Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πισσαρίδης (Νόμπελ Οικονομίας): Να σταματήσει η Fed τις αυξήσεις επιτοκίων... να καταλάβει τι έχει συμβεί

Πισσαρίδης (Νόμπελ Οικονομίας): Να σταματήσει η Fed τις αυξήσεις επιτοκίων... να καταλάβει τι έχει συμβεί
Συνολικά, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις στις ΗΠΑ τουλάχιστον... η Ευρώπη μπορεί να είναι διαφορετική ιστορία, ανέφερ εο Πισσαρίδης
Δεν υπάρχει ανάγκη για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες, εκτιμά ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, τονίζοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ θα πρέπει αντ' αυτού να κοιτάξουν να πάρουν μια ανάσα στη μάχη κατά του πληθωρισμού.
Τα σχόλιά του έρχονται λίγο μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μειώθηκε απότομα σε χαμηλό διετίας, στο 3%, τον Ιούνιο.
Η μέτρηση φάνηκε να υπογραμμίζει τη σχετική επιτυχία της Fed στη συγκράτηση των αυξήσεων των τιμών μετά τη ραγδαία αύξηση των επιτοκίων.
Η Fed έχει προηγουμένως σηματοδοτήσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε πρόσθετη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
"Χρειάζεται χρόνος για να έχουν την πλήρη επίδρασή τους, οπότε δεδομένου ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ότι τα επιτόκια είναι υψηλά, θα περίμενα απλώς να δω τι θα συμβεί στη συνέχεια", δήλωσε ο Πισσαρίδης, καθηγητής στο London School of Economics, στο CNBC.
"Δεν περιμένω να συμβεί κάτι που θα τους κάνει να θέλουν να αυξήσουν περισσότερο τα επιτόκια, αλλά σίγουρα θα περίμενα αυτή τη φορά", πρόσθεσε.

Οι στόχοι της Fed

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε σταθερό το βασικό επιτόκιο δανεισμού της στο εύρος-στόχο του 5% έως 5,25% τον περασμένο μήνα, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αναφέρει την πιθανότητα πρόσθετης σύσφιξης κατά μισή ποσοστιαία μονάδα πριν από το τέλος του 2023.
Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ έχει επανειλημμένα ενισχύσει αυτό το μήνυμα, λέγοντας σε φόρουμ στα τέλη Ιουνίου ότι αναμένει πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον, ενδεχομένως με επιθετικό ρυθμό.
"Ο πληθωρισμός μειώνεται, η αγορά εργασίας δεν είναι τόσο σφιχτή όσο ήταν -ή τουλάχιστον δεν γίνεται πιο σφιχτή- οπότε δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πληθωριστική πίεση από αυτή την κατεύθυνση", δήλωσε ο Πισσαρίδης.
"Συνολικά, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις στις ΗΠΑ τουλάχιστον, η Ευρώπη μπορεί να είναι διαφορετική ιστορία, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι".

'Χρειαζόμαστε σαφήνεια'

Ο Πισσαρίδης αναγνώρισε ότι η έκκλησή του για παύση έρχεται σε αντίθεση με την άποψη ορισμένων οικονομολόγων και επενδυτών, αλλά δήλωσε ότι "αυτό θα έκανα εγώ αν ήμουν εκεί".
Οι επενδυτές βλέπουν πιθανότητα άνω του 92% για αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης της Fed στις 26 Ιουλίου, σύμφωνα με το εργαλείο Fedwatch της CME.
Ερωτηθείς αν ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο η Fed μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων θα ήταν να ωθήσει τον πληθωρισμό προς το 2% νωρίτερα παρά αργότερα, ο Πισσαρίδης απάντησε: "Θα μπορούσε να είναι, αλλά βλέπετε εδώ χρειαζόμαστε περισσότερη υπομονή".
Και πρόσθεσε: "Είχατε απόλυτο δίκιο όταν είπατε ότι το τελευταίο κομμάτι είναι πάντα πιο δύσκολο από την αρχή, ειδικά όταν είσαι πολύ ψηλά, είναι εύκολο να κατέβεις γρήγορα".
Ο Πισσαρίδης δήλωσε πάντως ότι η παραμονή του πληθωρισμού στο 3% ή γύρω στο 3% - και όχι στο 2% που είναι ο στόχος της Fed - δεν είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα στην αμερικανική οικονομία, προσθέτοντας ότι πρόκειται για "πολύ μικρή διαφορά" στο ρυθμό πληθωρισμού.
"Να είστε υπομονετικοί.
Οι επιχειρήσεις θα αντιδράσουν καλύτερα αν πιστεύουν ότι τελικά θα φτάσουμε εκεί και θα συνεχίσουν τα μακροπρόθεσμα επενδυτικά τους σχέδια.
Και θα φτάσουμε εκεί ακόμη πιο γρήγορα αν αυτό δεν κάνει τίποτα", δήλωσε ο Πισσαρίδης.
"Χρειαζόμαστε σαφήνεια", συνέχισε.
"Θα μπορούσαν να πουν ότι βλέπουμε να έρχεται μια πιο ήπια προσγείωση και βλέπουμε καθυστερήσεις στο να πάμε στο 2%, γιατί το τελευταίο κομμάτι είναι πάντα δύσκολο, αλλά μέχρι στιγμής τα πήγαμε καλά και αφήσαμε την οικονομία να πάρει τον δρόμο της.
Πρόκειται για μια οικονομία της ελεύθερης αγοράς, που λειτουργεί καλά", ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης