Fed

Φυσικά, υπάρχει μακρά ιστορία επενδυτών καταγράφουν απώλειες εξαιτίας της πλησμονής τους για μειώσεις επιτοκίων της Fed που θα βύθιζαν το δολάριο.
Αυτό συνέβη στις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν το νόμισμα φαινόταν να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας παρατεταμένης πτωτικής τάσης και αργότερα σταθεροποιήθηκε καθώς τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ κατέδειξαν ότι η Fed δεν επρόκειτο να σταματήσει την πολιτική της νομισματικής σύσφιξης.
Η απειλή είναι ότι η δυναμική επαναλαμβάνεται, ειδικά με τη Fed να είναι ιδιαίτερα πιθανό να συσφίξει περαιτέρω μόλις αυτόν τον μήνα τη νομισματική πολιτική.
Στην Invesco Asset Management, η Georgina Taylor δεν είναι ακόμη έτοιμη να μειώσει την έκθεσή της σε δολάρια.
Δεν είναι έτοιμη να ολοκληρώσει τη μάχη για τον περιορισμό του πληθωρισμού.
«Η ιστορία της διαφοράς των επιτοκίων είναι διδακτική, αλλά δεν θα εγκατέλειπα το δολάριο», είπε, δεδομένου ότι η απόλυτη διαφορά στις πραγματικές αποδόσεις παραμένει υψηλή.
Η οικονομική ανθεκτικότητα των ΗΠΑ είναι ο λόγος που ο Michael Cahill στην Goldman Sachs Group. αναμένει ότι οποιαδήποτε πτώση του δολαρίου θα είναι πιθανώς πιο ρηχή από ό,τι σε προηγούμενους οικονομικούς κύκλους.
Ωστόσο, η στήριξη του δολαρίου θα μπορούσε να καταρρεύσει, εάν η Fed βάλει τέλος στη μάχη μείωσης του πληθωρισμού, ακόμη και όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πτώση του δολαρίου είναι ότι η εικόνα του πληθωρισμού αποκλίνει», δήλωσε ο Cahill, στρατηγικός αναλυτής του G-10 FX.

Η τράπεζα προβλέπει ότι το δολάριο θα αποδυναμωθεί σε 1,15 δολάρια ανά ευρώ το 2024, από περίπου 1,12 δολάρια τώρα, και ότι το γεν θα ενισχυθεί στα 125 γεν ανά δολάριο, από περίπου 139 τώρα.
Η πτώση του δολαρίου μπορεί επίσης να στηριχθεί σε διάφορα κριτήρια αποτίμησης.
«Από άποψη αποτίμησης, το δολάριο εξακολουθεί να είναι πολύ υπερτιμημένο», δήλωσε ο Paresh Upadhyaya, διευθυντής νομισματικής στρατηγικής στην Amundi Asset Management. «Νομίζω ότι οι αγορές θα αρχίσουν να το ξεθωριάζουν».
Επισημαίνει τα δίδυμα ελλείμματα των ΗΠΑ - το εμπορικό και δημοσνομικό έλλειμα - ως διαρθρωτικά στοιχεία που πιέζουν την ισοτιμία του.
Η συμβατική σοφία εκεί είναι ότι το δολάριο συνήθως κερδίζει όταν οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν είτε σε μια σοβαρή ύφεση είτε ακολουθούν πολιτική ισχυρής δημοσιονομικής επέκτασης - ενώ χάνει σε περιόδους μέτριας ανάπτυξης.
«Αν οι ΗΠΑ επιτύχουν ομαλή προσγείωση της οικονομίας ρου, αυτή είναι ίσως η καλύτερη βάση για ένα ασθενέστερο δολάριο μακροπρόθεσμα», επισήμανε ο Upadhyaya.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης