Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί η Τουρκία αύξησε τους φόρους στα καύσιμα κατά 200% - Ο φόβος για τα συναλλαγματικά αποθέματα

Γιατί η Τουρκία αύξησε τους φόρους στα καύσιμα κατά 200%  - Ο φόβος για τα συναλλαγματικά αποθέματα
Η αύξηση θα βοηθήσει στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών για την ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν από τους σεισμούς και να δώσει τη δυνατότητα στο τουρκικό υπουργείο Οικονομικών να διατηρήσει υψηλή ροή συναλλαγματικών αποθεματικών
Η Τουρκία αύξησε τους φόρους καυσίμων κατά 200%, σε μία κίνηση που θα μπορούσε να πυροδοτήσει πληθωριστικές πιέσεις και να συμπιέσει περισσότερο τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.
Ο νέος ειδικός φόρος κατανάλωσης σε διαφορετικές κατηγορίες καυσίμων – συμπεριλαμβανομένων της βενζίνης και του ντίζελ – δημοσιεύθηκαν στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg τη Κυριακή 16 Ιουλίου 2023.

Ανοικοδόμηση των περιοχών του επλήγησαν

Η αύξηση θα βοηθήσει στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών για την ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν από τους σεισμούς και να δώσει τη δυνατότητα στο τουρκικό υπουργείο Οικονομικών να διατηρήσει υψηλή ροή αποθεματικών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Ο σεισμός προκάλεσε ζημιές ύψους άνω των 100 δισ.δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης.
Ωστόσο, η απόφαση αυτή αναμένεται να πυροδοτήσει πληθωρισμό, αυτή τη στιγμή στο 38% ετησίως, σε συνδυασμό δε με την αποδυναμωμένη λίρα και τα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες  δαπάνες προκειμένου να καλύψει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Turkey Lira (TRY/USD) Defense Shrinks FX Reserves by Record in Week Before  Vote - Bloomberg
Φορολογική πολιτική

Ένα νέο νομοσχέδιο επιδιώκει να αντισταθμίσει μέρος της επιβάρυνσης στη δημοσιονομική πολιτική με την άρση των εταιρικών φόρων και το διπλασιασμό του φόρου για τα αυτοκίνητα για το τρέχον έτος.
Μια σειρά από αυξήσεις φόρων έχει ήδη εισαχθεί σε μια εύρεία ομάδα καταναλωτικών αγαθών.
Ο Πρόεδρος Erdogan, ο οποίος εξασφάλισε άλλη μια πενταετή θητεία στις εκλογές της Μαΐου, υποσχέθηκε προσωρινή αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων.
Η λίρα έχει χάσει περίπου το ένα τέταρτο της αξίας της έναντι του δολαρίου μετά τις εκλογές.
Ο Erdogan τοποθέτησε νέα πρόσωπα στην οικονομία μετά τις εκλογές σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την αξιοπιστία.
Οι πρώην τραπεζίτες της Wall Street Μεχμέτ Σιμσέκ και Χαφιζέ Γκαζιέ Ερκάν ορίστηκαν υπουργός Οικονομικών και διοικητής της κεντρικής τράπεζας, αντίστοιχα.

Το πείραμα με τα επιτόκια

Ένα ασυνήθιστο πείραμα που διατήρησε το επιτόκιο αναφοράς σε τεχνητά χαμηλά επίπεδα, παρά τον υψηλό πληθωρισμό, οδήγησε τις τιμές καταναλωτή πάνω από το 85% πέρυσι και εξάντλησε τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούσαν να διατηρήσουν τη λίρα σταθερή.
Το «δίδυμο» της νέας οικονομίας υπόσχεται σταθερότητα τιμών.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο για πρώτη φορά σε περισσότερα από δύο χρόνια – στο 15% από 8,5% – και αναμένεται να συνεχίσει αυτό που περιγράφει ως «σταδιακό» κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής αυτόν τον μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης