Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ινδία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν σε κοινό σύστημα πληρωμών για συναλλαγές εκτός δολαρίου – Εμβάθυνση εμπορικών σχέσεων

Ινδία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν σε κοινό σύστημα πληρωμών για συναλλαγές εκτός δολαρίου – Εμβάθυνση εμπορικών σχέσεων
Στόχος είναι η εφαρμογή ενός συστήματος διακανονισμού σε τοπικό νόμισμα (Local Currency Settlement System - LCSS) που θα καλύπτει τις τρέχουσες συναλλαγές στο εμπορικό ισοζύγιο και τις επιτρεπόμενες συναλλαγές στο ισοζύγιο των ροών κεφαλαίου
Σχετικά Άρθρα
Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας (RBI) και η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (CBUAE) υπέγραψαν το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023 στο Άμπου Ντάμπι δύο Μνημόνια Συνεργασίας (MoUs) για τη δημιουργία ενός πλαισίου προκειμένου να προωθηθεί η χρήση της ινδικής ρουπίας (INR) και του Dirham των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (AED) για διασυνοριακές συναλλαγές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg 15 Ιουλίου 2023.
Τα δύο μνημόνια συνεργασίας αποσκοπούν στην ενίσχυση των διασυνοριακών συναλλαγών, στον εξορθολογισμό των πληρωμών και στην προώθηση της ισχυρότερης οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας.
Τα μνημόνια υπέγραψαν ο Διοικητής της RBI Shaktikanta Das και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΑΕ, Khaled Mohamed Balama, παρουσία του Πρωθυπουργού της Ινδίας, Narendra Modi, και του Προέδρου των ΗΑΕ, Sheikh Mohamed Bin Zayed Al Nahyan.
Στόχος είναι η εφαρμογή ενός συστήματος διακανονισμού σε τοπικό νόμισμα (Local Currency Settlement System - LCSS) που θα καλύπτει τις τρέχουσες συναλλαγές στο εμπορικό ισοζύγιο και τις επιτρεπόμενες συναλλαγές στο ισοζύγιο των ροών κεφαλαίου.
Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας αγοράς συναλλάγματος INR-AED, με σκοπό τη διευκόλυνση των επενδύσεων και τον εξορθολογισμό των μεταφορών χρημάτων μεταξύ των δύο χωρών.
«Η χρήση τοπικών νομισμάτων θα βελτιστοποιήσει το κόστος συναλλαγών και τον χρόνο διακανονισμού των συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων των εμβασμάτων από Ινδούς που διαμένουν στα ΗΑΕ", αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν σε διάφορες πτυχές, συμπεριλαμβανομένης της ενοποίησης των συστημάτων γρήγορων πληρωμών τους (FPS), όπως το Unified Payments Interface (UPI) της Ινδίας και η Instant Payment Platform (IPP) των ΗΑΕ.
As the rupee remains below the 70 mark to dollar, analysts reports its  impact on Indian companies.
Τι αλλάζει στις συναλλαγές

Σκοπεύουν επίσης να συνδέσουν τα Card Switches τους, δηλαδή το RuPay switch και το UAESWITCH, ενώ διερευνούν τη δυνατότητα σύνδεσης των συστημάτων ανταλλαγής μηνυμάτων πληρωμών τους, όπως το Structured Financial Messaging System (SFMS) της Ινδίας, με το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων των ΗΑΕ.
«Η σύνδεση UPI-IPP θα επιτρέψει στους χρήστες και των δύο χωρών να πραγματοποιούν γρήγορες, βολικές, ασφαλείς και οικονομικά αποδοτικές διασυνοριακές μεταφορές κεφαλαίων", αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Η σύνδεση των Card Switches θα διευκολύνει την αμοιβαία αποδοχή των εγχώριων καρτών και την επεξεργασία των συναλλαγών με κάρτες.
Η σύνδεση των συστημάτων ανταλλαγής μηνυμάτων αποσκοπεί στη διευκόλυνση της διμερούς ανταλλαγής χρηματοοικονομικών μηνυμάτων μεταξύ των δύο χωρών».
India OKs $170-mln plan to promote RuPay debit cards, rivaling Visa,  Mastercard | Reuters
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης