Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Boris Johnson ασκεί κριτική στο «διστακτικό ΝΑΤΟ» για την ένταξη της Ουκρανίας

O Boris Johnson ασκεί κριτική στο «διστακτικό ΝΑΤΟ» για την ένταξη της Ουκρανίας
Ο Johnson επέκρινε την «αδιάφορη αναβλητικότητα» του ΝΑΤΟ και ζήτησε να καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία
Ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Boris Johnson καταδικάζει την «αναβλητικότητα» του ΝΑΤΟ και λέει ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει μεγαλύτερη ανάγκη ένταξης από την Ουκρανία.
Ο Johnson επέκρινε την «αδιάφορη αναβλητικότητα» του ΝΑΤΟ και ζήτησε να καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία, μετά τη δύσκολη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας στη Λιθουανία.
Γράφοντας στην εβδομαδιαία στήλη του στην Daily Mail, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι «δεν ήταν περίεργο» που ο Volodymyr Zelenskiy δεν μπόρεσε να κρύψει την απογοήτευσή του για την κοινή δήλωση που κυκλοφόρησε την Τρίτη, η οποία δεν περιγράφει έναν οδικό χάρτη για την βέβαιη ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Οι ηγέτες των 31 χωρών του ΝΑΤΟ αρνήθηκαν να θέσουν σαφείς όρους για την τελική ένταξη της Ουκρανίας, με ανησυχίες υπό την ηγεσία της Γερμανίας και των ΗΠΑ ότι μια πολύ σταθερή δέσμευση θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω ρωσική κλιμάκωση.
Ο Johnson εξέφρασε τη συμπάθειά του για τον Zelensky, καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος έγραψε στο Twitter ότι ήταν «πρωτοφανές και παράλογο» να μην ορίζεται χρονοδιάγραμμα για τη χώρα του είτε να προσκληθεί επίσημα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ είτε να γίνει μέλος.
Ενώ οι δυτικοί ηγέτες αναγνωρίζουν ότι η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να ενταχθεί αμέσως στο ΝΑΤΟ, δεδομένου του άρθρου 5 που απαιτεί από όλες τις άλλες χώρες της συμμαχίας να πάρουν τα όπλα εναντίον της Ρωσίας, ο Johnson εξέφρασε ανησυχίες ότι ορισμένες χώρες ενδέχεται να αποκλείσουν την κίνηση ως μέρος μιας «λύσης μέσω διαπραγματεύσεων» με τη Ρωσία.
«Αυτό είναι τρέλα», έγραψε ο Johnson. «Σε όλη τη διάρκεια αυτού του πολέμου υπήρχε μια δυτική τάση που έκανε το ίδιο λάθος, ξανά και ξανά: να υπερεκτιμάει τον Putin και να υποτιμάει την Ουκρανία».
Και συνέχισε: «Καμία χώρα δεν έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το μόνο που χρειαζόταν να κάνει η συμμαχία ήταν να καθορίσει ένα χρονοδιάγραμμα – όχι για άμεση ένταξη. Αυτό δεν έχει νόημα όσο ο πόλεμος είναι ζωντανός – αλλά για ένταξη μόλις κερδηθεί η νίκη.
«Το μόνο που χρειαζόμασταν ήταν λόγια για το ότι η ένταξη θα μπορούσε να ξεκινήσει μόλις τελειώσει ο πόλεμος, με την κατανόηση ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει ήδη από το επόμενο έτος.
«Θα ήταν το σωστό μήνυμα για εκείνους τους γενναίους Ουκρανούς που τώρα παλεύουν για τη ζωή τους – όπως οι αγωνιζόμενοι κολυμβητές που βλέπουν ξαφνικά την ασφάλεια της ακτής».
Ο Johnson, ο οποίος ήταν κοντά στον Zelenski ενώ βρισκόταν στην Downing Street και έχει επισκεφθεί την Ουκρανία από τότε που παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία, ισχυρίστηκε ότι οι διαβεβαιώσεις που κυκλοφόρησαν στο ανακοινωθέν ήταν «λίγο περισσότερες» από εκείνες που υιοθετήθηκαν το 2008.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης