Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η πτώση του δολαρίου ενισχύει τις αναπτυσσόμενες οικονομίες - Ακόμα πιο χαμηλά το νόμισμα μακροπρόθεσμα

Η πτώση του δολαρίου ενισχύει τις αναπτυσσόμενες οικονομίες - Ακόμα πιο χαμηλά το νόμισμα μακροπρόθεσμα
Δεδομένου ότι το δολάριο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, ένα ευρύ φάσμα περιουσιακών στοιχείων στις αναδυόμενες αγορές αναμένεται να ωφεληθεί εάν η πτώση του συνεχιστεί
Το πάγωμα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ επιταχύνει την πτώση του δολαρίου και τα περιουσιακά στοιχεία ενεργητικού σε όλο τον κόσμο αναμένεται να ωφεληθούν.
Το δολάριο υποχωρεί σχεδόν 13% έναντι των νομισμάτων από το υψηλό των δύο δεκαετιών του περασμένου έτους και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών.
Η πτώση του επιταχύνθηκε αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πιο καθησυχαστικά από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό την Τετάρτη, ενώ υπάρχει διάχυτη αίσθηση ότι ο κύκλος άυξησης επιτοκίων από την Bank of America πλησιάζει στο τέλος του, αργά ή γρήγορα.
Δεδομένου ότι το δολάριο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, ένα ευρύ φάσμα περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να ωφεληθεί εάν η πτώση του συνεχιστεί.
Ειδικότερα, η πτώση του δολαρίου μπορεί αποβεί επωφελής για ορισμένες αμερικανικές εταιρείες, καθώς ένα ασθενέστερο νόμισμα κάνει τις εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές στο εξωτερικό και καθιστά φθηνότερο για τις πολυεθνικές να επαναμετατρέψουν το ξένο συνάλλαγμα σε δολάρια.
Ο τεχνολογικός τομέας των ΗΠΑ, ο οποίος περιλαμβάνει μερικές από τις μεγάλες αναπτυσσόμενες εταιρείες που έχουν οδηγήσει τις αγορές υψηλότερα φέτος, παράγει λίγο περισσότερο από το 50% των εσόδων του στο εξωτερικό, έδειξε μια ανάλυση των εταιρειών Russell 1000 από την Bespoke Investment Group.
Η συγκεκριμένη αγορά που περιλαμβάνει μερικές από τις πιο μεγάλες αναπτυσσόμενες εταιρείες αντλεί πάνω του 50% των κερδών της από το εξωτερικό, σύμφωνα με τις υπάρχουσες οικονομικές εκθέσεις.
Οι πρώτες ύλες, που τιμολογούνται σε δολάριο, γίνονται πιο προσιτές στους ξένους αγοραστές όταν το δολάριο υποχωρεί.
Δεν είναι άλλωστε διόλου τυχαίο ότι ο S&P/Goldman Sachs Commodity Index ενισχύεται κατά 4,6% αυτόν τον μήνα, καταγράφοντας τον καλύτερο μήνα του από τον Οκτώβριο.
Οι αναδυόμενες αγορές επωφελούνται επίσης, επειδή η πτώση του νομίσματος των ΗΠΑ διευκολύνει την εξυπηρέτηση του χρέους σε δολάρια. Ο δείκτης νομισμάτων MSCI International Emerging Market (.MIEM00000CUS) σημειώνει άνοδο 2,4% φέτος.
«Για τις αγορές, το ασθενέστερο δολάριο και ο μειωμένος πληθωρισμός, είναι ένα βάλσαμο για όλα τα προβλήματα, ειδικά για τα περιουσιακά στοιχεία εκτός των ΗΠΑ», δήλωσε ο Alvise Marino, αναλυτής συναλλάγματος στην Credit Suisse.
Έτσι μία έρχεται η ενίσχυση μίας σειράς νομισμάτων από το Ιαπωνικό Γεν ως το Μεξικάνικο Πέσο.
Η πτώση του δολαρίου έχει ήδη επιτρέψει την εμφάνιση κερδοφόρων κινήσεων από φέτος: για παράδειγμα ένας επενδυτής που πουλούσε δολάρια και αγόραζε το πέσο της Κολομβίας θα είχε εισπράξει 25% από το έτος μέχρι σήμερα, ενώ το πολωνικό ζλότι έχει αποδώσει 13%, σύμφωνα με στοιχεία της Corpay.
Ουσιαστικά εντός του παγκόσμιου νομισματικού τοπίου, η πτώση του δολαρίου μπορεί να είναι ανακούφιση για ορισμένες χώρες, καθώς αφαιρεί την επείγουσα ανάγκη να στηρίξουν τα νομίσματά τους εάν αυτά κινούνται πτωτικά.
Ίσως η σπουδαιότερη από αυτές τις οικονομίες να είναι η Ιαπωνία.
Το δολάριο έχει υποχωρήσει 3% έναντι του Γεν αυτήν την εβδομάδα και είναι έτοιμο για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του έναντι του ιαπωνικού νομίσματος από τον Ιανουάριο.
Η εξασθένιση του γεν είχε καταστεί προβληματική για την οικονομία της Ιαπωνίας που βασίζεται στις εισαγωγές και είχε κλίμα παρέμβασης στις αγορές δημιουργώντας αναμονές ότι η Ιαπωνία θα παρέμβει για πρώτη φορά από το 1998 ώστε να στηρίξει το Γεν.
Οι έμποροι παρακολουθούν επίσης αντίστοιχες ενέργειες από την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, δεδομένης της αδυναμίας της σουηδικής κορόνας.
Όμως αυτή την εβδομάδα, το δολάριο υποχώρησε σχεδόν 6% έναντι της κορώνας και οδήγησε στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Νοέμβριο.
Η συνεχιζόμενη ισχύς του Γεν θα μπορούσε να οδηγήσει τους επενδυτές να χαλαρώσουν την στάση τους έναντι του νομίσματος τους τελευταίους μήνες, ωθώντας το υψηλότερα, δήλωσε ο αναλυτής νομισμάτων της Societe Generale, Kenneth Broux.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι δεδομένο προς ώρας είναι η ενίσχυση των αναδυόμενων οικονομιών λόγω της πτώσης του δολαρίου. Μαζί με αυτές επωφελείται και ο τεχνολογικός τομέας της Silicon Valley, με τα αφεντικά κολοσσών όπως η Apple και η Microsoft να βλέπουν τα κέρδη τους σε δυσθεώρατα ύψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης