Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία και Σλοβακία ζητούν τη συνέχιση του embargo στα ουκρανικά σιτηρά

Ουγγαρία,  Βουλγαρία, Ρουμανία,  Πολωνία και  Σλοβακία ζητούν τη συνέχιση του embargo στα ουκρανικά σιτηρά
Τι δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Γεωργίας Istvan Nagy
Η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Πολωνία και η Σλοβακία καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεκτείνει την απαγόρευση εισαγωγών ουκρανικών γεωργικών προϊόντων σε αυτές τις χώρες, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Γεωργίας Istvan Nagy το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023.
«Όσον αφορά τους περιορισμούς στις εισαγωγές, η Ουγγαρία έχει κοινή θέση με τη Βουλγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να παρατείνει την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος προστασίας των συμφερόντων των Ευρωπαίων. αγρότες», είπε ο Nagy σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Világgazdaság .
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ούγγροι παραγωγοί έλαβαν 15,93 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι «ένα συμβολικό μάλλον ποσό σε σύγκριση με το ύψος της ζημιάς».
Ο Nagy σημείωσε, επίσης, ότι πριν από την έναρξη της σύγκρουσης, οι εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία στην Ουγγαρία ανέρχονταν σε 40-50 χιλιάδες τόνους ετησίως, το 2022 ανήλθαν σε 3,5 εκατομμύρια τόνους και το 2023, ενώ δεν υπήρχε απαγόρευση εισαγωγής, η Ουγγαρία έλαβε μήνα, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες τόνους.
«Σε άλλες συνοριακές χώρες (με την Ουκρανία), η κατάσταση είναι παρόμοια.
Αυτό προκάλεσε πρόβλημα στις αγορές, κανείς δεν είχε την ευκαιρία να προετοιμαστεί για αυτό», πρόσθεσε.
Στις αρχές Ιουνίου, η ΕΕ παρέτεινε έως τις 15 Σεπτεμβρίου τους περιορισμούς στις εισαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων σε ορισμένες χώρες της Ένωσης.
Αναφέρθηκε ότι, σύμφωνα με την απόφαση, η ελεύθερη κυκλοφορία προϊόντων επιτρέπεται μόνο στα κράτη μέλη της ΕΕ, με εξαίρεση τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Μιλάμε για σιτάρι, καλαμπόκι, ελαιοκράμβη και ηλιόσπορο.

Αύξηση της προσφοράς

Στα τέλη Μαρτίου, οι πρωθυπουργοί ορισμένων χωρών της ΕΕ απευθύνθηκαν στην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, με αίτημα να παρέμβει στην κρίση που προκλήθηκε από την εισροή σιτηρών από την Ουκρανία.
Στην επιστολή των Πρωθυπουργών της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Σλοβακίας σημειώνεται ότι «τα προβλήματα συνδέονται με τη σημαντική αύξηση της προσφοράς ουκρανικών προϊόντων στις αγορές των κρατών μελών της ΕΕ, ειδικά εκείνων που συνορεύουν με την Ουκρανία.
Ειδικότερα, «μια άνευ προηγουμένου ανάπτυξη εισαγωγών δημητριακών, ελαιούχων σπόρων, αυγών, πουλερικών, ζάχαρης, χυμού μήλου, μούρων, μήλων, αλευριού, μελιού και ζυμαρικών».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι έλαβε μέτρα για την εισαγωγή επιλεγμένων σιτηρών από την Ουκρανία.
Τα μέτρα αποσκοπούν στην εξάλειψη των υλικοτεχνικών δυσκολιών που συνδέονται με αυτά τα προϊόντα στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.
Τέθηκαν σε ισχύ στις 2 Μαΐου.
Όσο ισχύουν οι περιορισμοί της ΕΡ, το σιτάρι, το καλαμπόκι, η ελαιοκράμβη και οι ηλιόσποροι ουκρανικής προέλευσης μπορούν να συνεχίσουν να μεταφέρονται σε ελεύθερη κυκλοφορία σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εκτός από αυτά τα πέντε κράτη.
Παράλληλα, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία δεσμεύτηκαν να άρουν τα μονομερή μέτρα τους κατά του σιταριού, του καλαμποκιού, της ελαιοκράμβης, των ηλιόσπορων και κάθε άλλου προϊόντος που προέρχεται από την Ουκρανία,

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης