Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Η Ευρώπη θα πρέπει να έχει ξεκάθαρη στάση στις σχέσεις της με το Πεκίνο – Είναι «εταίρος» ή «συστημικός αντίπαλος»

Κίνα: Η Ευρώπη θα πρέπει να έχει ξεκάθαρη στάση στις σχέσεις της με το Πεκίνο  – Είναι «εταίρος» ή «συστημικός αντίπαλος»
Αυστηρή γλώσσα από το Πεκίνο για τις διμερείς σχέσεις
Σχετικά Άρθρα
Η Κίνα καλεί σε αυστηρό τόνο την Ευρώπη να ξεκαθαρίσει τη στάση της σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις και να ορίσει τι σημαίνει η έννοια απάλειψη του κινδύνου (derisking) στις πολύπλευρες σχέσεις των δύο πλευρών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να «ξεκαθαρίσει» περαιτέρω τη θέση της για τη στρατηγική της συνεργασία με το Πεκίνο, επισήμανε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας Wang Yi στον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν σε πρόσφατη σύνοδό τη μείωση της οικονομικής εξάρτησης από την Κίνα κυρίως στις αλυσίδες εφοδιασμού.
Η έναρξη μιας συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΕΕ - Κίνας το 2003 είχε στόχο να ενδυναμώσει τους δεσμούς τω νδύο πλευρών πέρα από το εμπόριο και τις επενδύσεις.
Αλλά από το 2019, το μπλοκ των 27 κράτων αποκαλεί την Κίνα «οικονομικό ανταγωνιστή» και «συστημικό αντίπαλο», ενώ οι στενές σχέσεις του Πεκίνου με τη Μόσχα μετά τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία να αυξάνουν την επιφυλακτικότητα.

Οπισθοδρόμηση

Η Κίνα και η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσουν τη μεταξύ του επικοινωνία επικοινωνία και την αμοιβαία εμπιστοσύνη και να εμβαθύνουν τη συνεργασία, και το μπλοκ δεν πρέπει να «ταλαντεύεται», πόσο μάλλον να ενθαρρύνει την οπισθοδρόμηση με λόγια και πράξεις, δήλωσε ο Wang στον Borrell την Παρασκευή 14 Ιουλίου στο περιθώριο των περιφερειακών συναντήσεων στην Τζακάρτα, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Οικονομικών
Τον περασμένο μήνα, οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύτηκαν να μειώσουν την εξάρτηση της περιοχής από την Κίνα και συζήτησαν πώς να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ της «αποφυγής κινδύνου» και της συνεργασίας σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή.
Τον Μάρτιο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε ότι η σκλήρυνση της θέσης της Κίνας απαιτεί από την Ευρώπη να «απομακρύνει τον κίνδυνο» τόσο οικονομικά όσο και διπλωματικά.

Έλεγχοι στις εξαγωγές

Η Επιτροπή προτρέπει επίσης τα μέλη της ΕΕ να συμφωνήσουν σε αυστηρότερους ελέγχους στις εξαγωγές και τις εκροές τεχνολογιών για στρατιωτική χρήση από κράτη που επιβουλεύονται το διεθνές καθεστώς συλλογικής ασφάλειας
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Borrell, ο Wang κάλεσε και τις δύο πλευρές να απόσχουν από την πολιτικοποίηση των οικονομικών ζητημάτων και τη χρήση του «απομείωσης του κινδύνου (derisking)» ως άλλου όρου για την «αποσύνδεση (decoupling)».
Δεν υπάρχει θεμελιώδης σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ, υπογράμμισε ο Wang
Ο Borrell, σε ανάρτησή του στο Twitter, περιέγραψε τις συνομιλίες του με τον Wang για τη διαχείριση των σχέσεων ΕΕ-Κίνας ως «εποικοδομητικές» και επισήμανε ότι έφτασαν «σε βάθος».

Αρχιτεκτονική ασφάλειας

Σχετικά με την Ουκρανία, ο Wang επισήμανε ότι η Κίνα υποστηρίζει μια ισορροπημένη, αποτελεσματική και βιώσιμη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας και θα συνεχίσει να προωθεί τις συνομιλίες για την ειρήνη και να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην αναζήτηση πολιτικής διευθέτησης της κρίσης.
Ο Borrell έγραψε στο Twitter ότι «εξέφρασε τις προσδοκίες της ΕΕ ως προς τον ρόλο της Κίνας να βοηθήσει στον τερματισμό του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια».
Είπε ότι αυτός και ο Wang «συζήτησαν επίσης για τη διατήρηση της σταθερότητας και του status quo στα στενά της Ταϊβάν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης