Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκτός ελέγχου η οικονομία των ΗΠΑ: Στο 1,3 τρισ. δολ. οι πληρωμές για τόκους το 2024 – Τριπλάσιο το έλλειμμα το Ιούνιο

Εκτός ελέγχου η οικονομία των ΗΠΑ: Στο 1,3 τρισ. δολ. οι πληρωμές για τόκους το 2024 – Τριπλάσιο το έλλειμμα το Ιούνιο
Αναξιόπιστη και χρεοκοπημένη η οικονομία των ΗΠΑ, βρίσκεται σε πορεία δημοσιονομικού εκτροχιασμού
Σχετικά Άρθρα
Σε πορεία δημοσιονομικού εκτροχιασμού βρίσκεται η οικονομία των ΗΠΑ όπως δείχνουν οι αριθμοί στην τελευταία μηνιαία έκθεση για το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι δαπάνες της κυβέρνησης των ΗΠΑ εκτοξεύθηκαν απροσδόκητα κατά 15% στα 646 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο, σχεδόν κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν...
Την ίδια ώρα οι φορολογικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 9,2% από 461 δισεκατομμύρια δολάρια σε 418 δισεκατομμύρια δολάρια, με αποτέλεσμα την πτώση των κρατικών εσόδων της κεντρικής κυβέρνησης πάνω από 7,3%, τη μεγαλύτερη από τον Ιούνιο του 2020, όταν η οικονομία αντιμετώπισε τις συνέπειες του lockdown εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.
Η ραγδαία πτώση των φορολογικών εσόδων, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί ασφαλή ένδειξη ότι οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε φάση βαθιάς οικονομικής ύφεσης.


Τριπλασιασμός του ελλείμματος


Περιττό να πούμε ότι οι αυξανόμενες κρατικές δαπάνες σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των φορολογικών εσόδων σήμαιναν ότι τον Ιούνιο, το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ σχεδόν τριπλασιάστηκε από 89 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο σε 228 δισεκατομμύρια δολάρια, πολύ μεγαλύτερο από πρόβλεψη που έκανε λόγο έλλειμμα ύψους 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Και με τα ελλείμματα σε μηναιά βάση να κινούνται υψηλότερα από τις προβλέψεις και επίσης πολύ υψηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο, δεν είναι επίσης καθόλου περίεργο ότι το σωρευτικό έλλειμμα 9 μήνες μετά το οικονομικό έτος είναι ήδη το 3ο υψηλότερο στην ιστορία, μεγαλύτερο μόνο από το  2020 και το 2021: στα 1,393 τρισεκατομμύρια δολάρια, το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2022 είναι ήδη αυξημένο κατά 170% σε ετήσια βάση.
Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια ολοένα πιο γρήγορη τροχιά προς τον δημοσιονομικό... θάνατο, αλλά όχι πριν η Fed αναγκαστεί να αυξήσει το χρέος τυπώνοντας δολάρια για άλλη μια φορά (θα επικαλεστούν αυτή τη φορά τη δεινή δημοσιονομική κατάσταση για να βάλουν πράσινο φως στο επόμενο QE – νομισματική χαλάρωση -  πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο μοναδικός αριθμός που ήταν πραγματικά σοκαριστικός στη σελίδα 9, βαθιά μέσα στον Πίνακα 3 της τελευταίας Μηνιαίας Κατάστασης του Υπουργείου Οικονομικών: ο μόνος που τονίζεται παρακάτω και που δείχνει ότι στους 9 μήνες του τρέχοντος οικονομικού έτους, οι ΗΠΑ έχει ήδη συγκεντρώσει ακαθάριστες δαπάνες για τοκοχρεολύσια  χρέους σε ύψος ρεκόρ, 652 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η άνοδος των επιτοκίων

Αυτός ο αριθμός ήταν περισσότερο από 25% υψηλότερος σε σύγκριση με την πληρωμή των δαπανών τόκων για την αντίστοιχη περίοδο πριν από ένα χρόνο, η οποία διαμορφώθηκε σε 521 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η άνοδος των επιτοκίων, εξαιτίας του  αγώνα της πανικόβλητης Fed να αναιρέσει την επική αποτυχία της πολιτικής της το 2020 και το 2021, όταν η Fed διατήρησε τα επιτόκια στο μηδέν για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ προκάλεσε φούσκες ύψους τρισεκατομμυρίων σε διάφορες περιουσιακά στοιχεία – γεγονός που ήταν ο βασικός παράγοντας εκτόξευσης του ελλείμματος.
Η Federal Reserve αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 5% από τον Μάρτιο του περασμένου έτους.
Οι αποδόσεις του πενταετούς ομολόγου είναι τώρα περίπου 3,96%, έναντι 1,35% στις αρχές του περασμένου έτους.
Καθώς ωριμάζουν οι τίτλοι χαμηλότερης απόδοσης, το Υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει σταθερές αυξήσεις στα επιτόκια που πληρώνει για το ανεξόφλητο χρέος: ακόμα και όταν η Fed αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, οι πραγματικές πληρωμές τόκων θα συνεχίσουν να αυξάνονται για το προβλεπτό μέλλον.

Οι πληρωμές τοκοχρεολυσίων

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο για το σύνολο του ανεξόφλητου χρέους στα τέλη Ιουνίου ήταν μόνο 2,76%, ένα επίπεδο που δεν έχει ξεπεραστεί από τον Ιανουάριο του 2012, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.
Αυτό είναι υψηλότερο από το 1,80% ένα έτος πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, και εάν η Fed όντως διατηρήσει τα επιτόκια «υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», το μικτό επιτόκιο του χρέους θα ξεπεράσει το 4% σε ένα χρόνο.
Αυτό θα ήταν μια πλήρης καταστροφή για τις ΗΠΑ και θα σήμαινε ότι οι πληρωμές τόκων για το συνολικό χρέος των ΗΠΑ ύψους 32,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα έφταναν τα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε 12 μήνες, καθιστώντας ενδεχομένως τις πληρωμές τοκοχρεολυσίων τη μεγαλύτερη κρατική δαπάνη των ΗΠΑ και η οποία θα ξεπεράσει την κοινωνική ασφάλιση!


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης