Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Τρύπια» τα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία - Σοβαρές ελλείψεις στρατιωτικού προσωπικού

«Τρύπια» τα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία   -  Σοβαρές ελλείψεις στρατιωτικού προσωπικού
Οι πολυεθνικές ομάδες μάχης του ΝΑΤΟ βρίσκονται επί του παρόντος στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Βουλγαρία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία
Σχετικά Άρθρα
Η επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς είναι μάλλον μια ουτοπική…. επιθυμία καθώς προσκρούει τόσο στα επιχειρησιακά όρια της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας όσο και στο γεγονός ότι η Κίνα δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει στην «πίσω αυλή» της όπως λένε οι Αγγλοσάξωνες να αναπτυχθούν στρατιωτικές δυνάμεις που να απειλούν το δόγμα ασφάλειάς της.
Χαρακτηριστικά o Πρόεδρος της Ισπανίας Pedro Sanchez ανακοίνωσε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Vilnius ότι η χώρα του θα στείλει 700 στρατιώτες στη Σλοβακία και άλλους 250 στη Ρουμανία - δύο χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία- ως μέρος μιας προσπάθειας ενίσχυσης της ανατολικής πλευράς της συμμαχίας. .
Το σχέδιο του ΝΑΤΟ να ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη θα αντιμετωπίσει «σοβαρά» προβλήματα επειδή σχεδόν καμία χώρα δεν μπορεί να συγκεντρώσει στρατεύματα, με εξαίρεση την Ισπανία, δήλωσε στο Sputnik ο στρατιωτικός αναλυτής Juan A. Aguilar.
Η Ισπανία, την ίδια ώρα, θα είναι σε θέση να στείλει μόνο έναν πενιχρό αριθμό στρατιωτών για να ενισχύσει την πλευρά του ΝΑΤΟ στη Σλοβακία και τη Ρουμανία, πρόσθεσε.
Μάλιστα, ο αντίκτυπος στα ΜΜΕ της ανακοίνωσης που έκανε πρόσφατα ο πρόεδρος της χώρας είναι πολύ μεγαλύτερος από το πραγματικό μέγεθος των δυνάμεων που θα σταλούν, παρατήρησε ο διευθυντής της πύλης στρατηγικής έρευνας Geoestrategia.es.
Ο Sanchez είχε αποκαλύψει κατά την πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους ότι η Ισπανία θα αναπτύξει 700 στρατιώτες στη Σλοβακία και θα ενισχύσει την παρουσία της στη Ρουμανία με 250 άτομα προσωπικό.
«Ως αφοσιωμένο μέλος, η Ισπανία πρόκειται να ανακοινώσει την ανάπτυξη ισπανικών δυνάμεων στη Σλοβακία για να ενισχύσει το ανατολικό μέτωπο και θα ενισχύσουμε την παρουσία μας στη Ρουμανία με μεγαλύτερο αριθμό στρατευμάτων», είπε ο Sanchez, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα «συνεχίσει να συμβάλλει στην προσπάθεια της συμμαχίας για την επίτευξη της δίκαιης και διαρκούς ειρήνης».

Ούτε ένα τάγμα…

Αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί επίσημα, ο Juan A. Aguilar στάθηκε στην ανακοίνωση, λέγοντας:
«Δεν νομίζω ότι μπορούν να αναπτυχθούν περισσότεροι από 300 στρατιώτες σε τρεις ετήσιες θητείες εκ περιτροπής, περίπου 1.000 συνολικά, ένα τάγμα...
Δεν υπάρχουν άλλοι, εκτός αν αποσυρθούν από άλλες περιοχές», είπε ο στρατιωτικός αναλυτής.
Υπενθύμισε ότι παρόλο που η Ισπανία έχει στα χαρτιά «περίπου 150.000 στρατιώτες», δεν είναι όλοι διαθέσιμοι για αποστολή στην Ανατολική Ευρώπη.
«Από τις 150.000 πρέπει να αφαιρέσουμε αυτά που είναι ενταγμένα σε Κοινό Σώμα, Αρχηγείο, Επιμελητεία, Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία...
Έπειτα, αυτά των ειδικών μονάδων (NBC, UME, Αντιαεροπορικά) και, φυσικά, τα στρατεύματα φρουράς αναπτύχθηκαν στα Κανάρια Νησιά, τη Θέουτα και τη Μελίγια», εξήγησε ο Aguilar.
«Τρεις ελαφριές ταξιαρχίες και τρεις τεθωρακισμένες-μηχανοποιημένες ταξιαρχίες, όχι σε πλήρη ισχύ, που αριθμούν περίπου 18.000 στρατιώτες.
Πρέπει να αφήσετε μια φρουρά για την πρωτεύουσα της χώρας...
Υπάρχουν στρατεύματα αναπτυγμένα στον Λίβανο, το Ιράκ, το Μάλι, την Τουρκία, τις χώρες της Βαλτικής ...
Και υπάρχουν τουλάχιστον τρεις αλλαγές στα στρατεύματα το χρόνο».

Επιχείρηση Atlantic Resolve

Το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει το στρατιωτικό του αποτύπωμα κατά μήκος της ανατολικής πλευράς της συμμαχίας, σε χώρες που μοιράζονται χερσαία σύνορα με την Ουκρανία, όπου η Ρωσία διεξάγει την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση.
Οι πολυεθνικές ομάδες μάχης του ΝΑΤΟ βρίσκονται επί του παρόντος στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Βουλγαρία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ενέκρινε την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023 εκτελεστικό διάταγμα που εξουσιοδοτεί 3.000 εφεδρικό στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ να ενισχύσουν την Επιχείρηση Atlantic Resolve, η οποία παρέχει εκ περιτροπής ανάπτυξη αξιόπιστων δυνάμεων στην Ευρώπη ως μέρος της δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ.
Central, Eastern European pressure improved Ukraine’s outcome at NATO summit, experts say
Οι αποφάσεις στο Vilnius

Μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Vilnius , οι σύμμαχοι που έχουν στείλει όπλα δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στο καθεστώς του Κιέβου ορκίστηκαν να διατηρήσουν έως και 300.000 στρατιώτες σε «κατάσταση υψηλής ετοιμότητας», ως μέρος της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ .
Ωστόσο, αυτό έρχεται καθώς πολλά από τα προαναφερθέντα μέλη του μπλοκ ανησυχούν για τα δικά τους ανεπαρκή αποθέματα πυρομαχικών, τα οποία εξαντλήθηκαν από τον πόλεμο διαμεσολαβητών της Δύσης με επικεφαλής τις ΗΠΑ κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, όπως η Γερμανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν όλες παραδεχτεί ότι μετά την εκτίναξη της Ουκρανίας, ο δικός τους στρατός είχε «κενωθεί» από αποστολές όπλων.
Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για τις συνέπειες αυτών των ενεργειών για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια, χρησιμεύοντας μόνο για να ανάψει τις φλόγες της πυρκαγιάς στην Ουκρανία.
Όσον αφορά το στρατιωτικό ανθρώπινο δυναμικό κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ, ο Juan A. Aguilar είπε στο Sputnik:
Το ΝΑΤΟ θέλει να αναπτύξει 300.000 άνδρες στην Ανατολική Ευρώπη.
Οι ΗΠΑ θα έβαζαν 100.000, αλλά οι υπόλοιπες χώρες πρέπει να παράσχουν συνολικά 200.000.
Αν κάνουν τέσσερις εναλλαγές των στρατευμάτων το χρόνο, χρειάζονται 800.000 στρατιώτες.
Είναι νούμερα που, αν δεν κηρύξουν επιστράτευση, δεν μπορούν να επιτευχθούν, επισημαίνει ο ειδικός.
NATO summit a chance to bolster Ukraine response, experts say. Here’s what to expect - image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης