Τελευταία Νέα
Διεθνή

HΠΑ: Μαίνεται η μάχη των αμβλώσεων, σε ποιες πολιτείες θα διεξαχθούν δημοψηφίσματα – Έντονος πολιτικός και κοινωνικός διχασμός

HΠΑ: Μαίνεται η μάχη των αμβλώσεων, σε ποιες πολιτείες θα διεξαχθούν δημοψηφίσματα – Έντονος πολιτικός και κοινωνικός διχασμός
Ο «πολιτισμικός πόλεμος», οι συνταγματικές τροποποιήσεις και οι δημόσιες δαπάνες...
Σε μια έντονα διχασμένη αμερικανική κοινωνία, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για περιορισμούς στο δικαίωμα στην άμβλωση έχει ενεργοποιήσει έναν πολιτισμικό πόλεμο ο οποίος είναι αρκετά βαθύτερος από τις τυπικές πολιτικές διαιρετικές τομές, μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλακανών
Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι υπέρμαχοι του φιλελευθερισμού, τη παγκοσμιοποίησης και του δικαιωματισμού όπου τα δικαιώματα φύλου (είτε αφορούν τις γυναίκες είτε την LGΤBQ κοινότητα) έχουν απολυτοποιηθεί ώστε να καλύπτονται.. οι αναποφάσιστοι του φύλου και οι υστερίες ττης λεγόμενης πολιτικής ορθότητας.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που ορίζει τον εαυτό της με βάση της παραδοσιακές αξίες (οικογένεια, πατριωτισμός) και το οποίο ανέδειξε ευρυσκόμενος σε αντίθεση με το υπόλοιπο ρεπουμπλικανικό κόμμα ο πρώην πρόεδρος Donald Trump νικώντας κατά κράτος την υποψηψια των Γημοκρατικών και εκπρόσωπο των αξιών της φιλελευθερης παγκοσμιοποίησης Hillary Clinton.
Την ίδια ώρα, σε αυτόν τον πολιτισμικό πόλεμο εμπλέκονται και οικονομικά θέματα, καθώς στα νομοσχέδια για τις δημόσιες δαπάνες τα οποία ήταν μέρος της συμφωνίας για ύψους του χρέους, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν εντάξει και νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον περιορισμό του δικαιώματος της άμβλωσης καθώς και της δυνατότητας αλλαγής… φύλου από εφήβους, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT το Σάββατο 16 Ιουλίου 2023.
 
Τα πεδία μάχης των δημοψηφιασμάτων 

Την ίδια ώρα αρκετές πολιτείες να προετοιμάζονται για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων με αντικείμενο τα δικαιώματα των αμβλώσεων.
Η πρώτη μεγάλη μάχη διεξάγεται στο Οχάιο, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι επιδιώκουν θέσουν το όριο απόρριψης της πρότασης στο 60 % στο δημοωήφισμα που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα.
Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες των Δημοκρατικών να θεσπίσουν τα δικαιώματα των αμβλώσεων στο σύνταγμα της πολιτείας μέσω πάλι δημοψηφίσματος τον Νοέμβριο.
Η Φλόριντα, η Νότια Ντακότα και η Αριζόνα είναι επίσης πεδία μάχης στον αγώνα μεταξύ εκείνων που επιδιώκουν να περιορίσουν ή να προστατεύσουν τα δικαιώματα των αμβλώσεων.
Αυτές οι πολιτείες βρισκονται αντιμέτωπες με τον κοινωνικό απόηχο της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ανατρέψει τον Roe εναντίον Wade πέρυσι.
Οι υπερασπιστές του δικαιώματος στην άμβλωση συγκεντρώνουν υπογραφές για να θέσουν τις προτεινόμενες συνταγματικές τροποποιήσεις ενώπιον των ψηφοφόρων, ενώ οι ομάδες κατά των αμβλώσεων προωθούν τις δικές τους τροπολογίες αντιστοίχως.
Few US adults support full abortion bans, even in states that have them, an  AP-NORC poll finds | WNCT
Οι κινήσεις των δύο στρατοπέδων

Στο Οχάιο, η πρόωρη ψηφοφορία έχει ήδη ξεκινήσει σχετικά με το αν θα γίνει πιο δύσκολη η τροποποίηση του συντάγματος της πολιτείας.
Οι υπερασπιστές των αμβλώσεων έχουν υποβάλει περισσότερες από 700.000 υπογραφές για να υιοθετηθεί μιά διάταξη που προστατεύει τα δικαιώματα των αμβλώσεων στο δημοψήφισμα του Νοεμβρίου.
Ομοίως, η Νότια Ντακότα και η Φλόριντα έχουν πρωτοβουλίες σε εξέλιξη για την εξασφάλιση του δικαιώματος στις αμβλώσεις μέσω συνταγματικών τροποποιήσεων.
Η Αριζόνα και το Μιζούρι συμμετέχουν επίσης σε προσπάθειες να τεθούν μέτρα για τα δικαιώματα των αμβλώσεων ενώπιον των ψηφοφόρων το επόμενο έτος.
Αυτές οι ενέργειες έχουν φυσικά πυροδοτήσει κριτική από εκείνους που ανήκουν στο στρατόπεδο «υπέρ της ζωής» (pro life, κατά των αμβλώσεων), που τις θεωρούν ως ποινικά κολάσιμες πράξεις.
Ομάδες για τα δικαιώματα κατά των αμβλώσεων κινητοποιούνται για να αντιμετωπίσουν τις προσπάθειες να κατοχυρωθεί η προστασία των αμβλώσεων στα πολιτειακά συντάγματα.
Εξετάζουν διάφορες στρατηγικές εκστρατείας για να προωθήσουν τον σκοπό τους.
Η μάχη για τις αμβλώσεις έχει γίνει ένα κρίσιμο πολιτικό ζήτημα, με τις δύο αντίπαλες πλευρές να ελπίζουν να συγκεντρώσουν τη μέγιστη δυνατή λαική υποστήριξη.
Ενώ η άμβλωση προηγουμένως είχε ενεργοποιήσει τους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους, ορισμένοι ακτιβιστές κατά των δικαιωμάτων των αμβλώσεων είναι αισιόδοξοι ότι αυτός θα ενώσει περισσότερο την εκλογική του βάση.
Τα αποτελέσματα αυτών των δημοψηφισμάτων θα διαμορφώσουν το μέλλον των δικαιωμάτων αμβλώσεων στις εν λόγω πολιτείες και θα μπορούσαν να έχουν ευρύτερες επιπτώσεις στην εθνική διαβούλευση για το θέμα.
Το βασικό ζήτημα είναι όμως ότι αποτελεί μια βαθίά αξιακή σύγκρουση με σημαντικές πολιτισμικές διάστάσεις την οποία καλείται να επιλύσει το δημοκρατικό σώμa.
1 year since Roe v. Wade was overturned: Abortion in the US told in  graphics - ABC News

 AP23188554232782.webp
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης