Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμπόριο όπλων: Ποιες χώρες είναι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς και ποιες οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς

Εμπόριο όπλων: Ποιες χώρες είναι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς και ποιες οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς
Δείτε το γράφημα του Statista
Σχετικά Άρθρα
Όποιος παρακολουθεί τις αποστολές οπλικών συστημάτων από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ προς το καθεστώς του Κιέβου, ίσως πιστεύει ότι η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων παγκοσμίως.
Αλλά αυτό δεν ισχύει - τουλάχιστον όχι με βάση τα στοιχεία για το 2022. 
Για το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, η χώρα με τις μεγαλύτερες εισαγωγές όπλων παγκοσμίως ήταν το Κατάρ.
Πέρυσι, αναφέρει η Anna Fleck της Statista, οι εισαγωγές όπλων του Κατάρ αντιπροσώπευαν το 10,4% όλων των εισαγωγών όπλων παγκοσμίως.
οπλα.JPG

Η δεύτερη χώρα σε εισαγωγές όπλων την ίδια χρονιά ήταν η Ινδία με το 8,9% των παγκόσμιων εισαγωγών και τρίτη χώρα η Ουκρανία με το 8,3% των παγκόσμιων εισαγωγών, χάρη στις τακτικές παραδόσεις οπλικών συστημάτων που της δίδονται από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.
Αν ωστόσο δούμε τις εισαγωγές όπλων σε επίπεδα μέσου όρου της τελευταίας πενταετίας, (2018-2022), η χώρα μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων ήταν η Ινδία με παγκόσμιο μερίδιο 11%, ακολουθούμενη από τη Σαουδική Αραβία (9,6%), το Κατάρ (6,4%), την Αυστραλία (4,7%) και την Κίνα (4,6 τοις εκατό).
Σε ότι αφορά τις χώρες μεγάλες εξαγωγούς κατά την ίδια περίοδο, ο μεγαλύτερων εξαγωγέας όπλων ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες (εξάγουν το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων), η Ρωσία (16%), η Γαλλία (11%), η Κίνα (5,2%) και η Γερμανία (4,2%).
Σε ότι αφορά την περιφερειακή κατανομή, η Αφρική, η Αμερική, η Ασία και η Ωκεανία και η Μέση Ανατολή περιοόρισαν τις εισαγωγές όπλων στο διάστημα 2018-2022 συγκριτικά με την πενταετία 2013-2017.
Αντίθετα η Ευρώπη είναι η μόνη που της αύξησε κατά 47%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης