Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα αληθινά μαθήματα για την Ουκρανία από τη Σύνοδο στον ΝΑΤΟ: Ζήτησε δαντελένιο φόρεμα, πήρε θωρακισμένα… εσώρουχα

Τα αληθινά μαθήματα για την Ουκρανία από τη Σύνοδο στον ΝΑΤΟ: Ζήτησε δαντελένιο φόρεμα, πήρε θωρακισμένα… εσώρουχα
«Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στο ΝΑΤΟ», ανέφερε διακήρυξη στην οποία συμφώνησαν σήμερα οι ηγέτες των κρατών μελών...
Αν σκοπός των διοργανωτών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους ήταν να πετύχουν «ιστορικά» αποτελέσματα, τότε το πέτυχαν:
Η Σύνοδος Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σημείωσε επίπεδα ρεκόρ σε υποκρισία, σχιζοφρένεια και παραλογισμό.
Πολύ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, μια άνευ προηγουμένου ενημερωτική εκστρατεία άρχισε να ανακοινώνει «μοιραίες αποφάσεις» που θα έπρεπε να «αλλάξουν», να «σπάσουν», να «διασφαλίσουν» - και όλα αυτά.
Χαμογελώντας και κουνώντας τα χέρια του σαν μάγος, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg υποσχέθηκε πριν από τη σύνοδο κορυφής ότι η Ουκρανία θα λάβει ένα «ισχυρό μήνυμα» σε ό,τι αφορά την ένταξή της στο μπλοκ.
Στο μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν σταματούν να ρίχνουν στρατιώτες στην κρεατομηχανή της Zaporozhye, ποτίζοντας το έδαφος καλλιεργήσιμων εκτάσεων με το αίμα τους.
Έτσι, όντας σε απόγνωση, έφτασε η πολυπόθητη ημέρα… για το θαύμα… της μεταμόρφωσης της κάποτε υπεσχημένης δαντελένιας φορεσιάς της ΕΕ σε θωρακισμένα εσώρουχα του ΝΑΤΟ.
Υπό τους ήχους παιάνων, ο Πρόεδρος της Λιθουανίας ύψωσε τη σημαία της Συμμαχίας, δίνοντας το σήμα της εκκίνησης.
Σε έναν ενιαίο, μονολιθικό σχηματισμό, οι αρχηγοί των χωρών του ΝΑΤΟ ξεκίνησαν τη μοιραία συνάντηση.
Λάμψεις, τύμπανα και νευρικές κυρίες από τη γραμματεία του ΝΑΤΟ να λιποθυμούν…
Και τότε ακούστηκε ένας δυνατός κρότος.

Τα τρία βήματα και ο έξαλλος υποπρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανέβηκε στο μικρόφωνο και διάβασε από ένα κομμάτι χαρτί ότι η συμμαχία είχε ήδη κάνει «τρία βήματα προς την Ουκρανία».
Πρώτον, αποφασίστηκε να μην απαιτηθεί από την Ουκρανία να εφαρμόσει ένα «σχέδιο δράσης» για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Δεύτερον, εγκρίθηκε ένα πολυετές πρόγραμμα στρατιωτικής βοήθειας.
Τρίτον, εγκρίθηκε η δημιουργία του Συμβουλίου Ουκρανίας-ΝΑΤΟ, στο οποίο «η Ουκρανία και οι χώρες του ΝΑΤΟ θα είναι ισότιμοι εταίροι».
Και όταν άρχισαν να ακούγονται μπερδεμένες ερωτήσεις από το κοινό σχετικά με τους συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Stoltenberg χαμογέλασε πατρικά και είπε: «Σας είπα: μπορούμε να καλέσουμε την Ουκρανία να ενταχθεί στη συμμαχία όταν συμφωνήσουν οι σύμμαχοι και πληρούνται οι προϋποθέσεις».
Φυσικά, ο υποπρόεδρος της υποχώρας Ζelensky ήταν έξαλλος.
Γιατί; Πρώτον, όλα είχαν αποφασιστεί εκ των προτέρων και πίσω από την πλάτη του.
Δεύτερον, μάταια τα ουκρανικά στρατεύματά θυσιάστηκαν, διαφημίζοντας δωρεάν την προηγμένη δυτική τεχνολογία παραμονές της συνόδου κορυφής.
Του είχαν δώσει εγγυήσεις, αλλά το μόνο που πήρε ο Zelensky είναι πως θα γίνει αυτόματα μέλος του ΝΑΤΟ αμέσως μετά το τέλος του πολέμου.
Ο μίνι δικτάτορας ήταν τόσο έξαλλος που τόλμησε να τουιτάρει: «Πρωτοφανές και παράλογο: (στην απόφαση της συνόδου του ΝΑΤΟ) δεν υπάρχει χρονικό πλαίσιο ούτε για την πρόσκληση ούτε για την ένταξη. της Ουκρανίας.
Αντ' αυτού προστίθεται κάποια περίεργη διατύπωση σχετικά με “προϋποθέσεις” για την πρόσκληση της Ουκρανίας».
Δίπλα του, ο υπουργός Εξωτερικών Kuleba άρχισε να αναπηδά: «Η απόφαση μας αναστάτωσε ειλικρινά.
Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με αυτή την προσέγγιση.
Τι σημαίνει, όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις;
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις;
Ποιος πρέπει να τις διατυπώσει; Τι είναι;».
Στη συνέχεια, όταν δεν υπήρχε κανείς τριγύρω, ο Zelensky εξήγησε το κομμάτι χαρτί, όπου είναι γραμμένο σε καθαρή γλώσσα του ΝΑΤΟ τι πρέπει να γίνει:
«Οι Σύμμαχοι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν και να αναλύουν την πρόοδο της Ουκρανίας στον τομέα της διαλειτουργικότητας, καθώς και τις απαραίτητες πρόσθετες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις ασφαλείας.
Στο μεταξύ, πηγαίνετε να πολεμήσετε».
Η λαμπερή Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen προσπάθησε να παρηγορήσει τον Zelensky.
Κρυφά, αν δεν τα καταφέρετε με το ΝΑΤΟ, τότε με την ΕΕ σίγουρα θα λειτουργήσει:
Ωστόσο, ο Zelensky, προφανώς, δεν μπορούσε να παρηγορηθεί.
Σύμφωνα με φήμες, ακύρωσε μια προγραμματισμένη τηλεοπτική ομιλία προς το έθνος, όπου σχεδίαζε να μιλήσει για μια μεγάλη νίκη.
Με άλλα λόγια, εν ολίγοις, το χάρτινο βουνό της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, όπως ήταν αναμενόμενο, γέννησε ένα νεκρό ποντίκι.

Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν

Άλλως, ώδινεν όρος και έτεκεν μυν…
Τα μέλη του ΝΑΤΟ υπόσχονται ένταξη από το 2008 και συνεχίζουν να το κάνουν με κομψότητα.
Αλλά όσο συνεχίζεται η σύγκρουση, δεν είναι δυνατή η είσοδος στη συμμαχία.
Αλλά η άποψη που ανακλά 100% τη συναίνεση στο ΝΑΤΟ εκφράστηκε από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ Jake Sullivan: «Γιατί το ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, καθένα από τα 31 μέλη, δεν ήταν έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ σε αυτή τη σύνοδο κορυφής;
Ο λόγος είναι ξεκάθαρος.
Εάν η Ουκρανία γινόταν αποδεκτή στο ΝΑΤΟ σήμερα, θα σήμαινε ότι το ΝΑΤΟ θα βρισκόταν σε πόλεμο με τη Ρωσία».
Με άλλα λόγια, οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν θα πεθάνουν ποτέ για την Ουκρανία και η Ουκρανία πρέπει να πεθάνει για το ίδιο το ΝΑΤΟ.
Είναι αλήθεια ότι μπορεί να αποδειχθεί ότι μέχρι το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία δεν θα υπάρχει κανείς να διανέμει δαντελένιo εσώρουχο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης