Τελευταία Νέα
Διεθνή

EE: Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν να αποφύγουν τη βία και την εμπρηστική ρητορική

EE: Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν να αποφύγουν τη βία και την εμπρηστική ρητορική
Νέος γύρος διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε το Σάββατο 15 Ιουλίου το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία να αποφεύγουν «τη βία και την εμπρσυστική ρητορική», στο νέο γύρο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που οργανώθηκε στις Βρυξέλλες, τη στιγμή που η Ρωσία ασκεί πιέσεις για να διατηρήσει τον κυρίαρχο ρόλο της σε αυτήν την περιοχή του Καυκάσου.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel υποδέχτηκε τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyn και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Nikol Pashinyan για συνομιλίες με στόχο να τερματιστεί μια αντιπαλότητα που κρατάει εδώ και τρεις δεκαετίες.
Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι δύο χώρες πολέμησαν δύο φορές για τον έλεγχο του Nagorno - Karabakh, ενός ορεινού θύλακα που ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, όμως οι περίπου 120.000 κάτοικοί του είναι αρμενικής καταγωγής.
Η Αρμενία λέει ότι με την προτεινόμενη ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να παρασχεθούν ειδικά δικαιώματα στους Αρμένιου
ς του Nagorno - Karabakh και να δοθούν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεïχούν Μπαϊράμοφ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε τον Ιούνιο στο πρακτορείο Reuters, απέρριψε το αίτημα λέγοντας ότι είναι αχρείαστο και ισοδυναμεί με παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του.
«Η πραγματική πρόοδος εξαρτάται από τα επόμενα βήματα που θα χρειαστεί να κάνουμε στο εγγύς μέλλον.
Προτεραιότητα είναι να σταματήσει η βία και η σκληρή ρητορική ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο περιβάλλον για ειρηνευτικές συνομιλίες», δήλωσε ο Michel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης