Τελευταία Νέα
Διεθνή

H «ελεγχόμενη διάλυση» της ΕΕ στόχος της γερμανικής ακροδεξιάς - Ποντάρει στα αδερφά κόμματα σε Αυστρία και Ουγγαρία

H «ελεγχόμενη διάλυση» της ΕΕ στόχος της γερμανικής ακροδεξιάς - Ποντάρει στα αδερφά κόμματα σε Αυστρία και Ουγγαρία
«Απαιτούμε μια επανεκκίνηση για την Ευρώπη, ώστε να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες των εθνικών κρατών και να ξαναχτίσουμε τη γέφυρα προς τα ανατολικά», δηλώνει ο Tino Chrupalla, συν-επικεφαλής του AfD
Σχετικά Άρθρα
Το κόμμα της γερμανικής ακροδεξιάς Alternative for Germany (AfD) θα καταστήσει την «ελεγχόμενη διάλυση» της ΕΕ έναν από τους βασικούς της στόχους για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, με τον ηγέτη του Tino Chrupalla, να δηλώνει ότι η πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban θα είναι ένας από τους κύριους συμμάχους του.
Η βασική του πρόταση στο πρόγραμμα με το οποίο θα κατέβει στις ευρωεκλογές και το οποίο αναμένεται να επικυρωθεί κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος στις 29 Ιουλίου, είναι η «ελεγχόμενη διάλυση» της «αυταρχικής ΕΕ».

Chrupalla (AfD): Επιστροφή στα εθνικά κράτη και την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία

«Απαιτούμε μια επανεκκίνηση για την Ευρώπη, ώστε να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες των εθνικών κρατών και να ξαναχτίσουμε τη γέφυρα προς τα ανατολικά», δήλωσε ο Tino Chrupalla, συν-επικεφαλής του AfD, στο δίκτυο Euractiv.
Η ΕΕ είναι «ένας οικονομικός χώρος και μόνο, και πρέπει να παραμείνει ένας τέτοιος», πρόσθεσε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «καταλαμβάνει εθνικές αρμοδιότητες χωρίς να μπορεί να αντικαταστήσει το έθνος-κράτος», ενώ είναι ανεπαρκώς δημοκρατική, καθώς η Κομισιόν στερείται νομιμοποίησης, υποστήριξε.
Ο Chrupalla ανέφερε επίσης τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της παρανομίας της ΕΕ, λέγοντας ότι «δεν ήταν προς το συμφέρον των πολιτών» και οδήγησαν σε αύξηση του πληθωρισμού και ύφεση.
Αντ’ αυτού, το AfD προτείνει την αντικατάσταση της ΕΕ με «μια νέα ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα και κοινότητα συμφερόντων, μια λίγκα ευρωπαϊκών εθνών».

Η γαλλική και ιταλική ακροδεξιά έχουν στρογγυλέψει τις θέσεις τους 

Η πρόταση του AfD, η οποία οδηγεί ουσιαστικά στην έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ, αποτελεί πάγια θέση του κόμματος που τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του επιδίωκε την διάλυση της νομισματικής ένωσης.
Ήδη στις τελευταίες εκλογές της Μπούντεσταγκ, το AfD έκανε εκστρατεία για την πλήρη διάλυση της ΕΕ.
Έκτοτε, ωστόσο, οι θέσεις πολλών από τα ακροδεξιά αδελφά κόμματά της στην πολιτική ομάδα της ΕΕ «Identity and Democracy» (ID) έχουν αμβλυνθεί σημαντικά.
Η γαλλική εθνικιστική δεξιά Rassemblement National της Marine Le Pen, για παράδειγμα, έχει εγκαταλείψει την ιδέα της διάλυσης της ΕΕ και αντ’ αυτού πιέζει για μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση του μπλοκ – κάτι που το AfD λέει ότι είναι αδύνατο.
Παρομοίως, το ακροδεξιό κόμμα Lega του Matteo Salvini στην Ιταλία στρογγυλεύει τις θέσεις του ενώ διαμορφώνει μια ευρεία συμμαχία με τις κεντροδεξιές δυνάμεις για τις επερχόμενες εκλογές, εγκαταλείποντας σιγά-σιγά τον παλαιό του ευρωσκεπτικισμό.
Ωστόσο, ο Chrupalla είναι αισιόδοξος ότι η διάλυση της ΕΕ θα μπορούσε να πάρει σάρκα και οστά και ποντάρει στα δεξιά κόμματα στην Αυστρία και την Ουγγαρία.
«Οι προοπτικές είναι καλές, καθώς η παγκόσμια τάση είναι υπέρ μας», δήλωσε.

Ο Αυστροουγγρικός άξονας

Τόσο η Αυστρία, όσο και η Ουγγαρία θα ήταν ιδανικοί εταίροι και φυσικοί σύμμαχοι για το AfD.
«Η κεντροευρωπαϊκή συνεργασία με την Ουγγαρία και την Αυστρία είναι κεντρικής σημασίας για τη Γερμανία», δήλωσε ο Chrupalla, προσθέτοντας ότι ο Orban «δείχνει ήδη πώς μπορεί να υλοποιηθεί η πολιτική συμφερόντων στην Ευρώπη».
Από την πλευρά της Αυστρίας, το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) προηγείται σήμερα στις δημοσκοπήσεις, παρά τις συχνές καταγγελίες σε βάρος του για διαφθορά.
Ομοίως, το Fidesz του Orban στην Ουγγαρία εκτιμάται ότι θα κερδίσει γύρω στις μισές ψήφους, με τον πιο κοντινό του αντίπαλο να βρίσκεται σχεδόν 30% κάτω από αυτόν.

Στη δεύτερη θέση, μετά τους σοσιαλδημοκράτες του Kohl το AfD

Το ίδιο το AfD έκανε επίσης πρόσφατα ένα comeback, καθώς βρίσκεται τώρα στη δεύτερη θέση με ποσοστό περίπου 20%, ακόμη και μπροστά από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του καγκελάριου Olaf Scholz (SPD).
Εν τω μεταξύ, το FPÖ έχει ήδη εκφράσει την υποστήριξή του στο AfD.
«Βλέπουμε την εξέλιξη που έχει πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια αρκετά κριτικά και με μεγάλη ανησυχία», δήλωσε στο ευρωπαϊκό δίκτυο Euractiv ο Harald Vilimski, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του FPÖ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Φυσικά, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να έχουν την επιλογή αν εξακολουθούν να συμφωνούν με την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή αν θα προτιμούσαν να ακολουθήσουν μια κατεύθυνση πιο κοντά στις βασικές ιδέες της ολοκλήρωσης, δηλαδή την ειρήνη, την ελευθερία και τον πλούτο», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ενώ το Fidesz του Orban είναι ιδεολογικά κοντά στο AfD, δεν συμμετέχει σε καμία ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τότε που αποχώρησε από την ευρωοομάδα της δεξιάς, που είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης