Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποδολαριοποίηση: Πώς στο νόμισμα των BRICS δεν θα επαναληφθούν τα λάθη με το ευρώ – Τα οφέλη για τον Παγκόσμιο Νότο με δίκαιη ανάπτυξη

Αποδολαριοποίηση: Πώς στο νόμισμα των BRICS δεν θα επαναληφθούν τα λάθη με το ευρώ – Τα οφέλη για τον Παγκόσμιο Νότο με δίκαιη ανάπτυξη
Ισότιμη και πολυμερής παγκόσμια ανάπτυξη για τον Παγκόσμιο Νότο - Νέα νομισματική τάξη
Σχετικά Άρθρα
Στο νόμισμα των BRICS, παρότι θα αφορά και αυτό έναν ενιαίο νομισματικό χώρο, δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του ευρώ: καθώς θα διατηρηθούν τα διάφορα εθνικά νομίσματα δεν θα υπάρχει κενό όπως στην περίπτωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής ώστε τα ελλείμματα των πιο αδύναμων κρατών να μετατρέπονται σε πλεονάσματα σε ισχυρών οικονομιών.
Αυτό συνέβη με τη γερμανική οικονομική κυριαρχία στην Ευρώπη και τον υπερχρεωμένο ευρωπαϊκό Νότο.
Θα είναι ένα νόμισμα που θα προάγει την πολυμερή ανάπτυξη με όρους ισότιμης συνεργασίας και αμοιβαία επωφελών εμπορικών σχέσεων.
Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Lula da SIlva έχει επανειλημμένα προτείνει την εισαγωγή ενός εναλλακτικού νομίσματος αντί του δολαρίου ΗΠΑ στα κράτη μέλη των BRICS.
Ο ηγέτης της Βραζιλίας σκοπεύει να θέσει αυτό το θέμα στην προσεχή σύνοδο κορυφής των BRICS στη Νότια Αφρική τον Αύγουστο.
Το προτεινόμενο ενιαίο νόμισμα BRICS μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους κινδύνους των διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών στο διμερές εμπόριο και να μειώσει την εξάρτηση των κρατών που συμμετέχουν στην ομάδα από το δολάριο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Νέας Αναπτυξιακής Τραπαζας.
«Το νόμισμα θα είναι υπερεθνικό, θα επιτρέψει στις χώρες να μην εγκαταλείψουν το εθνικό τους νόμισμα, όπως συνέβη με την εισαγωγή του ευρώ - το οποίο προκάλεσε πολλές μορφές ανισομερούς ανάπτυξης.
Επίσης, η δημιουργία ενός ενιαίου νομίσματος για τις χώρες BRICS θα αποτρέψει τους κινδύνους μιας απότομης αλλαγής της συναλλαγματικής ισοτιμίας στις εμπορικές συναλλαγές, καθώς τα νομίσματα των ίδιων των αναπτυσσόμενων χωρών είναι εξαιρετικά ασταθή», δήλωσε ο Evgeny Kalyanov, ειδικός στο χρηματιστήριο της BCS World of Investments.
Εξήγησε ότι το ενιαίο νόμισμα θα καθιστούσε περιττή τη μετατροπή μέσω δολαρίου σε εμπορικούς διακανονισμούς.
Yπάρχει μια τάση το δολάριο να χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο σε διεθνείς διακανονισμούς.
Αλλά αν και υπάρχει ευρύτερη συμφωνία ότι είναι απαραίτητο να εγκαταλειφθεί σταδιακά το δολάριο, τότε δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση για εναλλακτικές λύσεις ακόμη και εντός των BRICS», είπε. Sergey Trostyansky, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου NTI του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας.
Τόνισε ότι οποιεσδήποτε τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα πολιτικά  και οικονομικά συμφέροντα των χωρών μελών, και στο πλαίσιο των BRICS για την Ινδίας, για παράδειγμα, να υποστηρίζουν τη χρήση του εθνικού νομίσματος, της ρουπίας, στις συναλλαγές.
«Με την επέκταση των BRICS, το project θα γίνει ακόμη πιο περίπλοκο, από πολιτική άποψη.
Αλλά εάν επιτευχθεί συναίνεση και υιοθετηθεί οποιαδήποτε μονάδα λογιστικού ελέγχου των διαθνών συναλαλγών, τότε αυτό θα απλοποιήσει σίγουρα τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των κρατών» επισήμανε.
F04kSLyaIAEXNIn.jpg
Οι νέες δυνατότητες

Ο Gao Lingyun, μέλος στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών στο Πεκίνο, δήλωσε στους Global Times ότι η ανεύθυνη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ έχει κάνει το δολάριο γεμάτο κινδύνους τα τελευταία χρόνια.
«Μια οικονομία τόσο μεγάλη όσο η Κίνα μπορεί να είναι σε θέση να αποκρούσει ορισμένους κινδύνους για την οικονομικήξ ισχύ της, ενώ ορισμένες μικρότερες χώρες μπορεί να αντιμετωπίσουν χρηματοοικονομικές κρίσεις ή κρίσεις χρέους», σημείωσε
Σημείωσε ότι ο διακανονισμός των συναλλαγών σε τοπικό νόμισμα, ο οποίος παρατηρείται ραγδαία ανάπτυξη τους τελευταίους μήνες, αναδεικνυει  τη συγκεκριμένη και σημαντική πρόοδο  των κρατών της ομάδας των BRICS για τη μείωση της κυριαρχίας του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος  
Πάνω από το 70 %  του εμπορίου Κίνας-Ρωσίας διεξάγεται ήδη σε τοπικά νομίσματα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ.
Την περασμένη εβδομάδα, η Suzano SA της Βραζιλίας, ο μεγαλύτερος παραγωγός χαρτοπολτού σκληρού ξύλου στον κόσμο, δήλωσε ότι ενδέχεται να δεχτεί γιουάν για εξαγωγές των προϊόντων της στην Κίνα, ανέφερε σε δημοσίεουμά του το Bloomberg.
Το Πακιστάν μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει το γιουάν για την αγορά ρωσικού αργού, ανέφερε τοπικό ειδησεογραφικό μέσο.
Why is China hiding its foreign reserves?
Ta επιτόκια της Fed

Καθώς η Fed των ΗΠΑ τερματίζει τις αυξήσεις των επιτοκίων της και το δολάριο ΗΠΑ εξασθενεί ως αποτέλεσμα, η τάση αποδολαριοποίησης σε όλο τον κόσμο θα επιταχυνθεί, είπε ο Zhou.
Τέτοιες εξελίξεις θα επιταχύνουν επίσης τον ρυθμό διεθνοποίησης του γιουάν, σημείωσαν οι ειδικοί.
Οι χώρες της ομάδας των BRICS έχουν αρχίσει να αυξάνουν τις προσπάθειές τους για τη διευθέτηση του εμπορίου σε άλλα νομίσματα, όπως αποδεικνύεται από τη γρήγορη διεθνοποίηση του γιουάν, ενός πιο αξιόπιστου νομίσματος, είπε ο Gao.
Σε αντίθεση με την υπερβολική έκδοση δολαρίων από τις ΗΠΑ που προκαλεί μια οικονομική φούσκα η κινεζική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την έκδοση του γιουάν, είπε ο Gao, προσθέτοντας ότι οι αυξημένες συναλλαγές σε τοπικό νόμισμα θα είναι μια τάση που θα κάνει το εμπόριο μεταξύ των χωρών μελών πιο δίκαιο και ευκολότερο και θα μειώσει τις ανισομέρειες στις εμπορικές συναλλαγές.

wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης