Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση για τη Wall τα αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζών - Μειωμένα - 52% τα έσοδα επενδυτικής τραπεζικής

Προειδοποίηση για τη Wall τα αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζών - Μειωμένα - 52%  τα έσοδα επενδυτικής τραπεζικής
Μεγάλη η πτώση εσόδων των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών στην επενδυτική τραπεζική και στις χρηματιστηριακές συναλλαγές - Οι λόγοι
Σχετικά Άρθρα
Δύσκολες μέρες έρχονται για τη Wall αν πιστέψουμε όσα ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος της Citigroup Jane Fraser την Παρασκευή, 14/7, συζητώντας για την απόδοση της τράπεζας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023.
«Η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη στις επενδυτικές τράπεζες δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί», είπε σε ανακοίνωση η CEO της Citigroup, «κάνοντας ένα απογοητευτικό τρίμηνο».

Αρνητικά αποτελέσματα

Τα πρώτα αποτελέσματα τριμήνου ήρθαν από ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας και αναβοσβήνουν προειδοποιητικά σημάδια μιας δύσκολης εβδομάδας για τη Wall Street.
Η Morgan Stanley και η Goldman Sachs, δύο από τους μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες παγκοσμίως θα ανακοινώσουν αποτελέσματα στις 18/7 και στις 19/7.
Η Bank of America, η οποία έχει μεγάλη δραστηριότητα στη Wall Street, ανακοινώνει επίσης αποτελέσματα στις 18/7.
Όλες αυτές οι τράπεζες αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση εσόδων και σε ότι αφορά τις δραστηριότητες της επενδυτικής τραπεζικής αλλά και τις χρηματιστηριακές τους δραστηριότητες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ψηλά τα έσοδα μόνο από τα καταναλωτικά δάνεια

Αυτό που έδειξαν τα αποτελέσματα της Παρασκευής 14/7 είναι ότι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες όπως η JP Morgan και η Wells Fargo που έχουν εκτεταμένα franchise στη λιανική τραπεζική, έχουν καλές αποδόσεις επειδή είναι σε θέση να επιβάλλουν υψηλότερα επιτόκια για τα δάνειά τους και να επωφελούνται από την αύξηση του δανεισμού με πιστωτικές κάρτες από τους Αμερικανούς που έχουν ακόμα επιπλέον χρήματα.
«Οι καταναλωτές είναι σε καλή κατάσταση», είπε στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon.
«Ξοδεύουν τα πλεονάζοντα μετρητά τους».
Αλλά τα αποτελέσματα της προηγούμενης  εβδομάδας έδειξαν ότι υποχωρεί η στήριξη των εσόδων των τραπεζών από τις εταιρείες, πλήττοντας τις μεγάλες τράπεζες οι οποίες στηρίζονται περισσότερο στις επιχειρήσεις. 
Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι παραμένουν επιφυλακτικοί για όλα, από την κίνηση των επιτοκίων ως τις σχέσεις με την Κίνα, μειώνοντας την αισιοδοξία που απαιτείται για να υπάρξουν εξαγορές, δημόσιες εγγραφές εταιρειών στο χρηματιστήριο ή και αύξηση του δανεισμού.

Επιφυλακτικές οι επιχειρήσεις

«Οι εταιρείες είναι αρκετά επιφυλακτικές», είπε η Fraser μιλώντας στους αναλυτές, επειδή φοβούνται μια νέα αύξηση των επιτοκίων της Fed, τις πιθανές εντάσεις εντάσεις με την Κίνα και την καθίζηση της οικονομικής ανάπτυξης.
«Πιστεύω ότι οι πελάτες προσπαθούν να κατανοήσουν και να αποκτήσουν μια εικόνα για τις προοπτικές της οικονομίας και της αγοράς.
Νομίζω ότι τώρα φαίνεται να αποδέχονται ότι το τρέχον περιβάλλον είναι το νέο φυσιολογικό και αρχίζουν να τοποθετούνται παγκοσμίως».
Αυτή η επιφυλακτικότητα των πελατών έγινε πιο εμφανής στην απόδοση της εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής της Citigroup, η οποία οδήγησε στη μείωση των συνολικών κερδών της τράπεζας κατά 36%.
Τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική μειώθηκαν κατά 24% το δεύτερο τρίμηνο, στα 612 εκατομμύρια δολάρια.

Το πλήγμα σε JP Morgan και Citigroup

Ωστόσο, δεν επηρεάστηκε αρνητικά μόνο η Citigroup.
Ακόμη και η JPMorgan, η οποία είχε τεράστια κέρδη χάρη στην παροχή καταναλωτικών δανείων, είδε τις προμήθειες επενδυτικής τραπεζικής να μειώνονται κατά 6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι χρηματιστηριακές συναλλαγές οι οποίες ήταν ισχυρότερες νωρίτερα μέσα στο έτος, έγιναν επίσης πιο αδύναμες.
Τα έσοδα της Citigroup από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές μειώθηκαν κατά 13%, όπως επίσης και τα έσοδα της JPMorgan από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές και τις αγοραπωλησίες ομολόγων.
«Οι περισσότεροι από τους επενδυτές παρέμειναν στο περιθώριο» κατά το δεύτερο τρίμηνο, είπε η Fraser.

Υπό πίεση ο Solomon της  Goldman

Αυτά τα αποτελέσματα δεν προοιωνίζονται τίποτα καλό για την Goldman Sachs ή τη Morgan Stanley, οι οποίες αντλούν το μεγαλύτερο τμήμα των εσόδων τους από τα deal και τις χρηματιστηριακές συναλλαγές.
Η Goldman αναμένεται να παρουσιάσει μείωση των εσόδων της επενδυτικής τραπεζικής κατά 32% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και πτώση των εσόδων από χρηματιστηριακές συναλλαγές κατά 17%, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

dela.JPG

Αυτό θα μπορούσε να εντείνει τις πιέσεις πάνω στον Διευθύνοντα Σύμβουλό της David Solomon, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των εταίρων και τις ανησυχίες για τη στρατηγική στροφή της τράπεζας προς την  καταναλωτική πίστη.
Η Goldman έχει προειδοποιήσει ότι το δεύτερο τρίμηνο 2023 τα αποτελέσματά της «μπορεί να βουλιάξουν», με μεγαλύτερες διαγραφές ορισμένων από αυτές τις μη βασικές της δραστηριότητές, δήλωσε στο Yahoo Finance την Παρασκευή ο Ken Leon, διευθυντής έρευνας της CFRA για την έρευνα μετοχών.
Έτσι, θα είναι δουλειά του Solomon να αποδείξει «αν η στρατηγική που έχει προτείνει θα λειτουργήσει», είπε ο Leon.
«Θα είναι ένα δύσκολο θέμα» για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.
Η Morgan Stanley αναμένεται επίσης, κατά τους αναλυτές, να παρουσιάσει πτώση σε ορισμένες από τις βασικές της δραστηριότητες, με πτώση 4% στην επενδυτική τραπεζική και πτώση 19% στις χρηματιστηρικές συναλλαγές.

Μειωμένα κατά 52% σε ετήσια βάση τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική

Η παγκόσμια επιβράδυνση στις συναλλαγές ξεκίνησε το 2022,  μετά από μια έκρηξη το 2021, με αποτέλεσμα όλες οι τράπεζες της Wall Street να μειώσουν τα μπόνους και το προσωπικό.
Τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική σε παγκόσμιο επίπεδο κατά το δεύτερο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 52% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την Dealogic.
Η Citigroup, η Morgan Stanley, η Goldman και άλλες μεγάλες επενδυτικές τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει ή ανακοινώσει περικοπές περίπου 12.000 θέσεων εργασίας από τα τέλη του 2022.
Ορισμένοι παρατηρητές εξακολουθούν να προβλέπουν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί κατά το δεύτερο μισό του δεύτερου τριμήνου.
Ο Γενικός Οικονομικός Διευθυντής της JPMorgan, ΤJeremy Barnum, δήλωσε ότι η επενδυτική τραπεζική ήταν καλύτερη από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο, αλλά προειδοποίησε τους αναλυτές ότι δεν πρέπει να βιαστούμε να πιστέψουμε ότι άλλαξε η τάση.

Τα προβλήματα των μικρότερων τραπεζών

Αλλά και μικρότερες τράπεζες ενδέχεται τις επόμενες εβδομάδες να βρεθούν αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις, λόγω της συμπεριφοράς των εταιρικών πελατών τους.
Αυτό συνέβη την Παρασκευή 14/7 με την State Street (STT), η οποία εξυπηρετεί πολλούς θεσμικούς πελάτες και ήταν η 12η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ στις 31/3/23.
Ανακοίνωσε στις 14/7 ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν κατά 10% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο.
Η μείωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των επιτοκίων των καταθέσεων στην οποία προχώρησε και στην παράλληλη αποχώρηση των πελατών της οι οποίοι απέσυραν τα χρήματά τους από την State Street λόγω των χαμηλών επιτοκίων της, αναζητώντας υψηλότερες αποδόσεις.
Η τράπεζα αναμένει τώρα τα καθαρά έσοδα από τόκους να μειωθούν κατά 12% έως 18% το επόμενο τρίμηνο.
Οι ανακοινώσεις αυτές όμως έστειλαν τη μετοχή της κατά 12% κάτω στις 14/7.
«Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι οι μεγάλοι πελάτες μας και κυρίως έχουμε μεγάλους πελάτες σκέφτονται πια πολύ γρήγορα πια υις εναλλακτικές τους λύσεις», δήλωσε ο Eric Aboaf, CFO της State Street.
«Όσο παραμένουν ψηλά τα επιτόκια, τόσο πιο γρήγορα αναζητούν οι μεγάλοι πελάτες μας εναλλακτικές», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης